Mahrem Hizmette Operasyonel Hat

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin tutuklanan dönemin 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Atilla Darendeli ve 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Deniz Kartepe'nin "operasyonel hat" kullanmak suretiyle oluşturulan hücresel haberleşme ağında "mahrem hizmetler" yapılanmasında yer aldıkları belirlendi.

Haberler 06.10.2018 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darendeli ve Kartepe hakknda, yarglandklar dava dosyas ile birletirilmesi talebiyle Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle hazrlanan iddianame kabul edildi. ddianameden üphelilerin örgütün hava kuvvetleri mahrem yaplanmas içerisinde yer alan mahrem imamlar ile irtibatlarnn tespit edilmesi ile haklarnda düzenlenen iddianamede belirtilen hususlar dikkate alndnda atl suçu iledikleri deerlendirilmitir

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin tutuklanan dönemin 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli ve 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepenin operasyonel hat kullanmak suretiyle oluturulan hücresel haberleme anda mahrem hizmetler yaplanmasnda yer aldklar tespit edildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, 8. Ar Ceza Mahkemesinde haklarnda daha önce açlan dava kapsamnda yarglamalar süren sanklardan Darendeli ve Kartepenin dosyasyla birletirmesi talebiyle anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan hazrlanan iddianame de kabul edildi.

ddianamede, l Emniyet Müdürlüünce gönderilen yazdaki FETÖ/PDY mahrem hizmetler olarak adlandrlan yaplanma bünyesinde faaliyet gösteren, 14 hava kuvvetleri personeli ve 23 sivil mahrem imama ait bilgilere yer verildi.

Söz konusu yazda, u bilgiler yer ald:

FETÖnün silahl terör örgütü mensubu subaylar arasnda 15 Temmuz 2016 baarsz darbe teebbüsü srasnda 4. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Hakan Evrim, 4. Ana Jet Üssü Harekat Komutan albay Ahmet Özçetin, 8. Ana Jet Üssü Komutan tümgeneral Deniz Kartepe, 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, darbe giriimi gecesi Ankara semalarnda uçan ve bombalama faaliyetinde yer alan F-16 pilotu binba Mustafa Azimetli, Milli Savunma Bakanlndan emekli albay Demir Halit Ylmaz, örgütün mahrem imamlar arasnda Cafer Sarkaya, Murat Kara ve Aknc Üssünde yakalanan Harun Biniin ismi tespit edilmitir.

- Sözde atama listesinde görevleri belirtilmi

ddianamede, üpheli Darendeli ve Kartepenin FETÖye yönelik çalmalar kapsamnda örgüt mensuplarnca 2011-2013 yllarnda operasyonel hat kullanmak suretiyle oluturulan hücresel haberleme anda mahrem hizmetler olarak adlandrlan yaplanmada yer aldklar aktarld.

Operasyonel hat kullanarak mahrem imamlar ile hava kuvvetleri personelinin darbe giriimi srasnda görevlendirildii aktarlan iddianamede, sözde atama listesinde Darendelinin, 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan iken Hava Kuvvetleri Komutanl Harekat Bakan olarak belirtildii, Kartepenin mevcut görevine ilikin devam eklinde yazld ifade edildi.

üpheli Darendeli ve Kartepenin baz tutuklu ve firari sanklar ile operasyonel hat kullanmak suretiyle hava kuvvetleri personeli ve mahrem imamlar ile irtibat halinde olduklarna dair bilgiye de yer verilen iddianamede, unlar kaydedildi:

üphelilerin örgütün hava kuvvetleri mahrem yaplanmas içerisinde yer alan mahrem imamlar ile irtibatlarnn tespit edilmesi ile haklarnda düzenlenen iddianamede belirtilen hususlar dikkate alndnda atl suçu iledikleri deerlendirilmitir.

- stenen ceza

ddianamede, eski 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, eski 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepe, eski 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoan hakknda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet ile 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Birletirilmesi talebiyle hazrlanan iddianamede ise Darendeli ve Kartepe hakknda Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezas istendi.

Ana Sayfaya Git