Kur'an Mesajları Hicri Tekvime Esas

Hicri 1440 yılına, dün akşam kılınan akşam namazı vaktiyle girildi. Hicri yeni yıl başlangıcı nedeniyle hafta içerisinde gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle kutlama yapılacak.

Haberler 11.09.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam Peygamberi Hazreti Muhammed ve ashabnn 1440 yl önce Mekkeden Medineye hicreti, slam aleminde hicri takvimin balangc olarak kabul ediliyor.

Hürmet edilmesi gereken anlamna da gelen muharrem ay, slam alemi için büyük önem tayan aylardan biri olarak biliniyor. Aure günü de hicri yeni yln balangc olan muharrem aynn 10. gününde idrak ediliyor.

- Kuran- Kerimin bütün mesajlar hicri takvim esasl inmitir

Hicri Takvim Aratrmalar Merkezi (HTAM) Bakan Erhan Ba, hicri yl balarnn kandil geceleri gibi kutlanan bir gece olmadn ancak farkndalk için çeitli hatrlatmalarn yaplmasnn çok iyi olacan söyledi.

Ba, Türkiyede ve slam ümmeti içinde Aure gününün de genel olarak bilindiini dile getirdi.

Hicri yeni yln, 10 Eylül günü akam namaz vaktinin girmesiyle baladn belirten Ba, Kuran- Kerimin bütün mesajlar hicri takvim esasl inmitir. Ramazan aynda tuttuumuz oruç ve haccn ne zaman yaplaca hicri takvime göredir. Bütün kutsal gecelerin ve günlerin kutlamalar hicri takvime göre olur. Kurban ibadeti de ay takvimine göre belirlenir, bütün ibadetlerimiz hicri takvime göredir, güne takvimini esas alan tek bir ibadetimiz var, o da namazmz. dedi.

Ba, hicri takvimin insanlk tarihi boyunca kullanlan bir takvim olduunu ifade ederek, bunun yeni bir icat olmadn vurgulad.

Hicri takvimin, tarihin balangcn Hazret-i Muhammedin Mekkeden Medineye hicretini esas aldn vurgulayan Ba, öyle devam etti:

Biz günü, aylar, yllar zamana ve dilimlere bölüyoruz. Bunlarn içerisinde bir Müslüman için ibadetle alakal en önemli ksm günün, haftann, aylarn ve bir yln zamana dilimlenmesidir. Dolaysyla ibadet hayatnn Müslümanlarn hayatnda bir süs gibi olmamasna da hizmet edecek bir çalma olarak görüyorum hicri balangç programlarn, hatrlatmalarn ve farkndaln. Biz yönetim olarak bu sene geçen yllardan itibaren baladmz bu uygulamay artk tematik olarak sürdürme karar aldk. Her yl bir temas olsun dedik. Bu sene deiim temasn kendimize baz aldk. Hazrlklarmz da tamamladk.

- Deiim için yeni bir balangç slogan

HTAM Bakan Erhan Ba, stanbulda yaklak 10 büyük meydanda hicri yeni yl balangç programlarn icra edeceklerine dikkati çekerek, bu sene yönetim kurulu olarak hicri 1440 yeni yl balangcn Deiim için yeni bir balangç sloganyla karlamay kararlatrdklarn anlatt.

Hicri yeni ylda büyük meydanlarda açacaklar stantlarda vatandalara hicri doum tarihlerini örenme frsat sunacaklarna iaret eden Ba, geçen sene Hicri doum tarihinizi biliyor musunuz? sloganyla bir arka plan hazrladklarn, bunun ilgi gördüünü, ayn uygulamann bu yl da yaplacan ve programn sadece 10 Eylül akam stanbulda ve çeitli illerde gönüllü üyeler tarafndan icra edileceini aktard.

Ba, slamn bir bütün olduuna vurgu yaparak, öyle konutu:

Bütün peygamberlerin getirdii, slamdr. Bunun uygulama ekilleri farkldr. slamn her döneminde Aure günü mutlaka Müslümanlar arasnda deerlendirilmi ve anlmtr. Aure Gününde Kuranda ismi geçen peygamberlerin kssalar, balarna gelen çeitli olaylar cereyan etmitir, o güne tekabül ettii kaytlarda geçmektedir ve çok önemli, mübarek bir gündür. Ayn zamanda bu günleri oruçlu geçirmek çok tavsiye edilmitir.

Hazret-i Ömerin, hilafeti döneminde istiare meclisini topladn ve ileri gelenlerden çeitli görüler aldn kaydeden Ba, Hazret-i Alinin önerisiyle hicreti, takvimin balangc olarak kabul ettiklerini hatrlatt.

- Bunun Mevlid Kandilinde yaplmas iin aslna uygun yapldn gösteriyor

20 Nisan ve devamndaki haftann Kutlu Doum Haftas adyla Türkiyede uzun yllar kutlandn söyleyen Ba, sözlerini öyle sürdürdü:

Burada Peygamber Efendimizin hayat, güzellikleri insanlarla paylald fakat balamndan ve nereden geldii belli olmayan ekilde yapld için zaman içerisinde bu, birtakm yozlamalara sebep oldu. nsanlar her eyin aslndan ve otantik balamndan olgular, kavramlar, ileri kopardklar zaman skntlar meydana gelebiliyor. Kutlu Doum Haftas 20 Nisan ve devamnda gelen hafta kutlanmaya balaynca Mevlid Kandili yani Peygamber Efendimizin veladeti, doumu zayf kalmaya balad. Miladi Kutlu Doum Haftas balangçta hicri takvime göre Mevlid Kandiliyle ayn güne denk geldi, sonraki zamanlarda Mevlid Kandili sürekli 10 gün geri geldii için bu sefer miladi olan Kutlu Doum Haftas nisan aynda yerinde sabit kald.

Bu haftann dini bir balaycl, kayna yok. O yüzden slamn ibadet ruhuna yakmayan eyler yaplmaya balanmt. Hamdolsun geçen seneden itibaren Diyanet leri Bakanlmzn ve devletin alm olduu kararlarla beraber bu garabet ortadan kalkm oldu. Bunun Mevlid Kandilinde, hicri 12 Rebiul Evvel gecesinde yaplmas iin tam ve aslna uygun bir ekilde yapldn gösteriyor.

Ba, 2016da stanbulda Uluslararas Hicri Takvim Birlii Kongresinin düzenlendiini hatrlatarak, kongreye birçok slam ülkesinin katldn, burada ön kararlarn alndn ve Türkiyenin öteden beri bu maksatla yaplan toplantlara itirak ettiini, alnan kararlara da sadk kaldn belirtti.

Müslümanlarn hicri yeni yln tebrik eden Erhan Ba, hicri takvimin Müslümanlarn özellikle ibadet hayatn düzenleyen bir takvim olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git