'Manyetik yol'da deneme yapıyorlar

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Yenice beldesi yakınlarındaki yoldan geçenler, vitesi boşa alınan araçlarının yokuş yukarı hareketini şaşkınlıkla izliyor. Halk arasında 'manyetik yol' olarak adlandırılan yolun özelliğini duyanlar, bölgeye gelip, araçlarıyla deneme yapıyor. Bölgede Devlet Su İşleri (DSİ) heyetinin inceleme yaptığını söyleyen, harita yüksek mühendisi Yılmaz Eren, "Nivelman ölçümlerinde anormal durum görmedik. Nivelman dediğimiz, aradaki kot farkını ölçen mesleki alet. Bununla yaptığımız ölçümlerde çok hafif eğim çıktı ki bu da normaldir. Burada algı yanılması var" dedi.

Haberler 13.07.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pnarhisar ilçesine bal Yenice beldesi yaknlarnda rampa yukar yönelen kara yolu, ilginç özelliiyle görenleri hayrete düürüyor. Halk arasnda manyetik yol olarak da adlandrlan yola gelenlerin vitesi boa alp, ayaklarn gazdan çekmelerine ramen araçlar rampa yukar harekete devam ediyor. Yllar önce fark edilen olayla ilgili kimileri göz yanlmas derken, yolun özelliini duyan yerli ve yabanc kiiler de denemek için bölgeye geliyor. Birçok kii, yaad deneyimin ardndan aknln gizleyemiyor.

Eiyle birlikte bölgeden geçen ve yolda aracnn vitesini boa alarak deneme yapan Mehmet Gürsöz, Arabann bu kadar hzl gideceini ben de beklemiyordum, yava gideceini düünüyordum. Birdenbire hzlandk ve gitgide hzlanmaya devam etti. Araba stop ettii için fren de tutmayacak diye korktum ve heyecanlandm. Gerçekten çok ardm dedi.

RAMPA YUKARI GDYOR VE DURMUYOR

Krklarelinin neada beldesinden gelen Nazm Pekcan ise ardn belirterek, Tekirdadan neadaya gelmitik, burada da manyetik alan olduunu duymutuk onu görmeye ve test etmeye geldik. Srf onun için geldik buraya ve oke oldum. Araba bota olmasna ramen rampa yukar gidiyor ve durmuyor diye konutu.

SANK BR YUKARIDAN ARABAYI çEKYOR

Yol mehur olduu için bu bölgeden geçtiklerini belirten rfan pek ise Bu yolun mehur olduunu duyduk ve geçerken bir deneme yapalm dedik. Vitesi boa aldktan sonra araç bir anda hareket etmeye balad ve hzland. Manyetik alan olduunu düünüyorum. çok ilginç bir durum. Sanki yukardan biri arabay çekiyor. çok ardk dedi.

MÜHENDS DE AIRDI

stanbuldan bölgeye gezi amaçl gelen ve kendisi de mühendis olan Mesut Septeolu, yola anlam veremediini belirterek, Aadan boa aldm ve hiç gaza basmadan yukar kadar araba kendi kendine geldi. çok ardm. Bir de mühendisim ben daha çok ardm. Burada ya bir göz yanlmas var ya da gerçekten bir manyetik alan var ve arac itiyor. kisinden biri. 27 kilometreye kadar çkt buraya gelene kadar araba diye konutu.

TERS EM YOK

Edirnede oturan harita yüksek mühendisi Ylmaz Eren ise yolda yllar önce DS uzmanlarnn inceleme yaptn söyledi. Beynin genellikle bulunduu alann eimli olup olmadn anlamak için ufuk çizgisini dikkate aldn, bölgede ufuk çizgisi olmad için göz yanlmas olduunu belirten Eren, Burada bir alg yanlgs var. Ayn ekilde eim yönünü ters alglayabiliyoruz. Aslnda yoku yukar olan yolu yoku aa olarak görebiliyoruz. Bu beynimizin bir yanltmas. çünkü oras ufuk çizgisinin görünmedii bir alan. Yolun çevresindeki youn bitki dokusu ve topografik yap beynimizi yanltmaktadr. Burada ters bir eitim yoktur dedi.

ANORMAL DURUM YOK

Bölgede daha önce yaplan ölçümlerde herhangi bir anormallik görülmediini de dile getiren Eren, Bizler ölçüm aletleriyle yaptmz nivelman ölçümlerinde anormal bir durum görmedik. Yani her ey normal. Nivelman dediimiz, aradaki kot farkn ölçen mesleki bir alet. Bununla yaptmz ölçümlerde çok hafif bir eim çkt ki bu da normaldir. Yamur sularnn akmas için veya araçlarn merkez kaç kuvvetinden etkilenmemesi için yaplan eimler dnda anormal bir durum yok yani orada. Ayrca yolun altnda mknats ve demir yataklarnn bulunduu, manyetik bir alan yaratld biçiminde bir iddia da var. Uzman arkadalarmz da bunun bir ehir efsanesi olduunu belirtiyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git