Mayınlı alanlar temizlenmeli sözü

HDP'li Özgüneş: "Devlet verdiği sözü tutmalı ve mayınları ortadan kaldırmalıdır"

Haberler 16.04.2021 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP rnak Milletvekili Hasan Özgüne, Türkiyenin güney snrlar ile askeri bölgeler etrafnda bir milyona yakn mayn bulunduunu ifade ederek, Devlet verdii sözü tutmal ve maynlar ortadan kaldrmaldr. dedi.

Özgüne, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, rnakn çeitli bölgelerinde korucular eliyle orman arazilerinin kesildiini, yöre halknn buna iddetle kar çktn ileri sürdü.

Orman arazilerine kesim izni verilmesinin koruculara rant salamay amaçladn iddia eden Özgüne, Yöre halknn bu uygulamaya itiraz var. Orman arazileri bölgede aileler arasnda geleneksel olarak bölüülmütür. Her ne kadar ormanlar devlete ait olsa da kiisel tasarruf söz konusudur. Bu açdan halkmz bu arazilerin yok olmasna kar. Halkmzn itirazlarna ramen bu uygulamalar sürmektedir. Bu duruma izin verenlerin de ranta ortak olduu kukumuzu artrmaktadr. diye konutu.

MAYINLI OLANLAR TEMZLENMEL

Özgüne, özellikle Güneydou Anadolu bölgesinde mayn sorununun bulunduunu ileri sürdü.

Hükümetin, uluslararas anlamalar kapsamnda, bölgedeki maynlar temizleyecei taahhüdünü yerine getirmediini savunan Özgüne, öyle konutu:

Türkiyenin snrlarnda ve askeri tesislerin etrafnda bir milyonun üzerinde maynn olduunu resmi belgeler ispatlyor. Bugüne kadar temizlenen mayn says 25 bin. Binlerce hektar arazi maynl. Snr bölgelerine koyulan mayn says 906 bin, askeri tesis etrafnda ise 94 bine yakn mayn var. Maynl birçok bölgede uyar levhas ve benzeri iaretler yok. Bölgede özellikle hayvanlarn otlatmaya çkan çobanlar bu maynlar yüzünden yaamn yitirmektedir. Son 35 ylda 1409 kii yaamn yitirmi, 5 binin üzerinde kii ise yaralanmtr. Devlet verdii sözü tutmal ve bu maynlar ortadan kaldrmaldr.

Ana Sayfaya Git