Kuaförler psikoloji de bilecek

Saç kesimi ve kişisel bakım hizmeti sunan, aynı zamanda müşterilerinin "dert ortağı" olarak nitelendirilen kuaförler ile manikürist ve ağdacılar için mesleki standartlar belirlendi.

Haberler 30.10.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulusal meslek standartlarnn belirlenmesine yönelik çalmalar kapsamnda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca hazrlanan meslek standartlarna göre, bu meslekleri yapacaklarn çalma ortamlar aydnlk ve havalandrlm olacak. Bu kiiler, i sal ve güvenlii konusunda iyeri dndaki kurumlarn eitimlerine katlacak. çalma tezgahlarn hijyen kurallarna uygun ekilde makine ve temizlik malzemesi kullanarak temizleyecek. Malzemeleri steril ortamda saklayacak.

MESLEK STANDART

Kuaför, maniküristler ve adaclar, müteri kaydn tutacak. Müterilere uygulanan kimyasal ilemler, kullanlan malzeme oran, model gibi ilem ve iletiim bilgilerinin bulunduu çizelgeyi elektronik ortamda yazl hazrlayacak.

Müteriye ilk defa kullanlacak kozmetik ürünlerden, müterinin dirsek içi ya da kulak arkasna küçük bir miktar sürerek alerji testi yapacak.

Kuaförler, müteriye saç modeline ilikin önerilerde bulunacak, saçn son eklini aynayla uygun açlardan göstererek müterinin istei dorultusunda gereken deiiklii gerçekletirecek.

PSKOLOJY DE BLECEK

Kuaför, manikürist ve adaclarn baz bilgi ve becerileri tamalar da gerekecek. Buna göre, bu meslekleri yapanlar iletiim yeteneine, moda, güzellik ve estetik bilgisine sahip olacak. nsan anatomisi ve psikolojisi bilmeleri istenilen bu kiilerin, bulac hastalklar, deri ve cilt hastalklar, dezenfeksiyon konularnda da bilgi sahibi olmalar gerekecek.

Bu kiiler, el becerisi, zaman iyi kullanma gibi meslein gerektirdii yetkinliklerin yan sra ilkyardm ve temel alerji konularnda da bilgi sahibi olacak.

Kuaför, manikürist ve adaclarn mesleklerini yaparken, sahip olmas gereken baz tutum ve davranlar ise öyle:

- çalrken temiz ve titiz olmaya özen göstermek

- letiim kurduu kiilerle etkili ve güzel konumak

- Kiisel bakm ve hijyene dikkat etmek

- Karlalan sorunlar karsnda soukkanl olmak ve sorunlara çözüm üretebilmek

- Müterilerden ya da çalanlardan edindii bilgileri gizli tutmak

- Deiime açk olmak ve deien koullara uyum salamak

Ana Sayfaya Git