Kurban kesimine önem verilmeli!

Pandemi sürecinde kurban kesmeye daha fazla önem gösterilmeli

Haberler 20.07.2020 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMA Yönetim Kurulu üyesi Molla Remzi Uçar, kurban ibadetini yerine getirecek Müslümanlara, dikkat etmeleri gerekenler hakknda önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban ibadetinin önemi ve kesilecek hayvanlarda aranan artlarla ilgili deerlendirmelerde bulunan Molla Remzi Uçar, Allahn emrine boyun emenin ve kardelik bilincinin canl tutulmas için kurban kesiminin yaplmas gerektiine dikkat çekti.

Uçar, Her Kurban Bayram gelince bizler Hazreti brahim ve Hazreti smaili hatrlamaktayz. Hazreti brahim Allahn emrine binaen kendi çocuunu Allah yolunda feda eder. Hazreti smail de Allahu Telnn emrine binaen kendini Allaha teslim eder. Rabbimiz Saffat Suresinde; Yavrum, ben rüyamda seni boazladm gördüm. Düün bakalm, ne dersin? dedi. O da Babacm, emrolunduun eyi yap. nallah beni sabredenlerden bulacaksn dedi. diye buyuruyor. diyerek Hazreti brahim ve smailin teslimiyetine dikkat çekti.

KUL, ALLAHA VERECE KURBANLA YAKINLAIYOR

Kurbann iki anlam olduunu açklayan Uçar öyle konutu: Bunlardan birincisi, kullarn Allahu Telya yaknlamasdr. Kul, Allaha verecei kurbanla yaknlayor. Bunlardan ikincisi ise, Müslümanlarn toplumsal olarak kardeliin pekimesine sebep olur. Peygamber Efendimizin hadislerinde; Müslüman Müslümann kardeidir. Yine Kuran- Kerimde; Müminler ancak kardetir. Ayetiyle müminlerin kardeliini bizlere beyan etmektedir. Kurban Bayram da Müslümanlar arasndaki bu kardelii pekitirmektedir. Örnein evine et götüremeyen kardelerimize Kurban Bayramnda yardmc oluyoruz. Peygamber efendimizin bir hadisi erifinde; Kurbann kan yere dümeden önce Allah katnda hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiiniz kurbanlardan dolay sknt deil gönlünüz ho olsun. Baka bir hadisi erifte ise, kurbann her bir tüyü, boynuzlar ile kiiye kefaret olur. diye buyuruyor.

TOPLUMSAL OLARAK YARDIMLAMAYA VESLE OLAN KURBANLARIMIZ NOKTASINA EHEMMYET GÖSTERMELYZ

Kurbann yardmlamaya yol açtn hatrlatan Uçar, Günahlarmzn silinmesinde, ihtiyaç sahiplerine toplumsal olarak yardmlamaya vesile olan kurbanlarmz noktasna ehemmiyet göstermemiz gerekmektedir. çünkü Peygamber Efendimiz bir Hadis-i erifinde, Gücü olup da kurban kesmeyen mescitlerimize yaklamasn. diye buyurmaktadr. Bundan dolay imkn olan her Müslümann bu pandemi sürecinde kurban kesmeye önem göstermelidir. ifadelerini kulland.

KURBAN KESMEK AF MEZHEBNDE SÜNNET- MÜEKKEDEDR, HANF MEZHEBNDE SE VACPTR

Kurban kesmenin 2 hükmü olduunu belirten Uçar, afii mezhebinde Sünnet-i Müekkededir. Hanifi mezhebinde ise vaciptir. Örnein bir kii adak adad vakit o kurban kii üzerine vacip olur. Baka biride, benim hastam ifa bulursa ben kurban keseceim. Diyorsa ve hastas ifa bulduktan sonra kurban kesmesi vaciptir. Kesecei kurbann etinden kendisi ve nafakas olan kiiler yiyemezler. Sünnet olan kurbandan etlerinden faydalanabilir ama alimler kiinin kesecei kurbann tüm etini ihtiyaç sahiplerine datmas daha güzeldir. eklinde konutu.

KURBANLIK HAYVANLARDA BR AYIBIN OLMAMASI LAZIM

Kurbann kesilecei hayvanlar hakknda da bilgi veren Uçar, Kurban olacak hayvanlar, deve, inek, koyun ve keçidir. Develer 6, inek ve keçiler 3 ve koyun ise 2 yanda kurban edilebilir. Kurban edilecek olan hayvanlarn kesilmesi için gereken baz koullar vardr. Bunlarda kesilecek hayvann bir aybn olmamasdr. Örnein bir hayvann gözünde körlüü, sakatl olmamal, hayvann yallndan veya zayflndan dolay beyni gitmise, kuyruundan ya da kulanda kesilme varsa o hayvan kurban edilemez. Hayvann kulanda kesilme, yarlma, boynuzunda krk olan veya yumurtal alnmsa bunlar kurban verilebilir. dedi.

Uçar, Kurbanlarn kesim vakti ise bayram namazndan sonra balanr. Kesim vaktini ise bayramn 4üncü günü güne batmna kadar sürer. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git