Maske ve sosyal mesafe kaçınılmaz

Mutasyonlu virüs daha hızlı ve kolay bulaştığından, hastalıktan korunmak için maskenin yüze tam oturması, kapalı, kalabalık ve uzun süre kalınacak ortamlarda çift katlı maske takılması, özellikle ortak kullanılan kapalı alanlardan uzak durulması, bu mekanlarda pencere ve kapıların mutlaka açık tutulması gerektiği belirtildi

Haberler 03.02.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadelede, yaylm hz daha yüksek mutasyonlu virüsün görülmesiyle, bireysel ve toplumsal korunmada doru maske kullanmnn ve toplum içinde fiziksel mesafenin korunmasnn öneminin daha da artt belirtildi.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 salgnn tüm dünyada etkisini göstermeye devam ettiini, hatta ngiltere bata olmak üzere baz ülkelerde hastaln tekrar yükseli eilimine girdiini söyledi.

Özlü, alnan tedbirlerle yeni vaka, ar hasta ve vefat saylarnda önemli bir düü yakalandktan sonra tedbirlerin gevetilmesi, kurallara uyumsuzluk ve mutasyona urayan virüsün kendini göstermesiyle hastalk seyrinin deiiklik göstermeye baladn vurgulad.

Yüzde 40-70 orannda daha hzl yaylan mutasyonlu virüsün ilk olarak ngilterede, daha sonra Brezilya ve Güney Afrikada ortaya çktn anmsatan Özlü, Salk Bakan Fahrettin Kocann mutasyon tehdidine kar dikkatli olunmas gerektii yönündeki uyarsn hatrlatt.

Avrupa ülkelerinde görülen vaka artlarnn nedenlerinden birinin mutasyonlu varyant olduunu anlatan Özlü, son verilere göre Türkiyede mutasyonlu virüs tespit edilen kii saysnn 128e yükseldiini ve 17 ehirde ngiltere varyantnn görüldüünü aktard.

Mutasyonlu virüs daha kolay bulayor ve hzl yaylyor. Bu durum, havada asl damlack çekirdekleri yoluyla bulama olaslnn artmas eklinde deerlendiriliyor. bilgisini veren Özlü, bula hz yüksek olduu için hastalktan korunmak için çok daha dikkatli olunmas gerektiine iaret etti.

TOPLUMDA HALA MASKE KULLANIMINA LKN SORUNLAR YAANIYOR

Prof. Dr. Özlü, hava yoluyla bulamadan korunmak için kapal alanlarda ve kalabalk mekanlarda bulunulmamas ve herkesin mutlaka maske kullanmas gerektiini vurgulad.

Virüsün, bir yldan daha fazla süredir insan hayatn tehdit ettiini ve riskin sürdüünü ifade eden Özlü, toplumda hala maske kullanmna ilikin sorunlar yaandn, bu durumun da halk salnn riske girmesine neden olduunu aktard.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastalktan korunmak için maskenin doru kullanlmas gerektiini dile getirerek, u önerilerde bulundu:

Toplumda maske kullanmnda sorunlar var. Maske yüze oturmal, burun kemeri üzerindeki teli kullanarak yüze göre ayarlanmal. Maskenin kenarlarndan hava giri çk olmamal. Maske standartlara uygun 3 katl ve orta katnn filtre özellii olmal. Islannca çkarlp yenisi taklmal. Tekrar kullanlmamal. Kullanlm maskeler orta yerlere braklmamal. Maskenin ön yüzüne elle asla dokunulmamal. Kapal, kalabalk ve uzun süre kalnacak ortamlarda çift katl maske kullanlmal. Kapal, kalabalk ortamlarda sizin maske takmanz yeterince korumad için, ortamdaki herkes usulüne uygun ekilde maske takmal. Öksürme haprma srasnda maskeye ramen saçlan damlack says fazla olabildiinden maskeli de olunsa fiziksel mesafenin korunmasna çok dikkat edilmeli.

Maske doru kullanlmadnda sal korumadnn altn çizen Özlü, Maske kullanmak önemli, ancak maskeyi usulüne uygun ekilde kullanmak art. Yoksa maskem var zannedip güvende hissedilerek virüs kaplabilir ve bakalarna bulatrlabilir. Virüsteki mutasyon bu hususlar çok daha önemli hale getirdi. uyarsn yapt.

Özlü, yaylm hz yüksek mutasyonlu virüsün görülmesiyle birlikte kapal ortak mekanlarn havalandrlmasnn da çok daha önem kazandna dikkati çekerek, Kap ve pencereler karlkl açk tutulmal. Souk girecek endiesiyle pencerenin kapatlmasndan kaçnlmal. diye konutu.

Özellikle kalabalk, ortak kullanlan ortamlardan uzak durulmas gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Tevfik Özlü, Bu mekanlarda maske usulüne uygun ekilde taklmal ve etrafndakilerin de maskeli olduklarndan emin olunmal. Maskeli olunsa da dier kiilerle aradaki fiziksel mesafe korunmal. El hijyenine özen gösterilmeli. eklinde konutu.

Bilimin tüm gayretiyle ilaç çalmalarn yürüttüünü ancak u an için ispatlanm bir ilaç olmadn, gelitirilen alarla toplumsal baklamann yaplmaya balandn dile getiren Özlü, dünyada hastalk riskinin azaltlabilmesi için küresel anlamda alama gerektiini dile getirdi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, alanan kiiler için de tedbir kurallarnn geçerli olduunu hatrlatarak, Salmz için en büyük silah bireysel ve toplumsal korunmadr. Virüsten korunmak için maske-mesafe-hijyen-kalabalk ortamlardan kaçnma ile birlikte alama esastr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git