Mağaralarda yarışacaklar

Doğa sporcuları Karacadağ'daki mağaralarda harita ve pusula ile zamana karşı yarışacak

Haberler 23.11.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve anlurfa snrlar içerisinde yer alan ve yüzlerce maarann bulunduu sönmü volkanik da olan Karacada, oryantiring yarlarna ev sahiplii yapacak.

Diyarbakrda Gençlik ve Spor l Müdürlüü ile Oryantiring l Temsilcilii i birliiyle doa sporcular ve tutkunlarnn gözde rotalar arasnda yer alan Karacada bölgesinde 23 Kasmda maara oryantirii gerçekletirilecek.

Son faaliyetini 100 bin yl önce gerçekletiren, 1957 metre yüksekliindeki Karacadadan çkan lavlarn oluturduu yüzlerce volkanik maarada katlmclar, harita ve pusula kullanarak belirlenen sürede hedeflere ulamaya çalacak.

Oryantiring l Temsilcisi Murat çava, AA muhabirine, oryantiringin harita ve pusula yardmyla yön bulmay içeren, zamana kar yaplan bir spor olduunu belirterek, bu sporun genellikle, park, bahçe, kampüs ve ormanda yapldn söyledi.

Analitik düünceyi gelitiren bu sporu 7den 70e herkesin yapabildiini ifade eden çava, bu brann skandinav ülkelerinden dünyaya yayldn, Diyarbakrda da 12 yldr yapldn ve uluslararas yarmalarda çeitli dereceler elde ettiklerini söyledi ,

Oryantiringin Gençlik ve Spor l Müdürlüünün desteiyle yaygnlatn anlatan çava, tantm için de çeitli etkinlikler düzenlediklerini aktard.

- lk kez böyle bir etkinlik yaplacak

Karacada bölgesinde, 23 Kasmda maara oryantirii, 25-26 Kasmda da 24 Kasm Öretmenler Günü dolaysyla merkez Kayapnar ilçesinde Park 75te Öretmenler Günü Oryantiring Yarmas düzenleyeceklerini belirten çava, pandemi dolaysyla bütün yarmalar sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarna uygun yaptklarn kaydetti.

Karacada bölgesinin dünyada ei benzeri olmadn söyleyen çava, Karacadada doal oluumlar mevcut. Bunlardan biri de maaralar. Gençlik ve Spor l Müdürlüü ile bölgede aratrma yaptk ve orada oryantiring için alan belirledik. Yaklak 100 kiinin katlmasn bekliyoruz. lk kez böyle bir etkinlik yaplacak. dedi.

çava, o bölgede ileride ulusal düzeyde bir oryantiring parkuru düzenlenmesini istediklerini, bu etkinliin de buna zemin oluturacan anlatt.

Bu sporun küçük yata balayanlar için analitik düünme özellii kazandrdn dile getiren çava, çocuk problemleri basit ve hzl bir ekilde çözebiliyor. Doada tek bana hayatn idame edebilme kabiliyeti kazanyor. Yetikinlerde de doal ortamda yapld için çok salkl. diye konutu.

- Karacada oryantiring sporu için çok uygun

Sporcu Bahar Yldrm da Dicle Üniversitesi (DÜ) Beden Eitimi Öretmenlii Bölümünden mezun olduunu ve 7 yldr oryantiring sporuyla ilgilendiini söyledi.

Diyarbakrda 4 yl oryantiring antrenörlüü yaptn aktaran Yldrm, Ulusal düzeyde yaplan yarmalarda dereceler elde ettim. Bu, aslnda bir düünce sporu. Zekay gelitiriyor. Herkesin yapabilecei bir spor. Harita ve pusula eliinde yön bulma sporu. Zamana kar yarlyor. Karacada oryantiring sporu için çok uygun. çok sayda maara ve doal oluum var. ifadesini kulland.

14 yandaki Esmanur Ümay da bir yldr oryantiring yaptn ifade ederek, çocukluumda kouya meraklydm. Burada hem kou hem de harita okuma var. Zihin beceresi katyor. Daha önce haritalarla pek ilgim yoktu, bir ey anlamyordum ama u an anlyorum. Hedefim 21 ya kategorisinde elit bir sporcu olup, uluslararas yarmada Türkiyeyi temsil etmek. Bence dier çocuklar da bu sporla ilgilenmeli, çünkü çok elenceli. dedi.

Ana Sayfaya Git