Midyat’ın yaz mevsimi lezzetlerine yoğun ilgi

Tezgâhlardaki yerlerini alan yerli Midyat'ın organik yaz mevsimi ürünleri büyük ilgi görüyor.

Haberler 21.08.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Midyatn vazgeçilmez yaz lezzetleri arasnda yer alan kavun, acur, üzüm, domates, salatalk ve incirler tezghlardaki yerini alrken, bu ürünler halk tarafndan büyük ilgi görüyor.

Midyatn merkez ile krsal mahalle ve köylerinde yetien sofralarn vazgeçilmez yaz lezzetleri arasnda yer alan mehur Midyat kavunu ile acuru, domates, biber, patlcan, salatalk, incir ve üzüm gibi yerli organik tarla ürünlerine halkn youn rabet etmesi çar pazar hareketlendirirken, bu durum çiftçinin de yüzünü güldürüyor.

Sabahn erken saatlerinden itibaren köylerden traktör, minibüs ve benzeri araçlarla ilçe merkezine tanan ürünler, yol kenarlarnda, dükkn önlerinde, manav tezghlarnda ve yöresel köy ürünleri pazarnda sata sunuluyor. Özellikle büyük ilgi gören Midyat kavunu bata stanbul olmak üzere yurtiçinde birçok yere ihraç ediliyor.

Üniversite örencisi olan Mehmet Akan, tatil nedeniyle organik ürün sat yaptn ifade etti.

Akan, Ben üniversite örencisiyim. Yaz tatili nedeniyle köyüme gelip yöresel ürünlerimizi satyorum. En güzel ürünümüz Midyat kavunudur. Bu, Sarköy kavunudur. çok lezzetlidir. Herkesi tadna bakmak için buraya davet ediyorum. Mutlaka gelmelisiniz. Bunun dnda peynir, salatalk gibi Yani aklnza gelen köyde yetien tüm köy ürünlerimiz var. Yöresel ürünlerimizi tarif etmek zor, çok güzeldir. Görüyorsunuz anlatmaya gerek yok. Bizim ürünlerimiz yazn çkyor. Bu yl yalardan dolay verim az olduu için gelirimiz kstl. Bu nedenle fiyatlar marketlere göre daha düük. Alc bizden daha ucuz almak istiyor. Bizden alsnlar diye de yüksek fiyat biçemiyoruz.eklinde konutu.

EN ORGANK ÜRÜNLER MDYATINDIR

Organik ürün almak için yöresel ürünler pazarn tercih ettiini ifade eden öretmen Tahir Esen ise, çok yere gittiini ancak en organik ürünlerin Midyatn olduunu söyledi.

Esen, Ben öretmenim aslnda ileden geliyorum. Üç yl önce gittim. Her yeri gezdim. Orada da bir pazar vard. Ama en doal (organik) ürünleri burada Midyatta gördüm. En salkl ve en doal üzüm Midyatn üzümüdür. ncirimiz de ayn ekilde. Kavun da dier bölgelerden farkl olarak ekimsi tad var. Dolaysyla buradaki ürünler doal olmas hasebiyle ayn zamanda salkldr. Onun için bunlar tercih ediyoruz. Fiyat konusunda iledeki pazarda doal ürün diye getirdikleri 3 liralk ürünü 6 liraya satyorlard. Burada ise 2 lira fazla. Bunu da salkl olduu için göze almaya deer. Fazla pahal deil. Tavsiyem buradaki ürünlerin iyi tantlp Türkiyenin her yerine götürülmesidir.

Öte yandan, Midyata has acur turusu ve organik ürünler ilçe ekonomisine ciddi katk salamasnn yan sra, istenilmesi halinde dier illere ve Avrupaya gönderiliyor.

Ana Sayfaya Git