Metruk binalara adres bildirimine izin verilmeyecek

İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen genelgede, valilik ve belediyelerce metruk bina olduğu tespit edilen yapıların, tespit tarihinden sonra yerleşim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceği belirtildi

Haberler 29.11.2021 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, valilik ve belediyelerce metruk bina olduu tespit edilen yaplarn, tespit tarihinden sonra yerleim yeri olarak gösterilmesine müsaade edilemeyeceini bildirdi.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, çileri Bakanlnca 81 il valiliine metruk binalarla ilgili genelge gönderildi.

Genelgede, kamu düzeni ve güvenliinin muhafazas, kent estetiinin salanmas, çevre kirliliinin önlenmesi, uyuturucu/uyarc madde temini ve kullanm bata olmak üzere suç ve suçlu ile mücadelede kapsamnda ülke genelindeki metruk binalarn tespit edilmesi, iyiletirilmesi/rehabilite edilmesi, yklmas ve bu binalarn kullanmnn engellenmesine yönelik tedbirler alnd hatrlatld.

Bu kapsamda, bugüne kadar tespiti yaplan 106 bin 792 metruk binann yüzde 66,06sna denk gelen 70 bin 546snn ykld, yüzde 15,55ine denk gelen 16 bin 608inin rehabilite edildii ve güvenlik tedbiri alnd belirtildi.

Ülke genelindeki metruk binalarn toplam yüzde 81,61ine denk gelen 87 bin 154üne ilem yapld, geriye kalan yüzde 18,39una denk gelen 19 bin 638 binann ise yklma/iyiletirme çalmalarnn halen devam ettii bildirildi.

3194 sayl mar Kanununun Yklacak derecede tehlikeli yaplar balkl 39uncu maddesinde yaplan deiiklikle, genel güvenlik ve asayi bakmndan tehlike arz ettii valiliklerce tespit edilen metruk yaplarn, tebliinden itibaren yap sahibince 30 gün içinde ortadan kaldrlmas gerektii aktarld.

Bu yaplmad takdirde tehlikenin giderilmesi için belediye veya valilikçe ykm ilerinin yaplmas ve bu masrafn yüzde 20den fazlasnn yap sahibinden tahsil edilmesinin hüküm altna alnd kaydedildi.

Genelgede ayrca 5490 sayl Nüfus Hizmetleri Kanunun 3üncü maddesinde yerleim yeri adresi sürekli kalma niyetiyle oturulan yer olarak tanmland, mezkur Kanunun Adres bilgisi ve güncellenmesi balkl 49uncu maddesinde il özel idareleri ve belediyelerin sorumluluk alanlarndaki adresleri bu adres standardna uygun olarak tanmlayp adres bilgilerini oluturmakla yükümlü olduklar anmsatld.

OKUL KAYDI çN METRUK BNALAR YERLEM YER GÖSTERLEMEYECEK

Metruk binalarn usulüne uygun tebligat yaplmasndan kaçnanlar ile okul kayd gibi özel sebepler nedeniyle yerleim yeri adresi olarak gösterilmesine son verilmesi için valiliklere gönderilen genelgede unlar kaydedildi:

Valilik veya belediye tarafndan metruk bina olduu tespiti yaplan yaplarn, yerleim yeri adresi olarak bildirilmesine (tespit tarihinden sonra) müsaade edilmeyecek.

Bu dorultuda Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünce, Mekansal Adres Kayt Sistemi (MAKS) ve Adres Kayt Sisteminde (AKS) yap ve bina katmanlarna Metruk Bina kayt ve açklama alan eklendi. Böylelikle metruk bina olduu tespit edilen yaplara ilikin bilgiler yetkili idarelerce (il özel idaresi ve belediye), MAKS ve AKS üzerinden gecikmeksizin Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüüne bildirilmesi salanacak.

Valilikler ve belediyeler tarafndan yapnn metruk olduu bilgisinin MAKS ve AKSye ilenmesiyle, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünce metruk yaplara adres bildiriminin yaplmas elektronik ortamda engellenecek.

Ana Sayfaya Git