Maskeniz bulaş kaynağı olabilir

Bilim Kurulu üyesi Tezer: Maskeyi doğru kullanmazsak bulaş kaynağı olabilir

Haberler 12.11.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, en önemli bula noktasnn burun olduunu belirterek, Burnumuzun kapal olmas önem arz ediyor. Fakat maskeleri doru kullanmazsak hastalktan korumaz aksine belki de bula kayna olabilir. Maskeyi taktmz sürece kesinlikle elimizle maskenin d yüzeyine dokunmayacaz dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüsün temel bulama yolunun damlacklar olduunu hatrlatarak, 1,5 metreden daha yakn temastaysak bize azmzla gözümüzle burnumuzla bula olabilir. Ama en önemli bula noktas burnumuz olmaktadr. Burnumuzdan en sk bize bula olur. O yüzden burnumuzun kapal olmas, burnumuzu tam kapatm olmamz oldukça önem arz ediyor. Bunun için korunma yollar mevcuttur. Genel anlamda toplum içinde cerrahi maskelerle tbbi maskelerle kendimizi koruyabiliriz. Fakat tbbi maskeleri kullanrken de bunun kurallar var. Maskeyi doru kullanmazsak hastalktan korumaz aksine belki de bula kayna olabilir. O yüzden baz kurallara dikkat etmemiz gerekiyor diye konutu.

PLERNDEN TUTARAK ELMZE ALACAIZ

Prof. Dr. Tezer, maskeyi takmadan önce ellerin temiz olmas gerektiine dikkat çekerek, Maskeyi ön yüzüne, iç yüzüne dokunmadan kenarlarndan, her iki ipinden tutarak elimize almalyz. Öncelikli olarak burnumuzun köküne gelecek demir bölgeyi ortasndan büküp, katlanm yüzü darda olacak ekilde yüzümüze yerletiriyoruz. Burun kökümüze doru yukar çekiyoruz, burnumuzun yanlarnn da açk kalmamas gerekiyor. çenemizin altna gelecek ekilde tam oturtuyoruz. Altlarda, yanlarda ve üstte açkln kalmamas gerekiyor. Tabi maskeyi taktmz süre içerisinde kesinlikle elimizle maskenin d yüzeyine dokunmayacaz. Bu bölgeler çünkü en fazla infeksiyonun olabilecei, mikroorganizmann olabilecei yerler. Kazara dokunduysak ise de elimizi hzlca dezenfekte edeceiz, ykayacaz. Bu sabunla olabilir, suyla olabilir. Maskemiz nemlendi ya da kirlendi veya yrtld, diyelim o anda hemen çkaracaz ve onu atp yeni maskeyi de tarif ettiim ekilde kullanacaz. Bu maskeleri de Ben bunu gün içinde kulland ama bu temiz deyip tekrar takmayacaz. Bunlar tek kullanmlktr dedi.

BURNUMUZU AçIP GEZMEYECEZ

Prof. Dr. Tezer, maskede hiçbir ekilde ortak kullanmn olmamas gerektiine vurgu yaparak, Biz çok temiz kullanyoruz deyip ortak bir ekilde maskeyi kullanmayacaz. Ve burnumuz da açkta kalmayacak. Zaman zaman nefes alalm diye burnumuzu kalabalk ortamlarda açmayacaz, açp gezmeyeceiz. Burnumuzla en sk bulama gerçekleiyor. O yüzden burnumuzun kapal olmas çok önemli. Ayrca biz de enfekte olmu olabiliriz, hasta olabiliriz; karmzdakine de hastal bulatrmamak için yine maskelerin doru kullanm oldukça önemli. çkartma ilemini de yaparken yine hiçbir ekilde ön tarafa dokunmadan iplerinden maskemizi çkarp, çöp kovasna atp, kapan kapatacaz. Ondan sonra yine ellerimiz kirlenmi olaca için elimizi su ve sabun ile 20 saniye boyunca ykayacaz. Su ve sabun yok ise alkol bazl antiseptiklerle elimizi ovalayacaz ve temizleyeceiz. Bu ekilde de doru maske kullanmn gerçekletirmi olacaz diye konutu.

Maskeyi burun ksmn tam kapatmadan az hizasnda takmann bir etkisi olmayacan kaydeden Prof. Dr. Tezer, Aslnda mikroorganizmann bize bula yollar burnumuzla azmzla gözümüzle olmakta. Ama en sk burnumuzla olmakla. Virüs en sk burnumuza yerleip oradan da infeksiyonun balangcn meydana getirmekte. Bu yüzden burnumuzun kapal olmas çok çok önemli dedi.

Ana Sayfaya Git