Küçük saray yükseltilecek

Hasankeyf'teki Küçük Saray'ın baraj suyundan etkilenmemesi için yükseltme çalışması yapılıyor

Haberler 24.04.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmandaki tarihi Hasankeyf Kalesi yerlekesinde bulunan ve dolgu çalmalar nedeniyle kot seviyesi düen Küçük Sarayn Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj suyundan etkilenmemesi için yükseltme çalmas balatld.

Devlet Su leri (DS) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Hasankeyfte ilem yaplan son eserin Küçük Saray olduunu söyledi.

Daha önce Zeynel Bey Türbesi, mam Abdullah Türbesi, Kale Kaps, El Rzk Camisi minaresi, Sultan Süleyman Camisi minaresi ve Artuklu Hamam eserlerinin tandn anmsatan Kösal, yerinde korunan eserler arasnda bulunan Küçük Sarayn yükseltme çalmalarna balandn anlatt.

Küçük Sarayn eski Hasankeyfin silueti konumunda olduunu ifade eden Kösal, Konumu itibariyle Dicle Vadisi ve ahap Vadisinin birletii noktada yer alan ve yaklak 220 metrekare alannda ve 1329 ylnda Eyyubiler tarafndan yaplm olan bir yap. Eski Hasankeyf itibariyle siluet pozisyonundayd. Dolgu çalmalaryla beraber biraz kot olarak aada kald. Bu yaptmz çalmayla beraber hem baraj sularndan etkilenmesini önlemi oluyoruz hem de yine eski siluet haline getirmi oluyoruz. dedi.

YAPI AIRLIINA GÖRE

Yap arlnn temeliyle birlikte 2 bin 316 ton olduunu aktaran Kösal, öyle konutu:

33 kaldrma kirii ile öncelikle baladk. Kaldrma kirilerini yapnn içiyle ve d arasndaki temel balantsn yapmak için kullandk 90 santimetre kalnlndaki kaldrma temeliyle beraber bu yapy kaldrdk ve 76 kriko kullandk. Bir kriko yaklak 50 ton kapasiteli ama bir krikoya gelen yük de u anda 30 ton civarnda. Emniyetli olacak ekilde yapmz öncelikle 160 santimetre kaldrdk. Altna 150 santimetre temel betonu attktan sonra 10 santimetre yapy aa indirip ikinci kademe kaldrma için artk çalmalara balayacaz. Öncelikle projeler ve hesap ksm bu konuda çok deerli hocalarmzla çaltk ve bugün itibariyle de kaldrmay sfr hasarla, herhangi bir sknt olmadan ve sfr çatlakla tamamladk.

Yükseltme çalmalarnn haziran aynn banda tamamlanmasnn planlandn dile getiren Kösal, daha sonra da restorasyon çalmalarnn devam edeceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git