Mahkeme, çocuklar yerine avukatın geçici velayetini anneye verdi

Şanlıurfa'da bir boşanma davasında hakim, çocuklarının geçici velayeti yerine yanlışlıkla avukatın geçici velayetini anneye verdi. Durumu fark eden avukatın dilekçesi üzerine hatalı karar düzeltildi.

Haberler 11.08.2022 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Şanlıurfada boşanma davası süren anne, çocuklarının geçici velayetinin kendisine verilmesi talebiyle avukatı Süleyman Uğur ile birlikte Aile Mahkemesine dilekçe verdi. Aile Mahkemesi sıfatıyla dilekçeyi değerlendiren Viranşehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararında, Davacı vekilinin geçici velayetinin anne E.A.ya verilmesine denildi.

HATALI KARAR DÜZELTİLDİ

ANKAnın haberine göre müşterek çocukların geçici velayetinin anneye verilmesi gerekirken; bu kararla avukat Uğurun geçici velayeti, müvekkili olan davacı anneye verilmiş oldu. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu kararı üzerine avukat Uğur, mahkemeye dilekçe vererek hatalı kararın düzeltilmesini istedi. Avukatın dilekçesi üzerine mahkeme, yazdırdığı hatalı kararı Müşterek çocukların velayetinin geçici olarak anne E.Aya verilmesine şeklinde düzeltti.

KARARLARIN KOPYALA-YAPIŞTIR ŞEKLİNDE YAZILMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Mahkemenin hatalı kararıyla geçici velayeti müvekkiline verilen avukat Süleyman Uğur, genç hakimlerin daha fazla hata yaptığına şahit olduklarını belirterek, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

Öncelikle öyle bir karar duruşma esnasından başımıza geliyorsa şifahen hkimi uyarmakta fayda oluyor. Kimi hakimler anında düzeltiyor kimi hakimler karar yazılınca söz hakkı vermeyip dinlemediği için duruşma sonrası bir dilekçe ile düzeltilmesini talep ediyoruz. Taraftarın yokluğunda yazılan ara kararlar için mahkemeye yazılacak bir dilekçe ile kararın düzeltilmesini talep etmemiz gerekiyor. Bazı mahkemelerin kalem personelleri şifahi görüşme ile notunu alıp hkime iletiyor, hkim resen ara kararı düzeltiyor. Ama genelde mahkemeler durumu izah eden dilekçe sonrası kararlarını düzeltiyor. Bu hatalar genelde kararların kopyala- yapıştır şeklinde yazılması ve hkimin kararları toplu onaylaması sonucu gözden kaçtığını düşünüyorum. Sicil numarasından genç bir hkim olduğunu düşünüyorum. Genç hakimlerin daha fazla hata yaptığına şahit oluyoruz.

Ana Sayfaya Git