Mahkemeden dikkat çeken ‘soyadı’ kararı!

Ankara 4. Aile Mahkemesi, velayeti annede olan ve babası tarafından doğduğundan beri hiç görülmeyen çocuğa annenin soyadının verilebileceğine hükmetti. Gerekçeli kararda ‘Erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmaması, cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil edecektir’ ifadeleri kullanıldı.

Haberler 30.11.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 4. Aile Mahkemesi, velayeti annede olan çocuun annenin soyadn almas istemiyle açlan davann kabulünü kararlatrd.

Gerekçeli karara göre, G.M.S. isimli kadn ile Azerbaycanl C. Balayev 2013te evlendi. çift, ksa süre sonra boanma davas açarken 2014te müterek çocuklar dünyaya geldi. Boanma davasn karara balayan Manavgat Aile Mahkemesi, babann hiç görmedii çocuun velayetini anneye verdi.

Anne G.M.S, geçen yl çocuun Balayev olan soyadn kendi soyadyla deitirmek için Ankara 4. Aile Mahkemesinde dava açt.

Dava dilekçesinde ortak çocuun babasn bir gün bile görmedii, babann çocuunu görmeye gelmedii, aramad, çocuun da neden soyadnn annesinin soyadyla farkl olduunu sorgulad ifade edildi.

Dava dilekçesinin tebli edildii daval eski e herhangi bir beyanda bulunmazken yarglama srasnda tank olarak dinlenen kii de davac kadnn beyanlarn dorulad.

Yarglama sonucunda Hakim Serpil Aydn, davay kabul ederek 6 yandaki çocuun Balayev olan soyadnn annenin soyadyla deitirilmesini kararlatrd.

MAHKEME, çOCUUN YÜKSEK YARARINI GÖZ ÖNÜNE ALDI

Mahkemenin gerekçeli kararnda davac kadnn, velayet hakknn kullanmndan kaynakl olarak çocuuna kendi soyadn vermeyi istedii belirtildi.

çocuun soyadn belirleme hakknn da velayet hakk kapsamnda kald kaydedilen gerekçeli kararda u deerlendirmelerde bulunuldu:

Ayn hukuksal konumda olan erkee velayet hakk kapsamnda tannan çocuun soyadn belirleme hakknn kadna tannmamasnn velayet hakknn kullanlmas bakmndan cinsiyete dayal farkl bir muamele tekil edecei, evlilik birlii içinde doan çocuun tad ailenin soyadn evlilik birliinin sona erdirilmesi ile kendisine velayet hakk tevdi edilen annenin kendi soyad ile deitirmesini engelleyici yasal bir düzenlemenin bulunmad ve çocuun soyad deimekle kiisel durumun deimeyecei açktr.

Kararda, çocuun annesiyle ayn soyad tamamas nedeniyle kendi kendisini sorgulad ve bunun çocuun psikolojisini etkiledii ifade edildi.

Kararda, çocuun yüksek yarar göz önüne alnarak soyadnn annenin soyadyla deitirilmesinin hakl neden olduu kaydedildi.

AVUKAT BLCNN DEERLENDRMELER

Davac kadnn avukat Frat Bilici, kadn erkek arasndaki eitlii salamak adna Anayasa Mahkemesinin de bu konuda verdii bir karar bulunduunu söyledi.

Bilici, unlar dile getirdi:

Erkek, velayet kendisinde kald zaman soyadn çocuuna verebiliyordu ama bugüne kadar kadna böyle bir hak tannmamt. Anayasa Mahkemesinin kararndan sonra ansmz denedik ve boanma davasndan sonra kadnn soy ismini çocuuna verebilmesi için isim davas açtk. Bu, nüfus kaydnn düzeltilmesi davas deil, isim davasyd.

Mahkemenin tank beyanlar, Anayasa Mahkemesinin karar ve Yargtayn son zamanlardaki içtihatlarn dikkate alarak davay kabul ettiini belirten Bilici, Zaten bu da cinsiyet ayrmcl yaplmamasnn gereiydi. diye konutu.

Ana Sayfaya Git