Kunav Mağarası doğa tutkunlarını ağırlıyor

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörden temizlenen Muş'un Varto ilçesinde doğal güzelliğiyle dikkati çeken Kunav Mağarası, doğa tutkunlarını ağırlamaya başladı.

Haberler 15.08.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik güçlerinin baarl operasyonlaryla terörden temizlenen Muun Varto ilçesinde doal güzelliiyle dikkati çeken Kunav Maaras, doa tutkunlarn arlyor.

lçenin Kayadelen köyü yaknlarnda bulunan ve ilk çalarda yerleim yeri olarak kullanld belirtilen Kunav Maaras, bölgenin teröristlerden temizlenmesiyle ziyaretçilere açld.

Doal köprü ve sarktlar bulunan, 3 kilometre uzunluundaki, iki katl maara, el dememi doasyla görenleri büyülüyor.

çinden geçen dere ile ziyaretçilere adeta görsel ölen sunan maarann turizme kazandrlmas hedefleniyor.

- Gerekli tantmlar yapp turizme kazandracaz

Varto Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Mehmet Nuri çetin, AA muhabirine yapt açklamada, baarl çalmalarla ilçenin tamamen terörden temizlendiini söyledi.

Tabiat güzellikleriyle ilçenin ön plana çkmaya baladn anlatan çetin, Maara farkl kollara ayrlp onlarca odalarn olduu heyecan verici ve kefedilmeyi bekleyen bir yer. Bizler de gerekli tantmlar yapp turizme kazandracaz. Huzurun olduu yerde güzel eyler de ortaya çkyor. Biz istiyoruz ki bölgemiz güzelliklerle anlsn. Bölgemizde kefedilecek o kadar güzel yerler var ki herkesin buraya gelmesini istiyoruz. diye konutu.

- Koruma altna alnmas gereken yerlerden biri

Mu Alparslan Üniversitesi (MÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Jeomorfolog Doktor Öretim Üyesi skender Dölek de Dou Anadolu corafyasnda yaygn ekilde görülmeyen maaralardan birini ziyaret ettiklerini söyledi.

Yer yaps olarak volkanik ekiller ve kayaçlarn etkin olduu maarann, tabiat varlklarndan biri olduunu anlatan Dölek, öyle devam etti:

Kunav Maaras doal tünellerin, doal köprülerin, travertenlerin olutuu ve devam ettii bir maara. Ayn zamanda maarann giri ksmnda derin bir kanyon da yer alyor. Kanyonlarla birlikte suyun çkt ve düden olarak ifade edebileceiz bir yap da var. Doal ve tabiat varl olarak koruma altna alnmas gereken yerlerden biri. Buras süreç içerisinde turizme açlrsa bölgede büyük bir canllk olacana inanyorum. Maara, içerisinde iki büyük salon, galeriler ve tünellerin olduu oldukça büyük bir yap. Bu yüzden tamamn kefedemedik.

- Maara, sakl bir cennet köesi

Mu Doa Gezginleri Spor Kulübü Dernei Üyesi Ayhan Özmen ise tüm doaseverleri maaray görmeye davet ederek, Güvenlik acsndan son derece güvenli, tedirginlik yaamadan gelebilirler. Maara, derin bir kanyonun içinde sakl bir cennet köesi. Herkesin buray görmesinde fayda var. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git