Mardinli Ebru, dünyanın en iyi 10 aşçısından biri oldu

Mardinli şef Ebru Baybara Demir, katıldığı dünyanın en itibarlı 100 bin euro ödüllü mutfak kültürü yarışmasında, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri'nde ilk 10'a kalma başarısı elde etti. Bu alanda ilk kez Türkiye'den finale kalan aşçı olan Demir, bunun gururunu yaşadığını söyledi.

Haberler 24.06.2017 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Profesyonel turizm rehberi olmasna ramen 16 yl önce Mardinde açt restorant ile bölgede ilklere imza atan Ebru Baybara Demir, Bask Dünya Açlk Ödüllerine, eitmen efliini yürüttüü Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii (UNHCR) ve Harran Kaymakaml destekli Harran Gastronomi Okulu projesi ile aday gösterildi. Demir, 110 adayn katld yarmada finale kald.

Proje kapsamnda bölge kadnlarnn ve Suriyeli snmaclarn daha insani koullarda çalabilmeleri ve hak ettikleri imkanlara kavuabilmeleri için eitimler veren Ebru Baybara Demir, Mardinde tarihi Cercis Murat Süryani konan özgün deerlerine uygun olarak restore edip restoran haline getirdiini ve bugün 200ün üzerinde kadna istihdam saladn söyledi.

EN Y 10 AçIDAN BR

Demir, konumasn öyle sürdürdü:

Mardinde eitimsiz, hatta çou okuma yazma bilmeyen ev kadnlarna yaptklar yemeklerden nasl para kazanacaklarn örettik. 2017 ylnda kurduum Hayatm Yenibahar Dernei ile krsal kalknmada öncelikli ve özellikle mültecilerin yaad yerlerde bata gastronomi olmak üzere meslek edindirme kurslar açarak istihdam alannda faaliyet gösterdim. efliini yaptm sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, anlurfada BM ve Harran Kaymakamlnn ortaklaa yürüttüü proje ile dünyann en prestijli mutfak yarmalarndan biri olan Bask Dünya Açlk Ödülleri yarmasnda 110 aday arasndan ilk 10a girerek finale kalan ilk Türk ef oldum. Sonuçlar 18 Temmuzda Meksikada ilan edilecek ve Ekim aynda spanyann San Sebastian kentinde yaplacak törende ödülümü orada alacam.

SAHP çIKTII KADINLAR ANLATTI

Proje kapsamnda eitim alan kadnlardan Suriyeli Rojin Osman da, Kamldan Mardine geldiini ve kendisine hem annelik, hem de meslek sahibi yapt için Ebru Baybara Demire teekkür etti. Mardinli Süreyya Gökçeolu ise 17 yl önce iddet gördüü için einden boandn, bir kz ile sokakta kaldnda Ebru Baybara Demirin kendisine sahip çktn anlatt.

Ana Sayfaya Git