Kürt sorunu Türkiye medyası

“Kürt sorunu bağlamında Türkiye medyası” adlı projenin tanıtımını yapan DİTAM Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, çalışmalarıyla Türkiye medyasına ilişkin Kürtlerin düşüncelerini ve medyaya ilişkin güvensizliklerinin nedenlerine ışık tutacaklarını söyledi.

Haberler 29.09.2021 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Toplumsal Aratrmalar Merkezi (DTAM), Kürt sorunu balamnda Türkiye medyas adl projenin tantm için Diyarbakrda bir basn toplants düzenledi.

Toplantda konuan DTAM Bakan Mehmet Vural, Kürt sorunun çözümü konusunda DTAM olarak ellerinden gelen çabay sarf edeceklerini kaydetti.

Ardndan söz alan DTAM Bakan Yardmcs Mesut Azizolu, projenin amacn açklad.

Azizolu, Toplumsal alanda çatmal konularn çözümünde olduu kadar, bizzat çatmal durumun gelimesinde ve derinlemesinde medyann rolü geçtiimiz yüzyln tamamnda olduu gibi bugün de önemli bir tartma konusudur. Kürt sorunu da hangi boyutuyla ele alnrsa alnsn, medyann bu sorundaki rolü tartmann ayrlmaz bir parças olmutur dedi.

TÜRKYE MEDYASI

DTAM olarak bu konunun az çallm bir boyutunu ele alarak aratrmay önemli bulduklarn ifade eden Azizolu, Kürt Sorunu Balamnda Türkiye Medyas konusuna, bu görece az incelenmi noktadan eilmeyi ve bata Kürt yurttalar olmak üzere, bölgedeki gazetecilerin, sivil toplum kuruluu temsilcilerinin, hukukçularn ve aktivistlerin Türkiye medyasna ilikin algsn görünür klacak bir çalma yapmay tasarladklarn söyledi.

Bu amaçla Diyarbakr, Van, Mardin ve Urfa bata olmak üzere bölgede Kürt yurttalarla geni ölçekli bir saha çalmas yürüttüklerini kaydeden Masut Azizolu, unlar kaydetti:

Saha çalmamzn, özellikle çözüm sürecinin sona ermesinde Türkiye medyasnn rolüne ilikin Kürtlerin düüncelerini ve medyaya ilikin güvensizliklerinin nedenlerini daha derinlemesine kavramak bakmndan çok yararl olacan umuyoruz. Öte yandan bölgede bu konuyla hak temelli mesleki ya da politik çalmalar çerçevesinde ilgilenmi isimlerle derinlemesine mülakatlar gerçekletiriyoruz. Bu kapsamda ilkini önümüzdeki günlerde Diyarbakrda yapacamz üç ayr çaltay da düzenleyeceiz. Bu çaltaylarda gerek bölgeden gerekse ulusal medyadan temsilciler, hak savunucular ve ilgili dier kesimlerle bir araya gelerek çalmalarmzn ön bulgularn deerlendireceiz ve konuyla ilikili deneyimlerin paylalaca bir ortam salayacaz.

Bu çalmalar sonucunda hazrlayacaklar raporda, medyann Kürt sorunuyla ilikili rolüne k tutmak kadar, bu konuda özellikle 1990l yllardan balayarak tarihsel hafzay canlandrma çabalarna katk sunmay da hedeflediklerini kaydeden Azizolu, En önemli hedefimiz ise, Kürtlerin ve Kürt sorununun bu medyada nasl temsil edildii gibi görece daha fazla incelenmi bir konu yerine, sözü dorudan kendilerine vermek ve Kürtlerin Türkiye medyas tahayyülünü ya da algsn mümkün olduunca anlamaktr dedi.

DTAM Bakan Yardmcs Mesut Azizolu, projenin faaliyetlerini ise öyle sralad:

1. Saha Aratrmas

Aratrma, nicel ve nitel olmak üzere iki yöntemle yaplmtr. Nitel yönden Diyarbakr, Van, Mardin, anlurfa gibi bölgedeki illerden STK temsilcileri, gazeteciler, aktivistlerden oluan 50 kii ile yüz yüze görümeler yaplmtr. Nicel yönden ise yine Diyarbakr, Mardin, Urfa ve Van büyükehirlerinde 600 kiiye yönelik rastgele ilkesiyle anket uygulanmtr. Aratrma sonucunda elde edilen bulgularn analiz ve raporlanma çalmas devam etmektedir.

Saha aratrmas, Rawest Aratrma irketince yürütülmektedir.

2. çaltaylar

çaltaylar, arlkl olarak bölgedeki gazeteciler olmakla birlikte Kürt sorununa dair aratrmalar yapan gazeteciler, akademisyenler ve hak temelli STKlarn katlmyla gerçekletirilecektir.

02 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakr, 23 Ekim 2021 tarihinde Van ve Kasm 2021 tarihinde Antepte düzenlenecek çaltaylarda, aadaki konularla ilgili tartmalar yürütülecektir.

- çözüm Sürecinde Kürtlerin Türkiye Medyas Algs konulu saha aratrmasnn ön bulgular,

- Türkiyede toplumsal bar ve medya sorunu,

- 90lardan günümüze ve çözüm sürecinde Kürt corafyasnda Türkiye medyasna ilikin algy birlikte düünmek,

- Barn inasnda medyann rolü-deneyim paylamlar

Aralk 2021 tarihinde Diyarbakrda yaplmas planlanan final çaltaynda ise saha aratrmasnn analiz ve raporunun sunulmas hedeflenmektedir.

3. Raporlar ve Yaynlar:

çaltay tartmalar, saha aratrmas analizi ve yaplan yüz yüze görümeler kapsaml bir aratrma raporunun hazrlanmasna esas tekil edecek ve bu rapor ilgili kamuoyuyla paylalacak bir yayn haline getirilecektir. Yaynlar, Türkçe, ngilizce ve Kürtçe olacak ekilde 3 dilde hazrlanacaktr.

Bu rapor ayrca Kürt sorunu balamnda Türkiye medyasnn durumunu ele alan önceki çalmalar da ksaca deerlendiren bir literatür özeti de içerecek. Literatür özetini takiben, raporda, Türkiyede medyann durumunu genel hatlaryla deerlendireceimiz bir bölüme de yer vereceiz. Bu bölümde 1990l yllardan itibaren mesleki faaliyetleri nedeniyle gazeteciler hakknda açlan davalar, soruturmalar, yaadklar zorluklar, isiz kalan gazeteciler ve belli bal olaylar gözden geçirilmi olacaktr. çözüm sürecinde Türkiye medyasnn durumunu tespit etmek amacyla örnek olaylar seçilerek karlatrmal haber çalmas da yaplacaktr.

Bu proje, sivil toplum kurulularna yönelik, demokratik deerleri güçlendirme ve ifade özgürlüü bal kapsamnda ABD Ankara Büyükelçilii tarafndan desteklenmektedir.

Ana Sayfaya Git