Masadayız İmza yok!

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu memur zammı için yaptığı açıklamada 2018 ve 2019 memur zammı oranlarını revize ettiklerini belirtti.

Haberler 22.08.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Sarerolu; 2018 için hem ilk 6 ay hem de ikinci 6 ay için yüzde 3.5 zam, 2019 yl için yapt açklamada ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 için yüzde 5 olarak belirlediklerini ifade etti.

Memur ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yllarndaki mali ve sosyal haklarnn belirlenecei 4. Dönem Toplu Sözleme Görümeleri kapsamnda hükümet ve sendikalar, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnda bir araya geldi. Toplant sonras Bakan Julide Sarerolu hükümetin memur ve emekliler için belirledii yeni zam teklifini açklad.

4. Dönem Toplu Sözleme Görümeleri kapsamnda hükümetin memur ve emekliler için revize ederek duyurduu zam oranlar 2018 ylnda her iki yar yl için yüzde 3.5+3.5 ve 2019 yl ilk yar yl için yüzde 4, ikinci yar yl için ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Konuyla ilgili çalma Bakan Jülide Sarerolunun açklamasndan sonra Memur-SEN Bakan Ali Yalçn da açklamada bulunmutu. Yalçn kendi aralarnda oranlar görüüp kararlarn bildireceklerini ifade etmiti.

Memur-SEN Bakan Ali Yalçnn memur zamm kararyla ilgili ikinci açklamas

* 2018-2019 yllarn kapsayacak toplu sözleme dönemi balayal 21 gün oldu, son 8 saatlik dilimindeyiz. Bize sunulan 3+3 eklinde olan teklifi kesin bir dille kabul etmedik. Toplu sözlemeye ilikin ciddi bir diplomasi yürüttük. Genel itibariyle karlkl pazarlk olan tüm süreçlerde payda olmaya özen gösterdik. Bu tarzmzdan hiç uzakta hareket etmedik. lk anndan itibaren ortaya koyduumuz tavr dorulamaktadr.

* Maa zammyla ilgili ksm 3 alternatif eklinde sunduk. Hangisi tercih edilirse edilsin maa bordrosuna dorudan etki etsin istedik. Makul ve makbul teklifle gelinsin istedik rakamlardan ziyade mesajlar ifade edildi. 3,5lu teklifler sunulunca diplomasimizi hzlandrdk. Beklentileri ifade ettik.

* Bize teklif edilen bu rakamlar enflasyon farkna göre her 6 ayda art yaplmas gereken tekliflerdir. Bu rakamlar yeterli ve ikna edici deil. Kamu görevlileri maalar enflasyona yenilmekten ziyade refahtan pay aldnda yükseli balayacak. çk trafii olumu olacaktr. Enflasyon oranlar üzerinden tahmin etmek bizim açmzdan da zor. Merkez Bankasnn tahminlerini tutturamad enflasyon rakamlar olduundan bize 4, 6 ay tahmin edin rakamlar oldukça risklidir.

MÜZAKEREYE HAZIR MZAYA UZAIZ

* Mevcut enflasyon rakamlarn dikkate alarak ve tecrübemizle tahminde bulunduk. Bize sunulan teklif gelecee dair güven vermekten uzak. Enflasyona kar korumaktan uzak. mzalamaya yakn olmak gibi bir durum söz konusu deil. Kaleme mürekkep konulmas için yeterli süre var. Birkaç bir puanla birletirilerek yerine getirilebilir. Müzakere sürecinin sonunda bu teklif müzakereye uygun imzaya uygun deildir.

* Memur-SENin tekliflerine baktmzda her eyin görülmediini görüyoruz. Hakl beklentilerimize yaklalmam durumdadr. Gereken zamana sahibiz, puana da sahip olmak isitiyoruz. mza aamasna tamak için doru oranlarla taçlandrmak için kullanmak durumundayz. Attklar adm için teekkür ediyoruz, birkaç adm daha bekliyoruz. Önümüz bayram kamu görevlileri çifte bayram yapsn. Müzakereye hazr imzaya uzaz.

çalma Bakan Jülide Sarerolu açklamasndan notlar;

* 11 hizmet kolumuza ilikin tekliflerin deerlendirildii komisyon çalmalarmz oldu. Beklentiler, ihtiyaçlarla ilgili talepler vard. 776 maddeden oluan talep listesiyle kar karyaydk. 14 Austos tarihinde önce genele ilikin deerlendirmelerimizi yaptk. lk teklifimizi deerlendirmelerden sonra paylatk.

* Memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci alt ayda yüzde 3, 2019 ylnda da ayn ekilde yüzde 3, art yüzde 3 zam teklifimiz olmutu. Ara deerlendirme sonrasnda zam oranlarn 2018 için ilk 6 ayda yüzde 3.5, ikinci alt ayda yüzde 3.5, 2019 ylnda da ilk 6 ay için yüzde 4, art ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak revize ettik.

* Bütün argümanlar deerlendirdik ve bizim için bu teklif son teklif niteliindedir. Bugün gece yarsna kadar vaktimiz var, baka mekanizmalara gerek kalmadan bu sürecin sona ermesini istiyoruz.

* Önümüzdeki dönemde üzerinde çalmak üzere not aldmz birçok husus oldu. Kamudaki kurullarmzn da etkin çalmas bizim önceliimiz olacak. 2 yllk konularda birçok skntnn talebin daha erken vakitlerde sonuca ulamas için takipçi olacaz. Olumlu olarak bugün burada çok da iyi teklif verdiimize inanyorum. Hepinize teekkür ederim. Amacmz uzlamaktr. Amacmz hakça adil bir paylam ortaya çkarmaktr.

Memur-SEN Bakan Ali Yalçnn açklamasndan notlar;

* lk teklife bütün hizmet kollarmzla birlikte Bu teklife kapalyz kartonuyla tepkimizi ortaya koyduk. çalma Bakan Jülide Sarerolunun da ifade ettii gibi takvim adm adm iledi. Yorucu bir süreç yaadk. Kamuda 3.2 milyon çalan ve 1.9 milyon emekli ve aileleri bu süreci çok yakndan izliyor.

* Kamuda çok fazla sorun var. Bu süreci hepimiz adm adm izliyoruz. Bizim bu toplu sözlemede de bir kez daha ifade etme frsat bulduumuz ey; kamu sorun çözmek yerine sorun üretiyor. Bu çözüm mekanizmalarnn yeniden ele alnmasna ihtiyaç olduunu bir kez daha süreç ispat etmitir.

ELMZE KALEM VERYOR AMA MÜREKKEB KOYMUYOR

* Teklifler bize mesajlar yoluyla verilmeye çalt. Bizim bu konuya ilikin bir cümle kurmamz mümkün olmad. Bize mesaj deil rakam lazm diyerek tepkimizi ortaya koyduk. Bugün ifade edilen teklif elimize kalemi veriyor ama mürekkebi koymuyor. Teklifi adaletin kapsn aralyor ama kalknmann aralamyor.

* Bize zamm enflasyon canavar deil, toplu sözleme masas versin çarmz karlk bulmutur. Milletin adam versin ksm karlk bulmamtr. Elbette biz de bir adm atacaz. Bütün reflekslerimizi eksiksiz yansttk. Bu teklif sonras konuyu bütün boyutuyla deerlendireceiz ve ayrca bir teklif sunacaz. Her 2 taraf için de imza altna aldmz toplu sözlemenin altnda olmay çok doru bulmuyoruz. Kamu iveren heyeti de düünmesin diyoruz.

BACIYI DÖVMEK GB BR DERDMZ OLAMAZ

* Konuyu konfederasyonumuzda deerlendirecek ve kamuoyuna ayrca bir teklif sunacaz. Bir noktaya yaklayoruz ama bir noktaya varmak için daha süremiz var.

* Ne beklediimizi anlatmakta güçlük çekmedik bugüne kadar. Bir tek amacmz var. Üzüm yemek... Bac dövmek gibi derdimiz olamaz. Söz konusu ülkeyse gerisi teferruattr deriz. Ülkeye zarar verecek bir ey bizim tarafmzdan arzulanmaz. Bütün bu çerçevede deerlendirmemizi yapp bize ait uzlama eiini de belirterek konferasyonumuzla istiaremizi tamamladktan sonra çok ksa saatler içerisinde teklifimizi açklayacaz.

4-5 PUANIN ARTIRILMASINI BEKLYORUZ

Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, hükümetin memurun zam oran için verdii son teklifine ilikin sendika olarak verdikleri karar açklad. Yalçnn açklamalarndan satr balar:

-2018-2019 yllarn kapsayacak toplu sözleme dönemi balayal 21 gün oldu, son 8 saatlik dilimindeyiz. Bize sunulan 3+3 eklinde olan teklifi kesin bir dille kabul etmedik. Toplu sözlemeye ilikin ciddi bir diplomasi yürüttük. Genel itibariyle karlkl pazarlk olan tüm süreçlerde payda olmaya özen gösterdik. Bu tarzmzdan hiç uzakta hareket etmedik. lk anndan itibaren ortaya koyduumuz tavr dorulamaktadr.

-Maa zammyla ilgili ksm 3 alternatif eklinde sunduk. Hangisi tercih edilirse edilsin maa bordrosuna dorudan etki etsin istedik. Makul ve makbul teklifle gelinsin istedik rakamlardan ziyade mesajlar ifade edildi. 3,5lu teklifler sunulunca diplomasimizi hzlandrdk. Beklentileri ifade ettik.

-Bize teklif edilen bu rakamlar enflasyon farkna göre her 6 ayda art yaplmas gereken tekliflerdir. Bu rakamlar yeterli ve ikna edici deil. Kamu görevlileri maalar enflasyona yenilmekten ziyade refahtan pay aldnda yükseli balayacak. çk trafii olumu olacaktr. Enflasyon oranlar üzerinden tahmin etmek bizim açmzdan da zor. Merkez Bankasnn tahminlerini tutturamad enflasyon rakamlar olduundan bize 4, 6 ay tahmin edin rakamlar oldukça risklidir.

MÜZAKEREYE HAZIR MZAYA UZAIZ

-Mevcut enflasyon rakamlarn dikkate alarak ve tecrübemizle tahminde bulunduk. Bize sunulan teklif gelecee dair güven vermekten uzak. Enflasyona kar korumaktan uzak. mzalamaya yakn olmak gibi bir durum söz konusu deil. Kaleme mürekkep konulmas için yeterli süre var. Birkaç bir puanla birletirilerek yerine getirilebilir. Müzakere sürecinin sonunda bu teklif müzakereye uygun imzaya uygun deildir.

-Memur-Senin tekliflerine baktmzda her eyin görülmediini görüyoruz. Hakl beklentilerimize yaklalmam durumdadr. Gereken zamana sahibiz, puana da sahip olmak istiyoruz. mza aamasna tamak için doru oranlarla taçlandrmak için kullanmak durumundayz. Attklar adm için teekkür ediyoruz, birkaç adm daha bekliyoruz. Önümüz bayram kamu görevlileri çifte bayram yapsn. Müzakereye hazr imzaya uzaz.

-Yeterli süre var ve birkaç puan artla birlikte yeniden bir araya gelinebilir. Bize göre masaya gelmesi gereken 4-5 puan, yeterli süre var. Teklif imza atmaya uygun deildir. Birkaç adm daha bekliyoruz

-Memur-Sen olarak uzlama ifademizi masada ifade ettik. Bizi hakem heyetine zorlarsa bu konuda geri adm atmayacamz ifade ediyoruz. Bu süreç mutlu sonla bitebilir. Hakem heyetine giderse de 3 gün sonra yani bayramdan önce sonuçlanr. Ama hakem heyetine gitmesini doru bulmadm söylemek isterim.

BR ÖNCEK TEKLF YÜZDE 3 OLARAK AçIKLANMITI

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu geçen hafta toplu sözleme görümeleri kapsamnda memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci alt ayda yüzde 3, 2019 ylnda da ayn ekilde yüzde 3, art yüzde 3 zam teklif etmiti. Sarerolu alt aylk enflasyonun, ilgili tutar amas halinde fark ödeneceini de belirtmiti.

Memur-Sen Bakan Yalçn ise teklifin ardndan masaya yüzde 16 ve yüzde 18 orannda ilk teklif ile geldiklerini belirterek kamunun teklifini müzakere etmeye deer bulmadn ifade etmi Bu teklife kapalyz. Yeni makul teklifler bekliyoruz demiti.

Hükümet ve memur sendikalarnn yürüttüü toplu görümeler yaklak 3.2 milyon kamu görevlisi, 1.9 milyon memur emeklisini dorudan ilgilendiriyor.

MEMUR-SEN 3 ALTERNATF ÖNERYORDU

Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmu ilk teklifte, 2018 ylnn ilk alt aynda yüzde 10, ikinci alt aynda yüzde 6, 2019un ilk alt aynda yüzde 10, ikinci alt aynda yüzde 8 zam talep etmiti.

kinci teklifte, 1 Ocak 2018den geçerli olmak üzere taban ayla 75 lira net zam, aylk, taban aylk ve yan ödeme katsaylarna birinci alt ayda yüzde 7, ikinci alt ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019dan geçerli olmak üzere taban ayla 75 lira net zam, aylk, taban aylk ve yan ödeme katsaylarna birinci alt ayda yüzde 7, ikinci alt ayda yüzde 7 zam istendi.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarna 15 puan ilave zam ve birinci alt ayda yüzde 6, ikinci alt ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci alt ayda yüzde 10, ikinci alt ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

KAMU-SEN VE KESKN ÖNERLER

Türkiye Kamu-Sen, 2018de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 art ve bu artlarn üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarn içeren yüzde 3lük zam ile 2019da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8lik art ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah pay art teklifinde bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikas (KESK) ise dier konfederasyonlardan farkl olarak yüzdelik art yerine en düük kamu çalan maann kira, yakt, çocuk ve aile yardm hariç 3,450 liraya çkarlmasn istiyor. Hükümet geçtiimiz ayn banda kamu içileriyle 2017-2018 zamm için uzlam, içilere bu yl için yüzde 7.5+5 zam verilmesi karar alnmt.

Ana Sayfaya Git