Mahkemeyi bile dinlememişler

İnşaatında biri ağır 6 kişinin yaralandığı caminin yapımının durdurulması kararı verildiği ancak mahkemenin kararına rağmen inşaatın kaçak devam ettiği ortaya çıktı.

Haberler 18.04.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Balar ilçesi Baclar Mahallesinde biri ar 6 kiinin yaraland Hac Baki çelik Caminin inaat ile ilgili yeni detaylar ortaya çkt. mar plannda yeil alan olarak geçen yerin statüsünün 17 ubat 2020 tarihinde Rekreasyon Alanndan badet Alanna dönütürülmesine kar Diyarbakr ehir Planclar Odasnn açt davada, mahkemenin yürütmeyi durdurma karar verdii örenildi.

Mahkemenin kararndan 4 gün sonra ise caminin inaatndaki iskele çökmü, biri ar 6 içi yaralanmt.

YÜRÜTMENN DURDURULMASI TALEB

Alann statüsünün deitirilmesine kar ehir Planclar Odas, çevre ve ehircilik Bakanl aleyhine Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinde dava açt. Oda, dava bavurusunda Mekansal Planlar Yapm Yönetmeliine atfta bulunarak, imar deiikliinin mevcut plan ana kararlarnn süreklilii, bütünlüünü bozmamas, davaya konu plan deiikliinin bu kural ihlal ettiini hatrlatt. Bavuruda, ayn yönetmeliin fonksiyon deiiklii yaplmas zorunlu hallerde deien sosyal donat alannn edeer büyüklüünde yeni bir alann ayrlmas gerektii fakat dava konusu deiikliin bu kural da ihlal ettii, bunun planlama ve ehircilik ilkelerine aykr olduu belirtilerek, yürütmenin durdurulmas ve iptali istendi.

MAHKEMEDEN OYBRLYLE KARAR

Dava konusu ilemin uygulanmas halinde plan hükümleri dorultusunda yaplama çalmalarnn balayaca ve bu durumun da mülkiyet sorununa yol açaca, bununda telafisi imkansz zararlar douracana iaret eden Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, ilemin hukuka aykr olduunu ve yürütülmesinin durdurulmasna oybirliiyle karar verdi.

BAKANLIKTAN TRAZ BAVURUSU

Diyarbakr 1inci dare Mahkemesinin 24 Nisan 2021de verdii kararn ardndan çevre ve ehircilik Bakanl, Gaziantep Bölge dare Mahkemesine itirazda bulundu. Bakanlk, bilirkiinin konuya ilikin hazrlad raporun hukuka aykr bulunduunu, bölgede ibadet alan ihtiyac bulunduunu ve yürütme durdurma kararnn kaldrlmasn istedi.

STNAF MAHKEMEY DESTEKLED

Gaziantep Bölge dare Mahkemesi kinci dari Dava Dairesi ise kararnda, kararn kaldrlmasn gerektirecek bir durum bulunmad sonucuna vararak, çevre ve ehircilik Bakanlnn mahkemenin verdii yürütmeyi durdurma kararnn kaldrlmas talebini reddetti.

stinaf Mahkemesi, karar 7 Nisan 2022de oybirliiyle ald.

Ana Sayfaya Git