Mevsimlik işçinin göçünü azaltacak

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında verimli ovaları suya kavuşan Şanlıurfa'da bu sayede mevsimlik işçi göçünün azaldığı bildirildi.

Haberler 08.09.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte Harrann ardndan gelitirilen projeler sayesinde Bozova ve Suruç ovalar da yllardr hasret kald suya kavutu. Bu sayede modern tarm tekniklerinin devreye girmesi, yeni istihdam alanlar oluturulmas ve refahn yükselmesiyle bölge insannn mevsimlik göç yolculuunun azald gözleniyor.

Ekonomik kayglar nedeniyle her yl nisan-kasm dönemini tarm sektörünün youn olduu bölgelerde salksz artlarda geçirmek zorunda kalan aileler ise artk memleketlerinde çalma imkan bulmaya balad.

Gittikleri yerlerde yaam mücadelesi veren tarm içilerinin çocuklar da ara vermek zorunda kaldklar eitimlerine okullarnda devam etme imkan bulacak.

Harran Ovasnn ardndan uygulanan ileri teknolojiler sayesinde 5 yl gibi ksa bir sürede tamamlanan ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann babakanl döneminde açln gerçekletirdii Suruç Tüneli ile ovann suya kavumas mevsimlik göçün azalmasnda en önemli etken olarak görülüyor.

GAPn tamamlanmasyla mevsimlik içi göçünün tersine dönmesi öngörülüyor.

- GAPn can damar Atatürk Baraj

DS 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, AA muhabirine, cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAPn can damar olan Atatürk Barajnda yaklak 48 milyar metreküp su depolanabildiini söyledi.

Barajn ülke ekonomisine katksnn imdiye kadar 20 milyar dolar olduunu ifade eden Gökçe, anlurfada yaklak 4 milyon dekar arazinin bu sayede sulandn, bir o kadarnn da sulanmasnn planlandn belirtti.

Ahmet Ersin Gökçe, suyun çiftçiler için çok önemli olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

anlurfada sulanabilir tarm potansiyelimiz yaklak 8 milyon dekar, imdilik bunun yarsn sulayabiliyoruz. Projelerimiz devam ediyor, inallah daha çok topraa su ulatracaz. Bu sayede yaklak 2 milyon kiinin istihdamn öngörüyoruz, yaplan bu yatrmlarla gelir art, anlurfal çiftçimizin ve ülkemizin kalknmas hedefleniyor. 2019 ylnda projelerin tamamlanmasyla bölge çiftçimizin göçünün engellenmesi ve kendi toprann efendisi olarak burada hayat standartlarn yükselterek devam etmesi öngörülüyor. anlurfada eskiden çok daha fazla insan mevsimlik tarm içisi olarak baka ehirlerde gidiyordu, u an sulama sayesinde bu say ciddi oranda azald. Ondan dolay topra korumak, az suyla bol ürün elde etmek hem ülkemiz hem milletimiz için önemli. Bu araziler tuzland ve ekilemez hale geldii zaman vatandamz yine ayn duruma düecek. Bu nedenle çiftçilerimiz vahi sulama yapmasn, damla veya yamurlamayla sulama yapsn, çünkü snrsz bir suyumuz yok.

- Topraktan daha fazla verim mümkün

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn sulama projeler için önemli destek saladn hatrlatan Gökçe, modern tarmla topraktan daha çok verim elde edilebileceini vurgulad.

Gökçe, tasarruflu kullanlmas durumunda barajdaki suyun Türkiyeye yetebileceinin altn çizerek, Suruça günlük yaklak 3,5 milyon metreküp su veriyoruz, stanbulun nüfusunun yaklak 18 milyon olduu düünüldüünde ve stanbulun günlük su tüketiminin 2,5 milyon metreküp civarnda olduu bilindiine göre, stanbulun günlük suyundan çok daha fazla suyu biz sadece Suruç ovasna veriyoruz. dedi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu da 1995 ylnda 35 bin hektar ile sulanmaya balanan GAP topraklarnn her geçen gün arttn, Suruç Ovasnn sulamaya açlmas ve yakn dönemde Mardin-Ceylanpnar ovalarnn da suya kavumasyla bu rakamn daha da artacana deindi.

Sulu tarmla birlikte çiftçinin gelir düzeyinin ve buna bal olarak refah seviyesinin de artna iaret eden çullu, bölge insann artk baka illere gitmeye ihtiyacnn olmadn anlatt.

Mehmet Ali çullu, öyle konutu:

Sulamaya açlan alanlarn artmasyla özellikle pamuk hasad ve bakm için mevsimlik içiye youn ihtiyaç duyulmaktadr. Pamukta makinal hasat yaplmakla birlikte önemli oranda el ile yaplan hasatta içi sorunu bile yaanabilmektedir. Türkiye pamuunun neredeyse yarsna yaknn üreten anlurfada Suruç Ovasnn sulanmas ve önümüzdeki 1-2 yl içinde Mardin-Ceylanpnar ovalarnn sulamaya açlmasndan sonra mevsimlik içi ihtiyac artacaktr, bu da içilerin baka illere gitmesini önleyecektir.

Ana Sayfaya Git