Mardin kayımının fazla ödemeler!

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin önceki kayyımı Mustafa Yaman, döneminde yapılan 45 milyonluk Kızıltepe İçme Suyu Projesi ihalesinin adrese teslim edildiği ve söz konusu firmaya 18 milyon TL fazla ödeme yapıldığı tespit edildi.

Haberler 24.03.2021 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Büyükehir Belediyesinin önceki kayym Mustafa Yaman dönemine ilikin balatlan incelemeler kapsamnda 45 milyon 942 bin 861 TL deerindeki Kzltepe çme Suyu naat Yapm Projesinin Batur Enerjiye verilmesi ile ilgili soruturma tamamland.

Soruturmaya sonucunda Soruturma kapsamnda dönemin Mardin Su ve Kanalizasyon daresi (MARSU) Genel Müdürü Eref Dadelen, MARSU Genel Müdür Yardmcs Sadullah Turgut, Yönetim Kurulu Üyeleri Abdulhakim Demir, Abdullah Nuri Tanlr, Songül Söüt, kayymn Elazl müteahhitleri olarak tannan Adnan Yüksel ve Abdullah Yiit, Büro Personelleri C.A., F.A, personeller K.Y., M.A. ve M.A. hakknda Edimin fasna Fesat Kartrma, haleye Fesat Kartrmak suçlamas ile iddianame hazrland.

Soruturma kapsamnda personellerin ifadelerinde dönemin kayym Mustafa Yaman adna belediyede yetkili klnan yeeni Yunus Emre Akça ile ilgili çok sayda suçlamaya ramen takipsizlik karar verilmesi dikkati çekti.

TESPT EDLEN HLELER

Hazrlanan iddianamede projenin ihalesi ile 4734 sayl Kamu hale Kanununun 5.maddesindeki temel ilkeleri ihlal edilip, kanunun 19. maddesinde saylan açk ihale usulü uygulanmas gerekirken belirli bir irkete verebilmek için 22/b maddesindeki pazarlk usulü uygulanmasnn tercih edildii belirtildi. ddianamede proje alanlarnda yaplan incelemelere yer verilerek, Artuklu ilçesi Ortaköy mahallesinde imalat yaplan Atk Su Kollektör Hattnn usulüne uygun olarak yaplmad, hat boyu boru yatanda 2-3 metre civar çökmelerinin olduu, yer yer baca erilerinin olduu, hattn salkl çalmayaca, imalatnn düzgün ve yeterli dolgu malzemesi ile sklatrlmasnn yaplmad tespitlerine yer verildi.

Proje kapsamnda Nur mahallesi Diyarbakr yolu mevkiinde yapm devam eden kanalizasyon projesi kapsamnda yaplan tespitte borular döenirken, herhangi bir dolgu malzemesinin kullanlmadnn tespit edildii belirtilirken, inaatlar srasnda ise en ince demir kullanldnn tespit edildii kaydedildi.

20 MLYON FAZLA MALYET BELRLEND

Maliyet hesaplamasnda temel ilkelere uyulmad, toplamda 20 milyon fazla maliyet belirlendii ifade edilen iddianamede ödemelerin de i tamamlanmadan yapldna yer verildi. Belirlenen maliyet üzerinden ihalenin pazarlk usulü ile yaplmas sonucu yüzde 1,56lk krm yapld ve kamunun zarara uratld tespit edildi.

18 MLYON FAZLA ÖDEME

ddianameye göre 2018de balayp, halen büyük bir oranda tamamlanmayan proje kapsamnda firmaya alacann neredeyse tamamnn ödendiine yer verilirken, yaplan hesaplamalar sonucu ihale artlarna göre dahi firmaya yaklak 18 milyon 445 bin TL fazla ödeme yapld görüldü.

UYGUN OLMAYAN BORULARIN ZARARI 9 MLYON

ddianamede, firmann kullanm olduu malzemelerin projeye uygun olmadna yer verildi. Kullanlan dolgu malzemesinden, mcra, borudan demire uygunluk testinden olumsuz olduu belirtilirken, sadece uygun olmayan borularn kullanlmas nedeniyle ortaya çkan zararn 9 milyon 414 bin TL olduu vurguland.

KAYYIM HALEY YAPTIRMADI

ddianamede yer alan ifadelerde müteahhitler karlkl birbirlerini suçlarken, belediye bürokratlar ise talimatlar dönemin kayym Mustafa Yamandan aldklarn söyledi. MARSU Genel Müdürü Eref Dadelen savunmasnda Yollarn tekrardan kazlmamas için alt yap ile ilgili olan ihalelerin yaplmas için resmi kanallardan yazlar geldi. Vali Mustafa Yamann talimat ile ihalenin ivedi olarak yaplmas için pazarlk usulü seçildi. Söz konusu ihalenin ller Bankas tarafndan yaplmas için gerekli evraklar hazrladk. Vali Mustafa Yaman bu evraklar görünce ihalenin derhal yaplmas gerektiini söyleyip, ller Bankasna yaptrmad savunmasnda bulundu.

HALEYE KARILIK RKET ORTAKLII

Elazl müteahhit Adnan Yükselin savunmas ise, iddianamede Abdullah Yiit, vali Mustafa Yaman ile samimi olduunu kendisine söylediini, bu sebeple ihaleye katlabileceini, ihale alnd srada Abdullah Yiit Batur Enerji isimli irketime resmi olarak ortak olmasa da, ortak olduklarna dair aralarnda protokol yaptklarn, sonrasnda da irketin ismini Artuklu Yol olarak deitirdiklerini ve irkete Abdullah Yiiti ortak ve ortaklar kurulu bakan yaptklarn anlatyor. Yüksel, kullanlan malzemeye dair ise, bilgisi olmadn ileri sürdü.

Ana Sayfaya Git