Millileşti para kasada kaldı!

Savunmada ürünler millileştirildi, kaynaklar Türkiye'de kaldı. ASELSAN, ihtiyaç duyduğu yaklaşık 450 ürünün yerli olanaklarla geliştirilmesi ve üretimi için kuruluş ve firmalara çağrıda bulundu.

Haberler 01.05.2020 - 23:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin lider teknoloji ve savunma irketi ASELSAN, yurt dndan temin ettii ürünler için yürüttüü milliletirme hamlesiyle hem da bamll azaltyor hem de ülke ekonomisine katkda bulunuyor.

Firmann ürün aaçlarnda bulunan malzemelerdeki da bamll azaltmak, tedarik sürecinde zorluklar yaanan ürünleri milli/yerli olarak üretmek, tedarik maliyetlerini ve sürelerini düürmek, teknolojik yetkinlik kazanmak amacyla 2018 banda kurulan Milli ve Yerli Ürün Gelitirme Kurulu bünyesinde milliletirme çalmalarna baland.

Sektör bakanlklar, Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardmcl ve Sanayileme ve Tedarik Direktörlüü temsilcilerinden oluan kurul, ithal edilen tüm ürünleri gözden geçirerek, teknolojinin önemi, ihraç kstlar, maliyet etkisi ve temin süresi gibi kriterleri göz önüne alarak öncelikle milli ve yerli olarak temin edilmesi gereken ürünleri belirliyor.

Kurul bünyesinde bugüne kadar yaklak 20 bin ürün için detayl inceleme ve çalma balatld. lk aamada 300 ürünün yerli olanaklarla gelitirilmesi ve üretimi kararlatrlrken, daha sonra bu say 450ye yükseltildi.

Kurul nezdinde öncelikle milliletirilmesi uygun görülen malzemeler için hazrlanan broürler, birçok yetenee ayn anda ulalmasn salayan ve karmak savunma projelerine çözüm üretebilecek yetkin firmalarn bir arada bulunduu savunma sanayisi kümeleri, organize sanayi bölgeleri ile portföyünde farkl yetkinliklerde birçok firma barndran sanayi ve ticaret odalarnn bilgisine sunuluyor.

ÜRÜNLER MLLLET, YENLER YOLDA

Bu kapsamda 350-400 ürün karl yaynlanan 100ün üzerinde broür için son 1-1,5 ylda yaklak 400 bavuru alnd. u anda 100e yakn ürün için görümeler ve üretim süreci devam ediyor. 10 ürün için de dorulama ve onay aamas sürüyor.

Bugüne kadar 17 firma ile 29 farkl ürün gamnn milliletirilmesi kapsamnda çalmalar tamamlanarak 24 ürün için yurt içi sipariler açld. Gelecek 3 yllk alm öngörülerine göre milliletirilen 24 ürün özelinde yurt dndan yurt içine döndürülen tutar 25 milyon dolar seviyesine ulat.

ASELSAN, milliletirme çalmalarn kurum ihtiyaçlar, savunma sanayisi projelerinin gereksinimleri ve ülke menfaatlerini ön planda tutarak sürdürecek.

Ana Sayfaya Git