Madde bağımlıları 'çip tedavisi' ile bağımlılıktan kurtuluyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezi, halk arasında ‘çip tedavisi’ olarak bilinen ‘Naltrekson İmplantı’ yöntemi ile uyuşturucu bağımlılarını, vücutlarına yerleştirilen çiple bağımlılıktan kurtarıyor.

Haberler 27.11.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Madde bamll tedavisinde Tükiyede sayl merkezde uygulanan ve çip tedavisi olarak bilinen Naltrekson mplant yöntemi, Diyarbakr Dicle Üniversitesi Bamllkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezinde ocak ay itibari ile uygulanmaya baland. Tedavi gören 60 kiiden birinde oluan alerjik reaksiyon sonucu çip çkartlrken, geriye kalanlarda ise yüksek seviyede baar oran saland. Az yoluyla veya düzenli muayeneye gelmeyen bamllar için uygulanan yöntemle 15 dakikada, tekrar madde kullanmn kolaylatran yoksunluk semptomlarn da kesin biçimde kontrol altna alyor. çip iki diki ile karn bölgesine yerletiriliyor. Kendiliinden yavaça kana kararak eriyen ve etkisini ilk 3 günde gösteren tedavi, 3 ay devam ediyor. Tedavinin 3 defa tekrarlanmas önerilirken, pellet çip formu ile eroin bamllnda uygulanyor.

TEDAV ÖNCES SON 3 GÜN MADDEY ALMAMI OLMASI GEREKR

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dal öretim üyesi Bamllkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atl, çip uygulamas yaplrken hastann son 3 gün içerisinde uyuturucu madde kullanmam olmas gerektiini söyledi. Prof. Dr. Atl, Dicle Üniversitesi psikiyatri bölümü olarak bamll özel önem gösteriyoruz. Rektörlüümüz de Dicle Üniversitesine bal olarak bir tedavi merkezi açmt. Son zamanlarda daha önce yüksek maliyetlerle yaplan halk arasnda çip olarak bilinen uygulamay biz de yapyoruz. Özellikle son bir yldr, ocak 2020den beri neredeyse haftada 1-2 tane takyoruz. Pandemi olmasna ramen eroin bamllar özellikle gelmeye devam ediyor. Bu çip dediimiz olay Naltrekson mplantr, cildi karn derisine 2 santim kadar açp implantmz cilt altna yerletiriyoruz. Alkol ve eroin balamllarnn tedavisinde etkilidir, 3 aylk tedavi baar ans salyor. 2-3 sefer tekrarlanmas öneriliyor. uana kadar 60 vakaya taktk, tek bir hastada çkartmak zorunda kaldk o da alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Baar oranmzn çok yüksek olduunu gösteriyor ve her ilacn yan etkisi olduu gibi çipin de olabiliyor. çip takma ya 18 ya üstü takyoruz, ama 15 ya üstü taklan veriler de var. Fiyatlar AMATEM birimlerinde ksmen devlet ksmen hasta karlyor, bizim buradaki tüm maliyeti hasta kendisi karlyor. 280 Euro yakn bir para, Eczaclar Odas ile birlikte alnyor. 2 günde elimize ulayor, hastann son 3 gün maddeyi almam olmas gerekiyor. Son 72 saat içerisinde madde alm ise taklmaz, 3 gün içerisinde hastay rahatlatc ve ishalini giderici, arlarn keserek geçitiriyoruz ve sonrasnda takma ilemi gerçekletiriyoruz. 2 gün içerisinde etkisi çkyor, kiinin madde alma istei azalyor, maddedeki hazz bitiriyor, kii çip etkisinde iken madde alrsa youn arlar hissederek zehirlenebiliyor. Zevk alamadklarn anlaynca kullanmyorlar, baar oran bizim vakalar üzerinde epey yüksek dedi.

Kristal maddesi kullanan madde bamllar için de ayn uygulamaya benzer a yoluyla yaplan tedavilerin de olduunu aktaran Prof. Dr. Abdullah Atl, Kristal maddesi güneydouda son zamanlarda kullanlr hale geldi, kristal nedeniyle bize bavuran says her geçen gün artyor. Güzel bir gelime var, bir ilaç var 3 ay etkili benzer fiyatlarda kristalde etkili a eklinde enjekte ediliyor. 3 aylk tedavide baar oran salyor. çip dediimiz olay ilaç içeriyor, yava salnml bir ilaç. Yava bir ekilde kana salglanyor, kendisi cilt altnda kana salnyor ve kiinin madde alma istei azalyor yüksek dozda alrsa da zehirleniyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git