Kriz fırsatçılarının yeni rotası yangın söndürme ekipmanları oldu

Türkiye'nin güneyinde yaşanan orman yangınları fırsatçılara kazanç kapısı olurken, birçok yangın söndürme ekipmanına fahiş zamlar yapıldı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bu kriz fırsatçılığının cezasının 114 bin lira olduğunu belirtti.

Haberler 05.08.2021 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kriz frsatçlar yangn bahane ederek eldivenden, maskeye, yangn tüpünden yank kremine birçok ürüne son bir haftada fahi zam yapt. 40 liraya satlan sya dayankl yangnn eldivenini fiyat 400 liraya, baz modellerde 700 liraya kadar ulat. 20 metrelik yangn söndürme hortumlar 5 Temmuzda 426 lira iken, bugün 740 liraya kadar yükseldi. 28 Temmuzda 165 lira olan tozlu 6 kilogramlk yangn söndürme tüpünün fiyat yüzde 21 artla 200 lirann üzerine çkt.

Yaplan bu zamlarla ilgili de Ticaret Bakanl hareket geçti. Bakan Mehmet Mu konuyla ilgili, Yangn söndürme ekipmanlarnda fahi fiyat artlar yapldna ilikin iddialar Bakanlmzca incelemeye alnmtr dedi.

TCARET BAKANLII 114 BN 326 LRA HER BR ÜRÜN çN AYRI AYRI CEZA UYGULAYABLR

Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu, Ticaret Bakanlnn konuyla ilgili çalmalarn aktararak Yangn malzemelerinde, yangnla mücadele için kullanlan araç gereçlerde, yangn merhemlerinde fiyat art yaplmas yasaktr, haksz ticari uygulamadr. Bu konjonktürden istifade ederek haksz kazanç salama peinde olanlarn yapt iler. Sayn Ticaret Bakanmz Mehmet Mu da açklad, hepsine ciddi cezalar uygulanacak. Bu noktada tüketicilerin dikkatli olmalar lazm. Ülkemizde 2018 Austosundaki kur dalgalanmasyla birlikte bir mevzuat daha girdi yürürlüe. Orada derki; girdi maliyetinde art olmamasna, döviz kurundaki arttan etkilenmemesine ramen ve hakl bir gerekçeye dayanmadan tüketiciye sunulan ürün, ya da hizmet fiyatlarnda art yaplmas haksz ticari uygulamadr. Peki ne olur? Ticaret Bakanl 114 bin 326 lira her bir ürün için ayr ayr ceza uygulayabilir. Burada Ticaret Bakanlnn müfettilerinin yan sra, Ticaret Bakanlnn gelitirdii mobil uygulama ile yüzbinlerce tüketici Ticaret Bakanlnn fahri müfettii gibi tespitler yapp, annda tespitlerini Ticaret Bakanlna aktarabilirler. çünkü bu mobil tüketici uygulamasna insanlar ücretsiz olarak cep telefonlarndan ikayetlerini annda ilgili bakanla aktarma imkanna sahip oldular dedi.

TÜKETC VE ARADAK FAH FARKIN KENDSNE ADESNE KARAR VERLMESN SALAYABLR

Aaolu, tüketicilerin fiyat artlarndan doan farklar geri alabileceklerini belirterek, Tüketici bilinçlendi, tüketici tecrübelendi, tüketicilerden bana buraya ikayetler geliyor. Burada açkça yangn malzemelerindeki fiyat artlarndan haberiniz var m? diye tüketici bildiriyor. Ben 50 liralk eldivenin 140 lira olduunu nereden bildim, oradan geliyor ikayetler. nternet ortamnda bunlar bildirirse fahi fiyatl ürünlerin daha önceki fiyatn Ticaret Bakanl o firmadan alr. Faturalarn, belgelerini muhasebe kaytlarna girer ve der ki sen geçen hafta bunu 44 liraya satmsn, bu hafta neden 150 lira etiket koydun, bak bana görseli geldi der ve ceza uygular, böylelikle frsatçlarn yaptklar yanlarna kar kalmam olur, dier taraftan da o tüketici Hazineye kaynak salanmasna katk vermi olur. çünkü 114 bin 326 lira ceza her bir ürün baznda uygulanaca için 10 üründe yapld zaman bu rakam milyonun üzerine çkyor. Ayrca tüketici, geçen hafta 50 lira olan yangnla mücadele ile ilgili bir ürün, bir yanmaz giysi, bot, eldiven, yank merhemi gibi ürünlerde ortaya çkan fiyat artn belgelemek suretiyle hiçbir zahmete katlanmadan ve masrafa girmeden, internet üzerinde Ticaret Bakanlnn Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBS) sistemini kullanarak, tüketici hakem heyetine ikayet eder ve aradaki fahi farkn kendisine iadesine karar verilmesini salayabilir. Bu karar mahkeme karar hükmündedir. Satc buna uymad takdirde tüketici adliyelerdeki icra dairesi kanalyla cebri tahsil isteyebilir. Yani devlet eliyle o fark kendisinden alr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git