Kurkut ölümünde delil bulunamadı!

Ulusal Kriminal Büro, Kriminal Polis Laboratuvarı ve kamera kayıtlarına rağmen mahkeme, polis memuru Yakup Ş.’nin üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u öldürdüğüne dair delil bulamadı.

Haberler 09.01.2021 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2017 Newrozunda üniversite örencisi Kemal Kurkutu olas kastla öldürmekten yarglanan polis memuru Yakup .ye verilen beraat kararnn gerekçesi açkland. Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinin oy çokluuyla verdii beraat hükmünün gerekçeli kararnda, Üye Hakim Fatma eyda Polat çalk muhalefet erhi dütü.

Gerekçeli kararda, sank hakknda olas kastla adam öldürme suçundan her ne kadar dava açlmsa, yarglama aamasnda cezalandrlmasna yeter nitelikte her türlü kukudan uzak kesin ve inandrc delil elde edilmedii ileri sürüldü.

Olayn meydana geli eklinin anlatld kararda, Kemal Kurkutun vücudunda 3 ateli silah giri-çk yaras tespit edildii, Diyarbakr Kriminal Polis Laboratuvarnn bu yaralardan Kurkutun sol elindeki mermi nüvesinin sank polis Yakup .nin silahndan çkt tespitine yer verildi. Kurkutun Yakup .nin tespit edilen mermisiyle ölmedii, gösünün sol kafesinden giren mermiyle öldüü belirtilen kararda, Kurkutun vücudundan ölümüne neden olan 9 milimetre çapnda bir adet mermi çekirdei deforme gömlei elde edildii kaydedildi.

BRDEN çOK SLAHLA MI VURULDU

Kurkutun vücudundaki 3 mermi giri-çk yaralanmasnn tek silahla m birden çok silahla m gerçekletiinin tespit edilemedii belirtilen kararda, olay yerinde silahndan çkan 8 mermi kovan bulunan polis memuru Onur M.nin, Kurkutun Hepinizi patlatacam, yaklamayn ulan dedii savunuldu.

AYAKLARINA ATE EDLD SAVUNMASI

Gerekçeli kararda, ahsn defalarca uyarlmasna ramen durmad ve sürekli hepinizi öldüreceim eklinde tehditler savurmas göz önünde bulundurulduunda ahsn terör örgütü mensubu olabilecei ve sansasyonel bir eylem yapabilecei deerlendirildiinden ahs durdurmak için baz görevlilerce havaya uyar at yapld, ahsn aldr etmedii ve kontrolsüz ekilde elinde bça görevlilere doru sallad, saldrmaya devam etmesi ve basn protokol giriinin bulunduu arama notasna doru koar admlarla gitmesi üzerine telafisi mümkün olmayan sonuçlar dourabilecek olas bir eylemin önüne geçmek maksadyla olay yerinde bulunan baz görevlilerce ahs etkisiz hale getirecek ölçüde ayaklarna doru silahla ate edildii ifadelerine yer verildi.

ULUSAL KRMNALN LK RAPORU HATALI!

Adli Tp Kurumunun (ATK), Kurkutun sol kolundan giren merminin kolu kat ederek vücuda girerek ölüme neden olmasnn mümkün olduu, ATKnin Üst Kurulu raporunda ise Kurkutun yerden seken mermiyle öldürüldüüne yönelik görüüne iaret edilen gerekçeli kararda, Ulusal Kriminal Büronun Kurkutun polis Yakup . tarafndan vurulduu yönündeki ilk raporunun hatal olduu savunuldu. Kararda, 15/10/2018 tarihli stanbul ATK 1. Adli Tp htisas Kurulu raporu ve 24/10/2019 tarihli stanbul ATK Üçüncü Üst Kurulu raporlar birlikte deerlendirildiinde Ulusal Kriminal Büro tarafndan düzenlenen ilk rapora itibar edilmedii, Ulusal Kriminal Büro tarafnca da düzenlenen ek raporda ilk raporun hatal olduunu açkça sabit görülmekle denildi.

YETERL DELL BULUNAMADI

Kararda, beraat hükmü u ekilde gerekçelendirildi: Her ne kadar olas kast ile kasten öldürme suçundan sank Yakup enocak hakknda kamu davas açlm ise de; aamalarda alnan raporlar, görüntü kaytlar, otopsi raporlar ve ATK raporlar dorultusunda sann bu suçu ilediini gösterir ve cezalandrlmasna yeter nitelikte her türlü kukudan uzak kesin ve inandrc deliller elde edilemediinden CMKnn 223/2.e maddesi gereince beraatine

HEYETN VCDAN KANAAT!

Gerekçeli kararda, olay yerindeki dier polisler ve Onur M.nin polis ifadesinde 9 kez ate ettiini beyan etmesine karn takipsizlik kararnda 8 kez ate etmi eklinde kabul edilerek takipsizlik karar verilmesi karsnda etkin soruturmann yaplmas ve failin bulunmas için vicdani kanaate varlarak, olay yerindeki polisler ve Onur M. hakknda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunulmasna karar verildii kaydedildi. Kararda, kararn kesinlemesinden sonra söz konusu polisler hakknda idari soruturma açlmak üzere ihbarda bulunulmasna yer verildi.

RAPORLAR BU KADAR AçIKEN

Gerekçeli kararda Üye Hakim Fatma eyda Polat çalkn muhalefet erhine de yer verildi. çalk, erhinde, sank polis Yakup .nin bilinçli taksirle cezalandrlmas görüünü dile getirdi. Sank polisin eyleminin sonucu öngörmü olmas gerektiine iaret eden çalk, olaydaki delilleri bütün olarak deerlendirerek, Sank tarafndan mümkün ya da muhtemel olarak öngörülen neticenin kabullenilmesinin somut olayda söz konusu olmad, sann öngördüü tipik neticenin meydana gelmeyeceine yönelik bir güvenle hareket ettii, bu kapsamda sann neticenin meydana gelmeyeceine dair kendisine olan yersiz güveni neticesinde ölüm olaynn vuku bulduu eklinde erh koydu.

çalk, hakimin somut delillerle bir deerlendirme yapabilecei, dosyada mübrez raporlar bu kadar açk iken katlan iddialarna da itibar edilemeyecei kanaatinde olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git