“Mahkeme karar verirken çocuğun rızasını almalı”

Çocuk velayetlerine ilişkin açıklama yapan Muş Barosu Başkanı Avukat Çelebi, mahkeme karar verdiği zaman çocuğun rızasını alması gerektiğini söyledi.

Haberler 12.09.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mu Barosu Bakan Avukat Abdülbaki çelebi, son günlerde skça gündeme gelen çocuk velayetlerine ilikin açklamalarda bulundu.

Mahkemelerin karar vermeden önce çocuun rzasnn almas gerektiinin altn çizen çelebi, Mahkeme karar, çocuun istedii dorultuda verilmeyebilir. Bu durum kamuoyunda yansd gibi skntlar meydana geliyor. En azndan mahkeme karar verdii zaman çocuun da rzasnn alnmas lazm. Örneklerdeki olaylarda, çocuklarn yalar gerçekten büyüktür. Bu tür durumlarda en azndan çocuk hangisini istiyorsa onun yanna verilmesi gerekir. Bu konuda çocuun karar öncelikli olmas gerekiyor. çocuun tercihinin öncelikli olmas icap eder ve ayrca bu konuda sadece psikolog raporlaryla yetinmemesi gerekiyor. diye konutu.

çOCUUN RIZASI ALINMALI

çocuk velayetinin bir tarafa verildii zaman icra ve polis araclyla olmad zaman daha çok büyük hatalarn olacan belirten çelebi, unlar söyledi:

Kendisine velayet verilen taraf, bu sefer o mahkeme kararn zorla yerine getirmek gibi bir durumla kar karya gelebilir. Konu ile ilgili bir uyar gönderilebilir, belli bir süre verilebilir. Bu süre içerisinde teslim edilmezse ikna yöntemi ile veya eer gerçekten çocuk istemiyorsa aile direkt mahkemeye velayetin deitirilmesini de talep edebilir. Yasalarda da böyle haklar var, kullanlabilir. Velayetin iki tarafa verilmi olmas yetki kargaasna neden olur. Bundan dolay mahkeme velayeti ya anneye ya da babaya verir. Bu bazen sorunlara da neden olabilir. Bu durumda mahkemenin velayet konusunda verecei kararda, çocuun fikri alnmaldr.

Ana Sayfaya Git