Maskeler yanlış takılıyor!

Salgın başlayalı 7 ay oldu, maskeler hala yanlış takılıyor

Haberler 09.09.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ilk koronavirüs vakasnn 11 Martta açklanmasnn üzerinden yaklak olarak 7 ay geçti. Salgnn en bandan beri tüm doktorlar tek bir eyi tekrarlyor: Maske takn. Ancak sosyal medyada her geçen gün yeni bir skandal görüntü düüyor. Maskeler bazen güneten korunmak için göze, bazen bir düün halaynda mendil, bazen de kolda aksesuar gibi tutuluyor. Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Pnar çragil bol gelen maskelerin yanlardan hava almamas için bir yöntem göstererek vatandalara tavsiye verdi.

MASKE ART BENM BELRTM YOK DEMEYN

Maskelerin kullanmn hakknda bilgi veren Prof. Dr. Pnar çragil unlar söyledi: Öncelikle maske takmak art. Hastalk belirtisi olmayan, kendini hasta hissetmeyen kiiler de mutlaka maske takmallar. Maske taklmadan önce eller su ve sabunla 20 saniye süre ile ykanmal, su ve sabuna ulam olmad durumlarda da dezenfektan ile hijyen kurallarna uyularak temizlenmelidir. Maske taklrken kenarlarndan lastik veya iplerinden tutularak kulak arkasna taklmal ve maske ön yüzüne dokunulmamald dokunulduu durumda ise eller yine hijyen kurallarna uyularak temizlenmelidir.

Maskenin yüze tam olarak yerletiinden emin olunmal, boluk kalmamasna dikkat edilmelidir. Buruna tam olarak yerletirmek için metal ksm üst taraftan bastrlmaldr. Maske çkarlrken de yine sadece iplerinden veya lastik ksmlarndan tutularak çkarlmal ve kt havluya sarlarak veya bir poet icine konularak az kapal kutulara atlmaldr. Ayrca maske çkarldktan sonra da mutlaka eller su ve sabunla ykanmal veya el dezenfektan ile temizlenmelidir. Bunun yansra maske nemlendiinde, öksürme veya haprma sonrasnda da maske mutlaka deitirilmelidir.

MASKELER NASIL SAKLAMALIYIZ?

Maskenin yemek yeme gibi herhangi bir ihtiyaç için çkarlmas durumunda, kola veya alna taklmamas, çeneye indirilmemesi gerektiini ifade eden Prof. Dr. çragil, Maskeler çkarldnda direk olarak cebe, çantaya konulmamal, içe doru katlanp kat bir havlu ya da kilitli bir poet içine konulmas gerekmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git