Merdiven altı maskelere dikkat... Bez maskeler için kanserojen uyarısı

Kuruyemişçi hırdavatçı, tatlıcı ve daha pek çok dükkanda maske satışı yapılıyor. Koronavirüse karşı korunmada etkili bir rol oynayan maskeleri seyyar tezgahlarda ve çeşitli dükkanlarda görmek mümkün. Ancak uzmanlar merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen maskelerin risk oluşturduğunu ifade ediyor. Özellikle boyalı, desenli bez maskelerin kanserojen madde içerebileceği uyarısı yapılıyor.

Haberler 17.09.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay tehdit eden koronavirüs salgnna kar maske, hayatmzn bir parças oldu. Virüsten korunmada önemli bir rol oynayan maskeyi takmak artk zorunlu. Durum böyle olunca pek çok yerde cerrahi ve bez maske satlmaya balad. Kimi meydanlarda seyyar tezgahlarda maske satyor, kimi çeitli dükkanlarda tek veya kutu halinde maske sat yapyor. Uzmanlar merdiven alt olarak tabir edilen yerlerde üretilen maskelerin virüse kar korumas olmadn belirterek, bu maskelerin risk oluturduunu ifade ediyor. Özellikle nerede üretildii bilinmeyen ve pek çok yerde satlan boyal, desenli bez maskelerin kanserojen madde içerebilecei belirtiliyor.

BEZ MASKELERN BOYALARINA DKKAT ETMEK GEREKYOR

Türkiyede üretilen maskeler laboratuvarlarda testlerden geçirilerek standartlara uygun olup olmadklar kontrol ediliyor. Ancak laboratuvara ulamadan sata sunulan maskeler de var. Ekoteks Laboratuvar Teknik Müdürü Sevim Razak, test aamasnda iyi deerlerin görüldüü gibi standartlara uygun olmayan maskelerin de olduunu belirterek, unlar söyledi:

Laboratuvarmzda hem bez hem de cerrahi maskelere standart ve yönetmelie uygun olarak bakteri tutuculuu yani bakteri geçirgenlik testi hem de maskenin ne kadar temiz üretildiini gösteren artlar gösteren test yapyoruz. Maske azmzda taklyken ne kadar nefes alabildiimizi ve ne kadar rahat konuabildiimizi gösteren nefes alabilirlik testi uyguluyoruz. Üretici firmalarmz ürettikleri ürünleri belgelendirmek için kendi talepleriyle bize bavuruda bulunabiliyor. yi deerler gördüümüz gibi standart gereklilii karlamayan numunelerle de karlayoruz. Özellikle maske satn alrken bildiimiz yerlerden, güvenilir ürünleri satn almaya dikkat etmemiz gerekiyor. Cerrahi maskelerde daha az sknt görmekle beraber özellikle boyal ve baskl kuma ve bez maskelerde çok boyal ve baskl olmas sebebiyle birkaç saat yüzümüzde kalmas sebebiyle scaklk ve nem gibi negatif koullar göz önüne alrsak kanserojen boyalardan ya da alerji yapabilecek baz boyalardan etkilenebiliriz. Bu maskeleri çocuklarmz da kullanyor. Bez maskelerin boyalarna dikkat etmek gerektiinin altn çizmek istiyoruz.

ONAYLANMI ÜRÜNLER KULLANMAYA DKKAT ETMELYZ

Maskelerin eczanelerden ve güvenilir yerlerden alnmas gerektiini ifade eden Sevim Razak, öyle devam etti:

Mutlaka maske kullanmak zorundayz. Maske artk hayatmzn vazgeçilmez bir parças. Bilinen yerlerden, paketlenmi ürünleri almay tercih etmeliyiz. Onaylanm ürünleri kullanmaya dikkat etmeliyiz. çok bask ve boyal numuneleri kullanrken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Boyal bez maskelerde numuneler boyanm ve bask ileminden geçmi olarak bize geldii için bunlarn ön testlerinin yaplp yaplmadn bilmiyoruz. Bize bavuru olduu zaman maske test yönetmeliine göre oluyor ya da müteri kendi talebiyle, kendi kriterleri gerei alerjen ve kanserojen madde boya kontrolü yaptrm olabilir. Bunun haricinde biraz daha dikkatli ve titiz davranmamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git