Mesleğin son kalaycıları

Bakırcılar Çarşısı'nda kalaycılık yapan 81 yaşındaki Davut Abak, 79 yaşındaki Nezir Albak ve 75 yaşındaki Şeyhmus Sağer, unutulmaya yüz tutan bu mesleği yaşatmaya çalışıyor

Haberler 02.07.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardindeki tarihi Bakrclar çarsnda kalayclk yapan 81 yandaki Davut Abak, 79 yandaki Nezir Albak ve 75 yandaki eyhmus Saer, unutulmaya yüz tutan bu meslein kentteki son temsilcileri.

Abak, Albak ve Saer, teknolojinin gelimesi sonucu unutulmaya yüz tutmu meslekler arasna giren kalaycl ilerleyen yalarna ramen sürdürüyor.

Kentin son kalayclar olan Abak, Albak ve Saer, her gün i yerlerini açarak, müterilerine hizmet veriyor.

Mesleklerinde her biri yarm asr deviren Abak, Albak ve Saer, eskiye oranla müterileri azalsa da her sabah açtklar i yerlerinde akama kadar yllarca ekmeklerini kazandklarn mesleklerini yapmann mutluluunu yayor.

çar çok kalabalkt

Kalay ustas Albak, meslee babasnn yannda 9 yanda baladn söyledi.

Kentin daha önce bölgenin ticaret ve sanat merkezi olduunu dile getiren Albak, çevre il ve ilçelerden vatandalarn katr, at ve eeklerle Bakrclar çarsna kalay için eyalarn getirdiini anlatt.

Geçmi yllarda tarihi çarda çok sayda kiinin bu meslekten ekmeini kazandn ifade eden Albak, Yüzlerce esnaf vard. çar çok kalabalkt. Dier dükkanlara kalabalktan zor geçiyorduk. Akama kadar tokmak sesleri gelirdi. çok hareketliydi. Eskiden sabahtan akama kadar bakr eyalar kalaylyorduk, imdi kalmad. Haftada birkaç saat çalyoruz, baka da yok. dedi.

Meslei sayesinde 6 çocuk büyüttüünü, çocuklarn evlendirdiini ifade eden Albak, kimseye muhtaç olmadan yaamn sürdürdüünü kaydetti.

Albak, Mesleimi devam ettirmeye çalyorum. Olum bu iten biraz anlyor. Benden sonra belki gelir yapar. Onu da zaman gösterecek. diye konutu.

Geçmi yllarda ileri çok youndu

Abak ise teknolojinin gelimesiyle bakr kalaylama iinin de yava yava bitme noktasna geldiini söyledi.

Mardinde kalayclk yapan son ustalardan biri olduunu anlatan Abak, 72 yl boyunca kalayclk ii için kentte gezmedii ilçe ve köy kalmadn dile getirdi. Abak, konumasn öyle sürdürdü:

çelik ve paslanmaz tavalar çkmadan önce ilerimiz çok iyiydi. çevre il, ilçe ve köylerden bize kalaylanmas için çok sayda tabak, tencere ve bakr sürahiler getirilirdi. Bunlar sahiplerinin istedii güne yetitirmek için gece gündüz çalrdk. younluundan dolay bazen müterilerin getirdii eyalar birbirine kartrrdk. Kime ne verdiimizi aryorduk. ler bu denli youndu.

Kalay ustas Saer de ailesinin geçimini salamak için mesleini sürdürdüünü belirterek, ancak geçmi yllarda çok canl olan çarya artk fazla kimsenin uramadn anlatt.

Sürekli kalaylama ii olmuyor. Bir hafta boyunca topladklarmz bir iki saat içerisinde bitiriyoruz. diyen Saer, meslein artk son dönemlerini yaadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git