Kuzey Kore, BM'ye resmen meydan okuyor! 6 kısa menzilli mühimmatı denize saldı!

Kuzey Kore aleyhine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK)'nin yeni yaptırımlar kurallarını uygulamaya başlamasının ardından denize 6 adet 'kısa menzilli mühimmatlar' ateşlediği bildirildi. Bilindiği üzere nükleer faaliyetlere devam eden Kuzey Kore'ye BM dahil tüm dünya devletleri karşı koymaya hazırlanmaktaydı

Haberler 03.03.2016 - 09:59 Son Güncelleme : 03.03.2016 - 09:59

Kuzey Kore aleyhine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK)nin yeni yaptırımlar kurallarını uygulamaya başlamasının ardından denize 6 adet kısa menzilli mühimmatlar ateşlediği bildirildi. Bilindiği üzere nükleer faaliyetlere devam eden Kuzey Koreye BM dahil tüm dünya devletleri karşı koymaya hazırlanmaktaydı

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Pyongyang yönetiminin ülkenin doğusundaki Wonsan kentinden altı kısa menzilli roket fırlattığını duyurdu.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Moon Sang Gyun, roketlerin Doğu Denizine düştüğünü açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Korenin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını dün oybirliğiyle kabul etmişti.

ABD tarafından BM Şartının güç kullanma yetkisini düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiyenin de aralarında olduğu 50 civarında ülke destek vermiş, BMGKdaki oylamada 15 üyenin tamamı olumlu oy kullanmıştı.

Kararda, Kuzey Koreye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargolara şüpheli madde taşıyormuş muamelesi yapılarak tüm BM üyesi ülkelere bu kargoları inceleme zorunluluğu getirildi. Kuzey Koreye hafif silahlarla konvansiyonel silah satışına sınırlama istenen kararda bu ülkeden kömür ve demir alınması yasaklanırken altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarının alınması da sınırlandırıldı. Kararda Kuzey Koreye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı satışı da yasaklanıyor ve ülkelerden illegal faaliyetlere katıldığı tespit edilen Kuzey Koreli diplomatları sınır dışı etmeleri isteniyor. (AA)

Doğu Asyada Kore Yarımadasında bir devlet. Yüzölçümü 120.540 kmdir.

Kuzeyinde Rusya ve çin, güneyinde Kore Cumhuriyeti, doğusunda Japon Denizi ve batısında Sarı Deniz ile çevrilidir. BaşkentiPyongyangdır. Kore İşçi Partisi tarafından yönetilen devletin resmi ideolojisi sosyalizmdir.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti adıyla 9 Eylül 1948de kuruldu. 1910-1945 yılları arasında yaşanan Japon işgalinin (Kore Kurtuluş Günü) ve II.Dünya Savaşının sona ermesinin ardından Kore Yarımadasının kuzeyi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin güneyi iseAmerika Birleşik Devletlerinin denetimine girdi ve 38.Kuzey Paralelinde ayrılan iki toprak parçasının birleşmesi konusunda anlaşma sağlanamadı. 1948de Sovyetlerin denetimindeki bölgede sosyalist bir rejim kuruldu. Ancak bu gelişmeler üzerine ABDnin Güney Koreye çıkarma yapması savaş tehlikesi yarattı. 1950 yılında Kore Savaşı başladı. Kuzey Kore Sovyetler Birliği ve çinden destek alırken, Güney Kore Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve diğer bazı NATO devletlerinden silah ve para desteği aldı. 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne sebep olan savaş 1953 yılında sona erdi.

1994 yılında Kuzey Korenin ilk lideri olan Kim İl-sungun ölümünden sonra, ülkeyi oğlu Kim Jong-il yönetmeye başladı. 17 Aralık 2011 tarihinde ülkenin 70 yaşındaki lideri Kim Jong-il de öldüğünde Kore İşçi Partisi halka ölen liderin oğlu ve varisi Kim Jong-un etrafında toplanma çağrısı yaptı.

Planlı ekonomik sisteme sahip olan ülkede topraklar kollektif olarak işlenmekte, sanayi işletmeleri ile iç ve dış ticaret de devlet kontrolünde bulunmaktadır.

Ülke topraklarının yaklaşık yüzde 80i dağ sıralarından ve platolardan oluşur. Ülkenin kuzeydoğusunun ortalama yüksekliği 1,000 myi bulan Kema Platosu kaplar. Platonun kuzey kenarında ülkenin en yüksek noktası Pektu Dağı (2,774 m) yükselir. Volkanik bir doruk olan bu dağın tepesinde büyük bir krater gölü bulunur. Ülkenin orta kesiminden kuzey-güney doğrulutusunu izleyen Nangim Dağları geçer. Bu dağlardan çıkarak güneybatıya doğru yönelen Kangnam, Myohyang, Ancin ve Myarak dağları birbirine koşul sıralar oluşturur. Bu dağlar arasındaki geniş ırmak vadileri, girintili çıkıntılı kıyıları çevreleyen Pyongyang ve çeryang ovalarıyla birleşir.

Ülke mineral yönden çok zengindir. Endüstrisi için önemli olan kömür, kurşun, tungsten, çinko uranyum, grafit, magnezit, demir cevheri, bakır, altın, tuz madenleri bulunur.

İklimi genellikle ılıktır. Yaz mevsimi sırasında kısa bir süre nemli bir sezon geçirir. Baharda ise ağır bir yağış sürecinin arkasından ağır bir kuraklık olur. Bu ağır yağış sürecinde 2007 yılında binlerce insanın öldüğü son 40 yılın en kötü sel felaketi oldu.

Ülkenin %80ini ormanlar oluşturur. Bu yüzden ormancılık yaygındır. Ülkenin diğer kısmını ise bozkırlar oluşturur

Etnik açıdan son derece homojen bir yapı gösteren Kuzey Kore nüfusunun yüzde 99,8ini Koreliler, geri kalanını çinli, Japon, Vietnamlıve Avrupalı azınlıklar oluşturur. 2009 sayımlarına göre ülkenin nüfusu 23.923.118 olduğu beirtimiştir.

Kuzey Kore nüfusunun yaşlara göre ayrımı:

0-14 yaş : %21,3 (Erkek 2.440.439/Kadın 2.376.557)

15-64 yaş : %69,4 (Erkek 7.776.889/Kadın 7.945.399)

65 yaş üstü : %9,4 (Erkek 820.504/Kadın 1.305.557)

Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş olarak tanımlamaktadır. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşmasıdır.

Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibariyle üyeliği kaldırılan Vatikan ve değiştirilen çin Halk Cumhuriyeti son katılan üye Güney Sudan dahil 193e ulaşmıştır. Örgütün yönetimi New Yorkta bulunan genel merkezinden yürütülür ve üye ülkelerle her yıl düzenli olarak yapılan toplantılar yine bu genel merkezde gerçekleştirilir.

Örgüt yapısal olarak idari bölümlere ayrılmıştır; Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi, Genel Sekreterlik ve Uluslararası Adalet Divanı. Örgütün en göz önündeki mercii Genel Sekreterdir.

Birleşmiş Milletler fikri ilk olarak, II. Dünya Savaşının bitiminde savaşın galibi ülkeler tarafından, ülkeler arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırarak ileride meydana gelebilecek ve kendi güvenliklerini tehdit edebilecek bir savaşın önüne geçebilmek amacıyla ortaya atılmıştır. Örgüt yapısının halen bu amacı koruduğunu BM Güvenlik Konseyinin varlığı ve çalışmalarıyla ortaya koymustur. Güvenlik Konseyi on beş ülkeden oluşmakta olup, bu üyelerden beşi daimi üye statüsündedir ve mutlak veto yetkisine sahiptir. Bu ülkeler ABD, Rusya, çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Fransadır. Güvenlik Konseyinin karar alabilmesi için 9/15 oranı gerekli olup, daimi üyelerden herhangi birisinin aksi yönde oy kullanmaması gereklidir. BM içtihatlarına göre Güvenlik Konseyi karar alırken veto yetkisine sahip üyelerden biri veya birkaçının oylamaya katılmaması bu üyelerin kararı veto ettiği anlamına gelmemektedir. Ayrıca daimi üyelerin çekimser kalmaları da aynı sonucu vermektedir.

Ana Sayfaya Git