Milli ve özgün hibrit roket motoru ilk sınavını başarıyla geçti

Sanayi+ ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Ay'a gönderilecek insansız araçta kullanılması planlanan milli ve özgün hibrit roket motorunun, ilk sınavını başarıyla geçtiğini duyurdu. Bakan Mustafa Varank, "2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimizi düşünüyoruz. Yani uzay aracımızı inşallah Ay ile buluşturacağız" dedi.

Haberler 12.04.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre; Bakan Varank, milli ve özgün hibrit roket motorlar gelitiren Delta Vnin stanbul iledeki Roket Motoru Ateleme Tesisini ziyaret etti. Burada düzenlenen toplantya, Bakan Varankn yan sra, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardmcs Mehmet Fatih Kacr, Savunma Sanayii Bakan Yardmcs ve Delta V Yönetim Kurulu Bakan Faruk Yiit, BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, TÜBTAK Bakan Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajans (TUA) Bakan Serdar Hüseyin Yldrm, TÜBTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten, TÜBTAK SAGE Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumu ve Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyolu katld. Toplantda, 2023te Aya sert ini yapmas planlanan uzay aracnn gelitirme çalmalar ele alnrken, hibrit roket motorlarnn ateleme sistemleri, yüksek basnçl kompozit tanklar, vana ve regülatör sistemleri detayl olarak masaya yatrld.

TARH TEST

Heyet, toplantnn sonunda roket motorlar testlerinin yönetildii komuta merkezine geçti. Alnan güvenlik önlemlerinin ardndan ateleme için geri saym balatld. Bakan Varankn komutuyla, ilk olarak Delta V tarafndan gelitirilen ve uzay snrn aacak Hibrit Sonda Roketinin (SORS) itki sistemi dikey ateleme testi yapld. kinci ateleme ise Milli Uzay Programnn 2023 ylnda Aya Sert ni görevinde kullanlmas planlanan hibrit roket motoru için yapld. Yaplan testler baaryla sonuçland. ki motor da planlanan süre boyunca sorunsuz ekilde çalt.

TEST SONRASI BRFNG

Bakan Varank ve beraberindeki heyet, atelemeler sonunda tekrar test sahasndaki sistemleri inceleyerek testin sonuçlar hakknda bilgi ald. Varank, daha sonra yapt açklamada, çok baarl iki ateleme yaptklarn SORS atelemesi, hem de Ay misyonunda kullanlmas planlanan hibrit motorun ilk atelemesini gerçekletirdiklerini belirtti. Testlerde 50 saniye gibi hedeflenen süre bulunduunu söyleyen Varank, Bu 50 saniyelik atelemenin tamamn baaryla bitirdi. Ay misyonunda kullanlabilecek motorun ilk denemeleri baaryla yapld dedi.

TÜRK BAYRAINI AY LE BULUTURACAIZ

Varank, sv oksijen oksitlemeli hibrit motor teknolojisinin çok önem verdikleri yeni bir teknoloji olduunu, atelemeleri baaryla gerçekletirdiklerini, bu süreçte heyecan ve mutluluk duyduklarn ifade etti. Varank, öyle konutu:

Sonda roket motorunun bir örnei, inallah mays aynda Sinoptan atelenecek. Önemli mesafeleri kat etmesini planlyoruz.2023te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayan baarabileceimizi düünüyoruz. Yani uzay aracmz inallah Ay ile buluturacaz. Türk bayran Ay ile buluturmu olacaz. Bu manada motorun ilk atelemesini burada yapmak bizim açmzdan mutluluk ve gurur verici.

Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyolu ise, her iki motorun da beklenen performans tam manasyla saladn vurgulayarak, stediimiz ateleme sürelerini elde ettik. Aya gidecek uzay aracnn roket motorunu test ettik. Adm adm aya gidiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git