Kurutmalıklar ihraç ediyoruz!

Diyarbakır domatesi kurutularak dünya mutfağına girdi. 3 Bin kişilik istihdam sağlanan bu ürün görsel şölen oluşturdu.

Haberler 28.07.2021 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Manisadan Diyarbakra gelerek organik doal sebze üreten ve iklim deiikliinden sonra Diyarbakrn Kayapnar ilçesi Karacada eteklerinde 4 bin dönüm domates üretimi ve kurutmay yurt dna tayan Muzaffer Ikl, kurutulmu domatesleri ile dünya sofralarna renk katt. 300 dönüm arazi üzerinde sergiledii domatesleri günlük 300 ton toplayarak 35 bin ton kurutma hedefiyle Diyarbakr domateslerini dünyaya yayacak görsel ölen oluturan arazi sergisi, havadan görüntülendi.

GÜNLÜK 3 BN KYE STHDAM

Kurutulmu domates üreticisi Muzaffer Ikl, günlük 3 bin kiiye istihdam oluturduunu kaydetti. Ikl, Biz Diyarbakr Karacada bölgesinde 4 bin dölüm ekim yaptk, günlük 300 ton domates topluyoruz, sergimizin bulunduu 300 dönüm uzunluundaki araziye getirerek toplamda 35 bin ton domates kesmeyi düünüyoruz. Sergimizde 250 kii çalyor, bunun 6 kat da tarlada toplamada çalyor, 2 sergi ile beraber toplamda 3 bin kii bu sergilerde günlük istihdam ediyor. Diyarbakrn domatesleri günei bol, yamur ve nem olmad için domatesin kuruma kalitesi çok güzel. Biz buradan tertemiz domateslerimizi ihracatç firmalara yolluyoruz, onlar da talya, Fransa, Almanya, Amerika ve Arap ülkelerine gidiyor. Bizden 15 TL kilogram çkyor, ihracatç da yapt masraf katarak 3 ile 4 dolara satyor dedi.

DOMATESLER çÖPE GDYORDU, MD SE DÜNYAYA YAYILIYOR

Diyarbakrda çiftçilik yapan smail Menek, iki yl önce domateslerin satlmamas nedeniyle çöpe atmakla gündeme gelmiti. Menek, kurutma iini kefettiklerinden bu yana tüm domatesleri dünya mutfana yolladklarn aktard. Menek, 25-30 senedir çiftçilikle domates iiyle urayorum. Daha önce domates pazar bulamyorduk ekip satamyorduk. Burada kurulan fabrikalar vard doru dürüst mal almyordu. Geçen sene Manisal i adam Muzaffer Ikl buraya geldi domatesleri gördü, bu domatesler tam kurutmalktr, bu domatesi ben ya olarak alacam kurutup Avrupaya satacam dedi. Biz geçen sene ve bu sene verdik, adam kurutup satyor biz de o da ekmek kazanyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git