LGS sınavı son dakika! LGS sınavı nasıl yapılacak

LGS sınavı ne zaman ve nasıl yapılacak? sorusu pandemi gündemindeki yerini korumakta. LGS sınavı hakkında son dakika yaşanan gelişmelerde LGS sınavı nezaman sorusunun yanıt bulduğu günden itibaren LGS sınavı nasıl olacak sorusu da yerini aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs'ta yaptığı açıklama da LGS sınavı hakkında detaylar açıklandı. 20 Haziran'da yapıalcak olan LGS sınavı nasıl olacak sorusunun cevabı habermizde.

Haberler 30.05.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LGS snav ne zaman ve nasl yaplacak? sorusu pandemi gündemindeki yerini korumakta. LGS snav hakknda son dakika yaanan gelimelerde LGS snav nezaman sorusunun yant bulduu günden itibaren LGS snav nasl olacak sorusu da yerini ald. Milli Eitim Bakanl Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüü tarafndan 29 Maysta yapt açklama da LGS snav hakknda detaylar açkland. 20 Haziranda yapalcak olan LGS snav nasl olacak sorusunun cevab habermizde.

Liselere geçi sistemi kapsamnda yaplacak olan ve 8inci snf örencilerinin katlaca Snavla Örenci Alacak Ortaöretim Kurumlarna likin Merkezi Snav, 20 Haziran 2020 Cumartesi günü yurt içi ve yurt d snav merkezlerinde gerçekletirilecektir.

Merkezi Snav iki oturum halinde uygulanacak, Türkiye saatiyle birinci oturum 09:30da ve ikinci oturum 1 l:30da balayacaktr. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk saysal alandan oluacak ve süresi 80 dakika olacaktr.

Snav öncesi il ve ilçe milli eitim müdürlüklerinde bina snav görevlileri ile okul müdürlüklerinde salon görevlilerine yönelik yaplacak toplantlara, snav görevi olan bütün ilgililerin katlmalar salanacaktr.

Merkezi Snavn gerçekletirilmesi için yerletirme ilemleri tamamlanm ve bask ilemine geçilmitir. Örencilerin belirlenen bina, salon ve sralarda snava girmesi esastr.

1. Bina deiiklii talepleri;

çeitli sebeplerle snav yaplabilme vasfn ksmen veya tamamen kaybeden binalarn durumlar Bölge Snav Yürütme Komisyonu tarafndan deerlendirilecek, binann snav yapmaya uygun olmad tespit edilirse, aadaki hususlara dikkat edilerek 10.06.2020 tarihine kadar bina deiiklii talep edilebilecektir:

-Her iki bina da ayn ilçe snrlar içinde olacaktr.

-Yeni binada yerletirilmi örenci bulunmayacaktr.

-Yeni binann salon says en az mevcut binann salon says kadar olacaktr.

-Yeni binada okul birletirme ilemi yaplmayacaktr.

Talep dorultusunda örencilerin tamam yeni binaya aktarlacak ve snav giri belgelerinde yeni bina ismi yer alacaktr. Snav evraklar yeniden baslmayacak, eski bina isminin yer ald snav kutular snav merkezine (ilçe MEM) ulatrlacaktr. Snav günü bu kutularn yeni binaya ulatrlmasndan ve snavn bu binada sorunsuz olarak uygulanmasndan Bölge Snav Yürütme Komisyonu sorumlu olacaktr.

Ayrca, bina isim ve adresleri MEBBS üzerinden kontrol edilmeli, varsa deiiklikler 10.06.2020 tarihine kadar MEBBSte güncellenmelidir.

2. Açköretim Ortaokulu örencileri;

Baz binalara, o binada öretim yapan okulun örencilerinin dnda Açköretim Ortaokulu örencileri yerletirilmi olabilir. Bu örencilere gerekli kolaylk salanacak, salon ve sralarna ulamalar için yardmc olunacaktr.

3. Snav yeri deiiklii talepleri;

- Naklen yer deiiklii ve benzeri hallere bal zorunlu ikamet deitiren,

- Baka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan ya da mücbir sebepten yurt dnda snava giremeyecek durumda olan,

- Ailesi tarm içisi olarak çalan,

örencilerin durumlar, Bölge Snav Yürütme Komisyonu tarafndan deerlendirilerek snav yeri deiiklii kabul edilebilecektir.

Snav yeri deiiklii kabul edilmeden önce; snava girecek tüm örencilerin snav yerletirme durumlar e-okul sisteminde yer alan Bakanlk / MEM lemleri / Giri Ekran / 2020 Merkezi Snav Örenci Durum Sorgulama ekran kullanlarak Bölge Snav Yürütme Komisyonu tarafndan kontrol edilecek ve ekranda verilen yönergeler dorultusunda ilem yaplacaktr. Snav yerletirmesi yaplmam olan örenciler yedek salonlarda snava alnmayacaktr.

Snav yeri deiiklii kabul edilenlerin, bulunduklar il ve ilçelerdeki snav merkezlerinin yedek salonlarnda gerekli tedbirler alnarak snava alnmalar salanacaktr. Bu durumda olan örenciler için her snav binasna 20 (yirmi) adet yedek cevap kad ve 12 (on iki) adet kitapçk dier snav evrak ile birlikte gönderilecektir. Bu evraklar, gerektiinde yedek salonda snava girecek örenciler için ve bask hatas durumunda kullanlacaktr.

Snav yeri deiiklii kabul edilen örencilerin;

- 18 punto kitapçk kullanacak örenciler,

- Hiç görmeyen kitapç kullanacak örenciler,

- Yabanc dili Almanca, Franszca veya talyanca olan örenciler,

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olmayan farkl din mensubu örenciler,

gruplarndan herhangi birisinde yer almalar halinde, örenciye yönelik kitapçn örencinin yönlendirildii binaya gönderilebilmesi için örenci bilgileri ve hangi binada snava alnaca bilgisi 10.06.2020 tarihine kadar Genel Müdürlüümüze resmi yaz ile mutlaka bildirilecektir. Bu örenciler için ilgili binalara gerekli kitapçklar gönderilecektir.

4. Ders muafiyeti talepleri;

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olma durumuna yönelik deiiklik talebi, veli dilekçesinin ekli olduu resmi yaz ile 10.06.2020 tarihine kadar Genci Müdürlüümüze gönderilecek, bu tarihten sonra gelen yazlar örencinin snav süresinin belirlenmesinde ve snav puan hesaplamasnda dikkate alnmayacaktr.

Yabanc dil dersi muafiyeti ile ilgili deiiklik talebi snav klavuzunun 4.9. maddesi dorultusunda yaplabilecek, muafiyet durumu deiiklii ile ilgili karar RAM tarafndan verilecektir. lgili RAM raporu/karar resmi yaz ile 10.06.2020 tarihine kadar Genci Müdürlüümüze gönderilecek, bu tarihten sonra gelen yazlar ile tarihine baklmakszn RAM raporu/karar olmayan yazlar örencinin snav süresinin belirlenmesinde ve snav puan hesaplamasnda dikkate alnmayacaktr.

5. Snav tedbir hizmeti talepleri;

- Snav tedbir hizmeti bilgisi Rehberlik Aratrma Merkezleri (RAM) tarafndan süresi içinde sisteme lenemeyen veya sonradan ortaya çkan sebeplerle evde, hastanede snav hizmeti, büyük punto snav evrak veya hiç görmeyen kitapç gibi özel hizmet almas gereken örencilerden, RAM tarafndan snav tedbir hizmetleri raporu/yazs verilen

- Cezaevlerinde tutuklu/hükümlü bulunan

örencilerin durumlarnn, 10.06.2020 tarihine kadar Genel Müdürlüümüze resmi yaz ile bildirilmesi halinde gerekli snav evrak ilinize gönderilecektir. Snav Tedbir Hizmetleri Bildirim Formu (Ek-2) Genel Müdürlüümüze gönderilmeyecektir.

Yukardaki maddelerde açklanan durumlar dnda, sonradan ortaya çkan sebeplerle snav tedbir hizmeti almas gereken örencilerden, yerletirme öncesi Genel Müdürlüümüze bildirilmeyenlerin uygun snav tedbir hizmetini alabilmeleri için gerekli ilemler klavuzun ilgili hükümlerine göre Bölge Snav Yürütme Komisyonunca yaplacak. Genel Müdürlüümüze bildirilmeyecektir. Örencinin snav süresinin deimesi durumunda, giri belgesinde yazan snav süresi dikkate alnmayacaktr. Örencinin tek kiilik salonda snava alnmas gerekiyorsa, örenci yerletirildii okulun yedek salonunda yedek salon evrakyla snava alnacaktr. Örencinin snava girdii salon yoklama listesinin tutanak bölümüne gerekli açklama yazlacak, ayrca Komisyon kararnn vc RAM snav tedbir hizmetleri raporunun asl snav dönü kutusuna konulacaktr.

Yedek salonda snava alnan örencilerin cevap katlarna aday bilgilerini yazmalar ve T.C. kimlik numaralarn ilgili bölüme kodlamalar gerekmekte olup kodlamalarn doru yapld salon görevlilerince kontrol edilmelidir. Cevap kadndaki kimlik bilgileri eksik veya hatal olan örencilerin cevap kad deerlendirmeye alnmayacaktr. Ayrca yedek salonda snava alnan örencilerin geçerli kimlik belgesinin fotokopisi salon yoklama listesine eklenecektir.

Özcl eitim ihtiyac olan örencilerin snav esnasnda alacaklar tedbirler ve kullanacaklar süreler snav giri belgelerinde yer alacaktr. Bu bilgiler ayn zamanda MEBBIS-Bina Bilgileri Modülü altnda, Kurum lemleri menüsünde yer alan Kurum Raporlar bölümünden Salon Aday Yoklama Listesinde ayrntl olarak yer alacaktr. Bina Snav Komisyonunca bu listelerden 2 (iki) adet çkt alnarak biri snav salonu kapsna aslacak, dieri ise snav paketi ile birlikte salon bakanna teslim edilecektir. Salon görevlilerinin örencinin alaca hizmet ve snav süresine dikkat ederek örencileri salonda tutmas gerekmektedir.

Salon yoklama listelerinin sol alt tarafndaki kontrol listesi salon görevlilerince dikkatlice doldurulacaktr. Cevap katlar ve salon yoklama listeleri kesinlikle salon/snav binasnda unutulmamaldr. Snav evrak dönü zarf dnda tarafmza ulaan cevap katlar deerlendirilmeyecek olup sorumluluk ilgili görevlilerde olacaktr. Snav klavuzunda belirtilen snav iptali ilemini gerektiren durumlardan biri gerçekleirse, salon yoklama listesinde yer alan tutanak bölümüne mutlaka açklama yazlacaktr.

Merkezi Snavda;

a)Ek süre verilen engelli adaylarda;

i.Yabanc Dil alt testinden muaf olanlarn birinci oturumdaki toplam süresi 80 dakika,

ii.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olanlarn birinci oturumdaki toplam süresi 80 dakika,

iii.Yabanc Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testlerinden muaf olanlarn birinci oturumdaki toplam süresi 65 dakika

olarak uygulanacaktr.

b)Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olan adaylarn birinci oturumdaki

toplam süresi 60 dakika olarak uygulanacaktr.

Snavla ilgili olarak velilere ve örencilere snavda dikkat edilmesi gereken hususlar hakknda gerekli bilgilendirmeler okul idarelerince yaplacaktr.

Örencilerin fotorafl snav giri belgesi, okul müdürlükleri tarafndan elektronik ortamdan alnarak onaylandktan sonra örencinin snava girecei salon ve srada hazr bulundurulacaktr.

Örenciler, snav salonlarna alnrken üzerlerinde kullanm doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (iitme cihaz, insülin pompas, eker ölçüm cihaz ve benzeri) hariç, çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletiim araçlar ile depolama kayt ve veri aktarma cihazlar, kablosuz iletiim salayan cihazlar ve kulaklk, kolye, küpe, bilezik, yüzük, bro ve benzeri eyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kat, kitap, defler, not vb. doküman, pergel, açölçer, cetvel vb. araçlar, delici ve kesici aletlerle snav binasna alnmayacaktr. Örencilerin bu araçlarla snava alnmayaca, snav annda yannda bulunduu tespit edilirse snav kurallarn ihlal ettii gerekçesiyle snav tutanakla geçersiz saylaca hususunun mutlaka duyurulmas gerekmektedir.

Örenciler snav salonlarna bandaj çkarlm effaf pet ie içerisinde su getirebileceklerdir.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerletirmenin zamannda yaplabilmesi için örenciler en geç saat 09.00da snava girecekleri binada hazr bulunacaktr. Örencilerin, snava gelirken yanlarnda geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaral nüfus cüzdan veya T.C. kimlik kart veya geçerlik süresi devam eden pasaport, yabanc uyruklu örenciler için çileri Bakanl Göç idaresi Genel Müdürlüü tarafndan verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuak kurun kalem, kalemtra ve leke brakmayan yumuak silgi bulundurmas salanacaktr.

Geçerli kimlik belgesi yannda olmayan örenciler snava alnmayacaktr. Nüfus cüzdan/T.C. kimlik kartlarnda fotoraf bulunmas art aranmayacaktr.

Örenciler, nüfus müdürlükleri tarafndan verilen fotorafl, imzal-mühürlü/barkodlu karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kart talep belgesi ile snava alnabilecektir.

Snavda görevliler dndaki kiiler ile örenci velilerinin snav salonlarnn bulunduu binalara girilerine izin verilmeyecektir.

Merkezi Snavda, sözel bölüm ve saysal bölümün snav evrak ayr snav paketi ile paketlenerek kutulanmtr. Snav paketlerinin üzerinde ait olduu bölüm belirtilmitir. Her bölümde yaplacak snav için o bölüme ait snav kutusu süresi içerisinde açlp kapatlacaktr. Farkl bölüme ait snav evraknn bulunduu snav kutu ve paketlerinin kendi bölümü haricinde açlmamasna dikkat edilecektir.

Okullarda emniyet görevlileri tarafndan örencilere üst aramas yaplmayacaktr. Ancak snav yaplan okullarda genel asayiin salanmas ve snav evraknn okula intikalinden, snavn tamamlanmasndan sonra snav evrak nakil görevlisine teslimine kadar her okulda emniyet personeli bulunacaktr.

Salon görevlileri, snavn balamasndan itibaren ilk 15 dakika içerisinde snav binasna gelen ve Bina Snav Komisyonunca snava girmesi uygun olan örencilerin snava alnmalarn salayacak ve bu örencilere ek süre verilmeyecektir. lk 15 dakikadan sonra gelen adaylar snava alnmayacaklardr. Snavn balama ve biti saatlerini örencilerin görebilecei ekilde tahtaya yazacaktr. Snavn ilk 30 dakikas tamamlanmadan vc snav bitimine 15 dakika kala örencilerin snav salonundan çkamayacaklarn duyuracaktr.

Salon görevlileri, snava giren örencilerin kitapçk türlerini cevap kadna doru kodladklarn kontrol edecek, kitapçk türlerini ve girmedi bilgilerini snf yoklama listesine doru ve eksiksiz olarak kodlayacaktr. Örenci, cevap kadndaki imza bölümünü kurun kalemle imzalayacaktr. Bu hususun, bina snav sorumlular tarafndan snavdan önce yaplacak toplantda snav görevlilerine bildirilmesi önem arz etmektedir.

Salon görevlileri tarafndan cevap katlar, snf örenci listesi, hazrlanan tutanaklar ve benzeri snav evrak, snav evrak dönü zarfna konulduktan sonra snav salonunda kapatlarak Bina Snav Komisyonuna imza karlnda teslim edilecektir.

Snavda kullanlan soru kitapçklar geri gönderilmeyecektir. Snavn her iki bölümü tamamlandktan bir saat sonra, isteyen örencilere soru kitapçklar Bina Snav Komisyonu tarafndan verilecektir. Alnmayan soru kitapçklar milli eitim müdürlükleri tarafndan deerlendirilecektir.

Snavda, özel eitim ihtiyac olan örenciler için Bölge Snav Yürütme Komisyonunca her türlü tedbir alnacak, snav salonlarnn giri çk açsndan uygunluuna ve yaplacak uygulamalarda örencilerimizin herhangi bir maduriyet yaamamalarna dikkat edilecektir.

Özel eitim ihtiyac olan örenciler için görevlendirilecek okuyucu ve kodlayc öretmenler, örencinin engel durumuna göre, matematik dili okumay bilen ve yabanc dil okumaya yatkn olanlardan seçilecektir.

Örencilerin engellerinden dolay sürekli kullandklar araç-gereç, cihaz ve ilaç varsa kendilerinin getirmeleri kaydyla snavda kullanmalarna izin verilecektir.

Bölge Snav Yürütme Komisyonunca özel eitim ihtiyac olan örencilere snavda verilecek destek ve hizmetlerin, snav klavuzunun ilgili bölümünde yer alan talimatlara uygun olarak verilmesi salanacaktr.

Snav ile ilgili duyurular www.meb.gov.tr internet adresinde sürekli olarak yaymlanacaktr. Örencilerin, velilerin sözü edilen internet adresini takip etmeleri ve anlalmayan durumlarda MEB iletiim Merkezi MEBIM 444 O 632 hattna bavurmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git