Maske denemesi yapın

Öğrencileri stres yapmamaları konusunda uyaran Psikolog Nesteren Gazioğlu, koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın olağanüstü günlerden geçtiğini söyleyerek, gençlere günlük hedefler koyarak bol bol soru çözmelerini önerdi. Gazioğlu, “Maskeli sınava girmek bilgilerine ve ortama uyum sağlamalarına engel olmaz. Öğrenciler evlerinde maske takarak deneme sınavı çözmelidir” dedi.

Haberler 10.05.2020 - 23:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgn nedeniyle tarihi iki kez deien Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) için geri saym balad. Bu yl okula, kursa gitmeden evde online yöntemlerle snava hazrlanan örencileri stres yapmamalar konusunda uyaran Öretim Görevlisi Nesteren Gaziolu, bütün dünyann olaanüstü günler yaad bu dönemde adaylarn hedefe odaklanmalarn ve bol bol soru çözmeye devam etmelerini vurgulad.

HIZLA EKSKLERNZ TAMAMLAYIN

COVID-19 sürecinde örencilerin kaygl olmasnn normal olduunu söyleyen Gaziolu, Bu da geçip bitecek. leride bu snav maceranz ho bir an olarak anlatacaksnz. Hatta bu dönem edindiiniz becerileri ilerideki üniversite ve meslek hayatnzda kullanacaksnz dedi.

Snav takvimi deiikliinin örencilerde stres yaratmamas gerektiini de belirten Gaziolu, Hayatta beklenmedik olaylarla karlaabiliriz. Örencilerin snavn 27-28 Haziranda olduu gerçeini kabul edip, bu gerçeklik üzerinden çalma ve hedeflerine odaklanmaya devam etmeleri gerekiyor. Eer öyle olsayd, böyle olsayd diye senaryolarla kafalarn datrlarsa snav yerine kayglaryla megul olurlar. Snava kadar eksiklerini hzla tamamlayp, bol bol deneme çözmeleri, yeni snav süresi olan 165 dakikay da deerlendirmeleri gerekiyor. diye konutu.

MASKEL SINAV DENEMES

Örencilere salgnla ilgili youn haber takibi ve sosyal medya iletilerinden uzak durmalarn öneren Gaziolu, maskeyle snav uygulamasna da dikkat çekerek, örencilerin evlerinde maske takarak altrma yapabileceklerini söyledi. Maskeli snava girmelerinin bilgilerine ve ortama uyum salamalarna engel olmadn hatrlatan Gaziolu, örencilerin bu önlemin kendi güvenlikleri için olduunu kabul etmeleri gerektiini vurgulad.

SINAVA HAZIRLANMA TÜYOLARI

Gaziolu, örencilere u önerilerde bulundu:

Hedeflerinize ulamak için hangi admlar atacanz madde madde yazn, günlük programnza uyun.

Günlük programnzda yaplabilir hedeflere yer verin. Örnein, her gün üç tam snav denemesi çözmek gerçekçi bir hedef deildir.

Eksiklerinize odaklann ve bunlar kapatmaya çaln.

Bol bol soru çözün.

21 gün boyunca snav saatiyle ayn saatte balamak üzere, ayn sürede deneme çözerseniz, bu sizi daha güçlü klar.

Kendinize hedefinizi sk sk hatrlatn. Snava kadar o hayali kurarak uyuyun.

Gitmek istediiniz üniversite, bölüm ya da meslekle ilgili görselleri görebileceiniz bir yere koyun.

Kayg artyorsa nefes tekniklerini kullanmann pratiini yapn. Kayg annda içinizden sayarak burundan ikiye kadar nefes alrken, dörde kadar azdan nefes verirseniz bu sizi sakinletirecektir.

Uyku düzeniniz önemli. Uykusuz kalmayn.

Deneme snavlar süresince dikkatinizi datc ekilde yiyip içmeyin. Beden ve zihninizi snava hazrlayn.

Ders çalmadnz zamanlarda ne iyi geliyorsa onu yapn.

ALELER NASIL DAVRANMALI?

Ailelerin de endieli, tedirgin olabileceine, ancak bu ruh halini örencilere yanstmamalar gerektiine dikkat çeken Nesteren Gaziolu, aileler adaylara, Kalan sürede neler yapacaksn? Biz sana nasl destek olabiliriz? diye sorabileceklerini, ancak unu yap! Bunu yap! Bugün kaç soru çözdün? gibi sorularn doru olmadn dile getirdi. Gaziolu, Kontrol amaçl sorularla bunaltmak yerine aile içi iletiimi artracak ufak etkinlikler yaplmal. Ne yaparsan yap. çok iyisin de demeyin. Birlikte yol haritas çizin dedi.

Ana Sayfaya Git