Milyonlarca öğrencinin beklediği haber geldi! 2017 YGS Açıklandı

Milyonlarca üniversite öğrencisinin heyecanla beklediği YGS sınav sonuçları az önce açıklandı. YGS sonuçları ÖSYM'nin resmi sitesi "https://sonuc.osym.gov.tr/" üzerinden kimlik bilgileri ile sorgulanabiliyor. YGS sınav sonuçlarına göre barajı geçen adaylar LYS'ye girmeye hak kazanacaklar.

Haberler 28.03.2017 - 17:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milyonlarca örencinin bekledii ÖSYMden açklama geldi. 12 Martta yaplan YGS snavnn sonuçlar az önce açkland. Örenciler YGS snav sonuçlarn ÖSYM Sonuç Açklama Sistemi üzerinden sorgulayabilecekler.

Sonuçlarn sorgulanmas için sisteme T.C. kimlik numaras ile giri yaplmas gerekiyor. Adaylarn tercih yapabilmesi için YGS barajn geçmeleri gerekiyor. LYSye girmek için ise 180 barajnn geçilmi olmas lazm.

YGS SONUçLARINI SORGULAMAK çN TIKLAYINIZ

YGSden sonra ikinci basamak olan Lisans Yerletirme Snav (LYS) için bavurular ise 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasnda alnacak. LYS 10 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00da LYS-4 Sosyal Bilimler snavyla balayacak. Bunu 11 Haziran Pazar günü saat 10.00da uygulanacak olan LYS-1 Matematik, 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00da uygulanacak LYS-2 Fen Bilimleri , ayn gün saat 14.30da uygulanacak LYS-5 Yabanc Dil ve 18 Haziran Pazar günü saat 10.00da uygulanacak LYS-3 Edebiyat-Corafya izleyecek.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

YGSde doru cevap verilen soru saysndan yanl cevap verilen soru says çkartlacak ve adayn ilgili testten alm olduu ham puan bulunacak. Yani her 4 yanl cevap bir doru cevab götürecek.

Bu ilemin ardndan son snfta okumakta olan adaylarn ilgili test üzerinden aldklar ham puan kullanlarak testin ortalamas ve standart sapmas bulunacak. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanlp tüm adaylar için ortalamas 50 olan ve standart sapmas 10 olan standart puanlarn hesaplamas yaplacak. Snav sonrasnda ÖSYM Bakanl ya da yarg mercileri tarafndan iptal karar verilen sorular deerlendirme dnda braklarak geçerli olan sorularn puan deerleri yeniden saptanacak ve puanlama yaplacak. Daha sonra ise hesaplanm olan standart puanlar ile ÖSYS klavuzunda yer alan Tablo 1deki arlklar kullanlarak snava giren adaylarn arlkl YGS puanlarnn hesaplama ilemi yaplacak.

Arlkl YGS puanlarndan her bir tanesi kendi içerisinde en küçüü 100 puan ve en büyüü 500 puana dönütürülecektir. Böylece YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanlar oluturulacaktr.

YGSDE BARAJ PUANLARINI GEçMEK çN TOPLAM KAç NET YAPILMASI GEREKYOR?

Örenciler 160 soruda 20 net yaptklarnda alacaklar puan 150 oluyor. 150 puanla Açk Öretim Fakültesi bölümlerine girebilirken, LYS snavna giremiyor. LYS snavna girebilmek için snava giren örenciler en az 32 net yapmas gerekmektedir. 32 net yapan örencinin puan 180 olmaktadr.

YGS SONUçLARI NASIL KULLANILACAK?

YGSde en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adaylarn, YGS puanlar ile bir yükseköretim programn tercih etme haklar bulunmamaktadr. YGS puan 150nin altnda olan adaylar için ilgili yerletirme puan hesaplanmayacaktr.

YGSde 150,00000-179,99999 aras puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarn tercih edebileceklerdir. Bu adaylarn LYSlere girme haklar bulunmamaktadr. YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYSlere girme hakk kazanacaktr. YGSde 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarn hem de YGS puan ile örenci alan lisans programlarn tercih edebileceklerdir. Özel yetenek snavyla örenci alan yükseköretim programlarna bavurabilmek için de YGS puanlarndan en az birinin 150 ve üzeri olmas gerekir. Özel yetenek snav ile örenci alan programlarda engelli örenciler için (bedensel engelli, görme engelli, iitme engelli, otizm spektrum bozukluu), engelli olduklarn belgelemeleri kaydyla, YGS puanlarndan en az birinin 100 ve üzerinde olmas gerekmektedir.

YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYSlere bavurabileceklerdir.

YGS SINAVINA GEç KALAN ÖRENCLERN DURUMU

Milli eitim Bakan smet Ylmaz, gazetecilerin, YGSye geç kaldklar için giremeyen örencilerle ilgili sorusu üzerine, Kamu Denetçilii Kurumunun (KDK) rapor hazrladn söyledi. çalmann sürdüünü ifade eden Ylmaz, KDKnn raporu henüz çkmad, inceleme yapacak. nceme yaptktan sonra KDK tarafndan verilen raporlarn, hükümlerin, dier kamu kurulular tarafndan uygulanmas lazm. Bakalm bir raporunu versin. Raporunu verdikten sonra da yeniden bir deerlendirme yaplabilir. KDK raporu bir çözüm olacaktr diye düünüyorum. KDK çok saygn bir kurum. çok deerli hukukçular var. Bakan ve üyeleri, her birisine sonsuz güveniyoruz. Onlarn verecei karar, bu konudaki sorunu herkesin kabul edebilecei bir noktada çözüme kavuturacaktr. Önce rapora bakalm. çünkü bir snav yapld, yeni bir snav yap denildiinde acaba önde, arkada sralama önemli biliyorsunuz. KDK raporunu beklemek lazm. deerlendirmesinde bulundu.

LYS BAVURULARI NE ZAMAN?

YGSde uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayr ayr deerlendirmeye alnacak. Adaylarn Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puan hesaplanacak. YGSde en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adaylarn, YGS puanlar ile bir yükseköretim programn tercih etme ve LYSlere girme haklar bulunmayacak. YGS puan 150nin altnda olan adaylar için ilgili yerletirme puan (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerletirme Snavlarna (LYS) girme hakk elde edecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarn, T.C. kimlik numaralar ve ifreleri ile ÖSYMninhttps://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden mobil uygulamalarndan örenebilecek. YGS puanlarndan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYSye bavurabilecek. LYSye bavurular, 4-17 Nisanda alnacak.

Ana Sayfaya Git