Mahkemeden emsal karar: Kadına gönderilen soğuk su boşanma nedeni sayıldı

Boşanma aşamasında olduğu kadına soğuk su göndererek 'üzerine bir bardak su iç' imasında bulunan erkeği ağır kusurlu sayan mahkeme kadının kişilik haklarının zarar gördüğüne hükmetti.

Haberler 12.02.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbulda bir erkein boanma aamasnda olduu kadna bakkal çrayla souk su göndererek üstüne bir bardak su iç göndermesi yapmasn kadnlk gururunu rencide edici olarak niteleyen mahkeme, emsal bir karara imza att. Mahkeme, bu eylemi boanma nedeni sayd.

stanbulda yaayan 26 yllk evli H.A.(53) ile ei N.A.(51) ile karlkl boanmaya karar verdi. Bir çocuklar bulunan çift, 2019 ylnda avukatlar araclyla Anadolu Aile Mahkemesine bavurarak boanma davas açt.

N.A: EVLLMZ BOYUNCA PSKOLOJK VE EKONOMK DDET UYGULADI

Mahkemeye dava dilekçesi sunan H.A., boanma aamasnda olduu kadnn ar kskanç olduunu, uzun yllardr aralarnda duygu ve düünce birliinin salanamadn öne sürdü. Ei N.A. ise, ar kskançlk gösterdii yönündeki iddialarn aksine H.A.nn sadakatsiz davranlarna ramen çocuu için katlandn, einin kendisine ve çocuuna kar ilgisiz, sevgisiz davrandn, evlilikleri boyunca kendisine psikolojik, duygusal ve ekonomik iddet uyguladn belirtti.

MAHKEME ERKE AIR KUSURLU SAYDI

Davaya bakan Anadolu Aile Mahkemesi dosyay karara balad. Kararda, çiftin sk sk tarttklar, erkein eine ve çocuuna kar ilgisiz ve souk davrand, evi terk ederek einin geçimiyle ilgilenmedii, müterek eve ait abonelikler ile eine verdii kredi kartn iptal ettii ve H.A.nn ei N.A.ya bakkal çrayla souk su gönderdii kaydedildi.

Taraflar arasnda yaanan bu olaylarda adamn ar kusurlu olduunu vurgulayan mahkeme, evlilik birliinin temelinden sarsld gerekçesiyle taraflarn boanmasna karar verdi.

KADINLIK GURURU ZEDELEND

Boanmaya neden olan olaylar yüzünden kadnn kiilik haklarnn zarar gördüünü, adamn eine bakkal çrayla souk su göndererek kadnlk gururunu rencide ettiini aktaran mahkeme, kocann 55 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti.

KARAR EMSAL NTELNDE

Mahkemenin kararn deerlendiren avukat Veysel Kesat, Aile Mahkemesi, kadn lehine manevi tazminat davasna hükmetmitir. Bizler avukat olarak boanma davalarnda taraflara boanma aamasnda herhangi bir ekilde kiilerin kiilik haklarna yönelik veya rencide edici bir fiilde bulunmamalarn, özellikle çocuklarnn bu süreçten youn bir ekilde etkilenebileceklerini, bu süreci sayg çerçevesi içinde geçirmeleri için tavsiyelerde bulunuyoruz. Aile Mahkemesinin verdii bu karar da emsal bir karar niteliindedir. Erkein gerçekletirmi olduu bu fiilin eine kar onur krc, rencide edici hareket olduu kabul edilmi, bundan dolay da manevi tazminata hükmederek davay karara balamtr dedi.

Ana Sayfaya Git