Mantık dışı!

İzmir'de ortaya çıkan çekirgelerin Güneydoğu'dan giden tarım işçileriyle taşındığı yönündeki iddialara Öğretim üyesi Satar'dan yalanlama geldi. Satar, bilimsel mantığa aykırı bir durum olduğunu söyledi. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu'nun, Akarca Ovası'nı istila eden çekirgelerle ilgili "Bu çekirgeler henüz yumurta aşamasındayken Güneydoğu'dan gelen tarım işçileriyle birlikte ilçemize geldi. Kısa sürede buradaki oluşumunu tamamlayıp büyüdüler" iddiasında bulundu.

Haberler 05.05.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmirin Tire Ziraat Odas Bakan Halil biolunun Akarca Ovasn istila eden çekirgeler ile ilgili, Bu çekirgeler henüz yumurta aamasndayken Güneydou Bölgesinden gelen tarm içileri ile birlikte ilçemize geldi söylemi tartma yaratt.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, çekirge yumurtalarnn insanlarla baka bir bölgeye tanp büyük ölçüde bir istila meydana getirmesinin bilimsel manta aykr bir durum olduunu söyledi.

Tire Ziraat Odas Bakan Halil biolunun, Akarca Ovasn istila eden çekirgelerle ilgili Bu çekirge türü genellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde görülüyordu. Lokal olarak Tirede de görülmeye balad. Tahminlerimize göre bu çekirgeler henüz yumurta aamasndayken Güneydoudan gelen tarm içileriyle birlikte ilçemize geldi. Ksa sürede buradaki oluumunu tamamlayp büyüdüler söylemi, tartma konusu oldu. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, biolunun açklamasn bilimsel manta aykr olduunu ifade ederek, tepki gösterdi.

TREDE GÖRÜLEN çEKRGELER, O BÖLGEYE AT

Prof. Dr. Ali Satar, biolunun yapt açklamann, bilimsel manta aykr bir açklama olduunu belirterek, çekirge yumurtalarnn insanlarla baka bir bölgeye tanp bu büyük ölçüde bir istila meydana getirmesinin imkansz olduunu söyledi. zmirde istila eden çekirgelerin o bölgeye ait çekirgeler olduunu ifade eden Satar, Tire Ziraat Odas Bakan biolunun yapt açklama, bilimsel manta aykr bir açklamadr. çekirge yumurtalarnn insanlarla baka bir bölgeye tanp bu büyük ölçüde bir istila meydana getirmesi bilimsel manta aykr bir durumdur. Zaten buradaki tür, zmir bölgesine yayl gösteren, o taraflarda çanakkaleye yakn illerde yayl gösteren bir tür. Poecilimon dediimiz cinse ait bir tür. Güneydou Anadolu Bölgesinde bulunan tür de Uvarovistia satunini dediimiz bir türdür dedi.

STLA FIRSATA çEVRLEBLR

çekirge türlerinde ve saylarndaki artn, ilaçlama yaplarak doal dümanlarnn yok olmasndan kaynaklandn vurgulayan Satar, öyle konutu: Tabii zaman zaman çekirge türlerinin saylarnda art meydana geliyor. Bunun sebebi bunlarn doal dümanlarnn yok edilmi olmas. u anda ilaçlama yapp hemen kurtulabilirsiniz. Ama daha sonra bu yere braklm, topran 6-7 santimetre altna braklm yumurtalarn ilerde açlarak tekrar bir istilaya sebep olmasna siz engel olamazsnz. Ama biz bu istilalar frsata çevirebiliriz. Ne yapabiliriz? Biz bunu mesela Gaziantepteki hayvanat bahçesinde bir çok hayvan türüne yem olarak bunlar kullanabiliriz. Ya da balkçlk yapan veya tavuk yetitiricilii yapan çiftliklere yüksek protein kaynandan dolay bunlar da katarak doal bir besin kayna olarak kullanma durumumuz söz konusu. Yani biz burada krizi frsata çevirebiliriz

SIIRCIK, ÖRDEK VE TAVUK KULLANILMALI

Bin tane srck kuunun 3 ayda 10 tona yakn çekirge tükettiini belirten Satar, çekirge istilalarna kar ördek ve tavukla biyolojik mücadele edilmesi gerektiini hatrlatt. Satar, zmirin Tire ilçesinde eer ilaç kullanlacaksa, lütfen diyorum kulara zarar vermeyen ilaçlar var. Bunlar kullann. Özellikle srck kularna çok zarar veriliyor. Bin tane srck kuu 3 ayda 10 tona yakn çekirge tüketiyor. çevrede bakyoruz, gözlemliyoruz bakyoruz ki, bunlarn saylarnda çok azalma var. Niye azalyor bunlar. Ar ilaçlama yaplyor. Tabii biz burada biyolojik mücadeleden söz etmek durumundayz. Burada daha önce de söylemitim. Tavuk, ördek bunlar kullanlmal. Ayrca ördekleri sürü halinde kontrol etmek çok rahat. Yani, binlercesini bir anda bir yere yönlendirmek çok basit. Onun için daha çok ördek kullanlmasn istiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git