Mehmetçik nefes kesiyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kars'ta düzenlediği "Kış-2021 Tatbikatı" nefes kesiyor

Haberler 11.02.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) Karsta düzenledii son dönemin en kapsaml k tatbikat devam ediyor.

9. Kolordu Komutanlnn sevk ve idaresinde, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanl tarafndan Karstaki ehit stikam Astsubay Kdemli Üstçavu lhan Haml At ve Tatbikat Alannda düzenlenen K-2021 Tatbikatna, Azerbaycan Silahl Kuvvetleri personeli de katlyor.

14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlnda düzenlenen basn brifingi programnda, gazetecilere tatbikattan ksa kesitler izletildikten sonra 9. Kolordu Komutanlnda görevli Topçu Albay afak Ouz, tatbikatla ilgili bilgi verdi.

Tatbikat alanna götürülen gazetecilere, tatbikatn komuta merkezi gezdirildikten sonra, burada Azerbaycanl komutanlarn da yer ald bir durum deerlendirmesi yapld ve ardndan birçok senaryonun planland tatbikata geçildi.

- Gerçek mühimmatlarn kulland tatbikat nefes kesti

Tatbikatta, senaryo gerei HAlarn tespit ettii düman karargahnn olduu bölgeye, Azerbaycan ve Türk Özel Kuvvet Komutanl personelinden oluan karma tim tarafndan direkt görev harekat icra etti.

Helikopterlerle temsili düman karargahnn olduu bölgeye indirilen bordo bereliler, burada düman unsurlarn etkisiz hale getirdikten sonra ATAK helikopterlerle, düman bölgesi ve köprüsü ate altna alnd.

Havadan yaplan atlarla düman karargahnn yok edilmesinin ardndan, komandolar bulunduklar bölgeyi helikopterin görmesi için krmz sis yakt.

Gerçek mühimmatlarn kullanld nefes kesen tatbikatn sonunda bordo bereliler, helikopterle bölgeden güvenli ekilde alnd.

Komandolarn, komando mar okumasnn ardndan TSKnin mühimmat ve teçhizatlar basn mensuplarna tantld.

Keskin nianc timlerinin at yaparak, silahlar hakknda bilgi verdii tatbikatta, tank bölükleri ise ksa bir gösteri yapt.

Daha sonra olas kimyasal bir saldrya kar dezenfekte görevi yapacak mobil timlerin tantld tatbikatta, mobil yemekhane, çamarhane ve bulakhaneler gazetecilere gezdirildi.

Tatbikat, Azerbaycandan çok sayda basn mensubu da yakndan takip etti.

- Tatbikatn amaç ve hedefleri

Tatbikatla, müterek harekatn icras konusunda i birlii ve koordinasyonun salanmas, envanterde bulunan, envantere yeni giren veya savunma sanayi firmalarnca gelitirilmekte olan harp silah ve araçlarnn performanslarnn da denenmesi amaçlanyor.

Bunun yannda birliklerin derin kar ve iddetli souklarda at dahil muharebe imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, k artlarnda arazide yerleme, barnma, ikmal ve bakm faaliyetlerinde eitim seviyesinin gelitirilmesi ile komuta kontrol sistemlerinin iletilmesinin salanmas da tatbikatn dier amaçlar arasnda yer alyor.

Taarruz, hava hücum harekat, hava ulatrma ve lojistik destek faaliyetlerinin yerine getirilecei tatbikatta, tank bölükleri, topçu bataryalar, havan takmlarnn yan sra keskin nianc timleri, Özel Kuvvetler Komutanl personeli, komandolar ve helikopterler görev alyor.

Toplam 1268 personelin katld tatbikatta, 190 farkl cinste aracn yan sra 218 deiik cins ile çapta silah kullanlyor.

Ana Sayfaya Git