Maske, taziye ve düğün!

Diyarbakır'da son günlerde artan koronavirüs vakalarının nedenleri ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, son zamanlarda Diyarbakır'ın vaka artışı yaşayan ilk 5 ilin içerisine girdiğini hatırlatarak, vaka artışlarındaki nedenlerin maske takılmaması ya da yanlış takılması, düğünlerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ve taziye geleneğinin devam ettirilmesi olduğunu açıkladı. Endişesini dile getiren Tekin, "Bizi aslında endişelendiren durum biz eğer ki bu hızla, bu vaka sayımızla kışa girersek o zaman daha büyük bir sıkıntı yaşayacağız" dedi.

Haberler 23.07.2020 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede koronavirüs vakalarnda artn yaand illerin bandan gelen Diyarbakr ile ilgili Salk Bakan Fahrettin Kocann uyarlar sürüyor. Kentte koronavirüs vakasnda artlar sürürken, nedenleri de ortaya çkt. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Covid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, artn nedeninin maske kullanlmay, taziye ve düünlerden kaynaklandn söyledi.

TÜRKYEDE EN DÜÜK MASKE KULLANILAN YER

Tekin, Diyarbakrn koronavirüs vakalarnda artn yaand ilk 5 iller arasnda olduuna dikkat çekerek, beklenen düüü yakalamadklarn ifade etti. Diyarbakrn maske kullanlan en düük kentlerden biri olduunu belirtti. Diyarbakrda maske kullanm zorunluluu olmasna ramen yeterli anlamda kullanlmad ifade eden Tekin, Son dönemlere baktmz zaman Diyarbakr ehrimizi maalesef ilk 5te yer alyor. Vaka saylarmzda geçen aylara göre bir artmz oldu ama o beklediimiz düüü göremedik. Tabi bunun çeitli sebepleri var. Tabii ki maske kullanm çok düük bir ehirde yayoruz. Her ne kadar maskesiz sokaa çkma yasa olmasna ramen toplumun buna uyma oran çok düük. Mesela herkeste maske bulunuyor ama maalesef bunu ya kolunda görüyoruz ya boynuna asarken görüyoruz ya da burnu açk ekilde görüyoruz. Bunlar salkl bir maske kullanm deil. Maskenin gerçek anlamda uygun bir ekilde kullanmnda ciddi anlamda eksiklikler söz konusu dedi.

VAKALARDAK ARTITA DÜÜN VE TAZYELER ETKL

Diyarbakrdaki artn taziye ve düünlerden kaynaklandna da dikkat çeken Tekin, unlar söyledi: Maalesef halen bölgemizde, özellikle ehrimizde düün olsun, taziye olsun bu tür etkinlikler son hzyla devam ediyor. Sayn Salk Bakanmz bir açklama yapt. Bir düünde 70 kiilik bir halay grubu halay çekiyor. imdi düündüümüz zaman her frsatta vurguluyoruz. Bir halay ortamnda maalesef ki sosyal mesafe söz konusu deil. Uzun süre birlikte olunca ister istemez vaka saysndaki art söz konusu. Taziyeler bir dier önemli bir nokta. Taziyeler kuruluyor maalesef. imdi bu noktada taziyelere gelen gidenler oluyor, kalabalk oluyor. Ayn ortamda topluca insanlar oturuyor, bir eyler yiyorlar, içiyorlar. Uzun süre sohbet ediyorlar. Ve bunlarn çounda da maske olmuyor.

ENDEMZ KI MEVSMNDE DAHA BÜYÜK SIKINTI YAAMAK

Prof. Dr. Recep Tekin, tedbirlere uyulmazsa k mevsiminde daha büyük skntlarn yaanmasndan endie duyduklarn belirterek, Görüyoruz ki insanlar halay çekiyor, horon çekiyor. Bu tür durumlar maalesef istemediimiz durumlar. Bizi asl endielendiren durum biz eer ki bu hzla, bu vaka saymzla ka girersek o zaman daha büyük bir sknt yaayacaz. O yüzden bir an önce toplumsal vecibelerin özellikle düün, taziye ve mevlit gibi etkinliklerin mümkün olduu kadar toplu ekilde yaplmamas. Bireysel olarak belki taziyelerin kabul edilmesi ya da telefonla kabul edilmesi. Düün yaplacaksa mümkün oldukça en az sayda yakn çevre eklinde ama toplu oyunlar olmayacak ekilde yaplarak bunlarn yerine getirilmesini istiyoruz diye konutu.

STKLARDAR ORTAK AçIKLAMA

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Esnaf Sanatkarlar Odalar Birlii, Ticaret Borsas, Ziraat Odalar Bakanl gibi çok sayda sivil toplum kuruluunun yapt ortak basn açklamasnda da, koronavirüs pandemisinin balangcnda vaka saysnn en düük olduu kentlerden biri olan Diyarbakrda 1 Haziran normalleme sürecinden sonra vaka saysnda çok ciddi bir artn yaand belirtilerek, kurallara uyulmamas durumunda tehlikenin boyutunun her geçen gün daha çok artaca ifade edildi.

Ana Sayfaya Git