Levrek taşına aman dikkat

Böbrek hastalığına iyi geldiği öne sürülen kaya levreği taşı için uzmanlar uyardı

Haberler 06.04.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaya levreinin gözlerinin arkasnda, sa ve sol tarafta bulunan küçük beyaz talar, böbreklerinde ta olan kiiler tarafndan talep görüyor. Beslenme uzmanlar ise bilimsel etkinlii kantlanmam, tanesi 3 TLden satlan bu talarn kullanmna ilikin halk uyaryor.

Nadiren avlanan balk türü olan kaya levrei balnn bann iki yannda bulunan talar, böbrek hastalarna iyi geldii iddiasyla balkçlar tarafndan çkarlp sata sunuluyor. Böbrek tan düürmeyi hzlandrd öne sürülen, tanesi 3 TLden satlan talara vatandalar talep gösteriyor. Birçok kii aldklar talar un kvamna gelecek kadar havanda dövdükten sonra limonla kartrp talar eriyene kadar bekletiyor ve 1 çay ka zeytinya ekleyerek aç karnna tüketiyor. Balkç esnaf dilden dile dolanan tan talebine yetiemediklerini söylerken, beslenme uzmanlar ise dikkatli kullanlmas gerektiinin altn çiziyor.

zmirin Güzelbahçe ilçesindeki balk hali esnafndan Mehmet Kuzutrnak (34), Bu talar her balktan çkmaz. Ekina, minekop ve granyöz balnda çkar ancak kaya levreinin faydal olduuna inanlr. Bu balklarn gözünün arkasndaki beyincik ksmndan çkartlr. Bir balktan yalnzca 2 ta çkar. Bu ta böbrek talarnn dökülmesine iyi geliyor ve hzlandryor. Bu tan faydasnn kulaktan kulaa dolayor ve çok fazla talep var. Balkçlarda tanesi 3 TLye satlyor dedi. Bir baka esnaf Mehmet Olum da, (72) birçok kiinin bu yöntemle ta düürdüünü öne sürdü.

UZMANLAR UYARIYOR; DKKATL KULLANILMALI

Beslenme uzmanlar, bilimsel etkinlii kantlanmam bu tan kullanmna ilikin halk uyard. zmirde yaayan beslenme uzman Derya Zünbülcan, Kaya levrei veya ekina balnn talarnn çeitli ekillerde eritilerek kullanldnda böbrek talarna faydal olduu biliniyor. Eritildii için talarn içindeki minerallerden kaynaklanan ifa bulunduuna inanlyor ancak emziklilerin, ileri yatakilerin ve ilaç kullanan kiilerin bilimsel bir çalmas bulunmayan bu ta dikkatli kullanmalar gerekiyor. Bizim için ifa kayna olan besinlerin kullanl ekli ve dozu çok önemlidir, bu yüzden mutlaka bir uzmana danarak kullanlmaldr dedi.

Ana Sayfaya Git