Minare Taşları Numaralandı

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak, 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin 12 metrelik bölümündeki taşlar numaralandırılarak, kültürel park alanına taşındı.

Haberler 01.10.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 1 aydr süren minarenin ta söküm ilemlerinde en hassas bölgeye gelindiini belirten Hasankeyf Belediye Bakan Abdulvahap Kusen, Bilim kurulu, minarenin bütünsel olarak tanmasnn riskli olduuna karar vermiti. Minare üzerindeki Kufi yazlarn hasar görüp görmediini yeni yerleim biriminde göreceiz dedi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde, 1607 ylnda Eyyübiler döneminde yaplan Sultan Süleyman Koç Camiinde, yaklak 1 ay önce sökümüne balanld minare talar, kültürel parktaki stok alanna tanyor. Hasankeyf Belediye Bakan Abdulvahap Kusen, 1 aydr Er-bu naat firmas elemanlarndan oluan ve aralarnda arkeolog ile mimarlarn da bulunduu 5 kiilik ekibin titizlikle tarihi eserin talarn tek tek söküp numaralandrma ilemini sürdürdüünü söyledi. Günde 2 sra ta sökümünün yaplarak numaralandrldn belirten Bakan Kusen, 1 aydr ta söküm ilemlerine minarenin üst ksmnda numaralandrlarak çalmalara balanld. 30 metreyi kapsayan bölümde minare üzerindeki Arapça Kufi yazlarnn hasar görmemesi tek dileimiz. Minarenin talar aslna uygun olarak yeni yerleim biriminde yeniden birletirilecek. Minarede geri kalan bölümdeki çalmalarn da 1 buçuk ayda tamamlanmasn tahmin ediyoruz diye konutu.

KIZLAR CAMNDE TAINMA HAZIRLII

Eski Hasankeyfin yerleim biriminde tanabilir eserler DS tarafndan uygulanan projeler dorultusunda tanrken, yerinde korunmasna karar verilen eserler için güçlendirme çalmas da sürüyor. Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin bulunduu alana komu olan Kzlar Camiindeki duvarlar ile Eyyubiler döneminde yaplan cami avlusundaki sultanlarn da aralarnda bulunduu eski mezarlarn yeni yerleim birimine tanacan ifade eden Bakan Kusen, Kzlar Camii de yakn da tanacak eserler arasnda yer alyor. badet evi için 500 kii kapasiteli prefabrikten yeni bir cami tamamlanmak üzere. Bu camiyi yakn bir tarihte ilçe sakinleriyle buluturacaz. Kzlar Camii de Sultan Süleyman Koç Camii kadar önemli bir eser diye konutu.

KALE KAPISI DA TAINACAK

Önümüzdeki yln Mart ayna kadar El-Rzk Camii minaresi, Orta kap ve Kzlar Camiinin eski yerleim biriminden 3 kilometre uzaklktaki arkeoparka tanacan anlatan Bakan Kusen, Hasankeyfin kalesine giden Orta kap da 3 ayr bölüm halinde tanacak. Kale tanmayacak ama kalenin giri kapsn yeni yerleim biriminde göreceiz. Kalenin etraf da dolgu ile dolduruluyor. çünkü kalenin suyla bulumamas gerekiyor. Dolgu ilemleri bir yerde kaleyi koruyacak. Su seviyesi ise küçük sarayn bulunduu pencereye kadar yükselmi olacak. Hasankeyf kalesinin etrafna bir yerde set çekiliyor ifadelerini kulland.

MNAREDE çFT YOLLU MERDVEN VAR

650 Yllk El-Rzk Camii minaresinin de tanmas için Er-bu naat firmas, platform kurdu. çinde çift yollu merdivenin olduu minarenin müthi bir sanat abidesi olduunu kaydeden Bakan Kusen, Sultan Süleyman Koç minaresinden sonra imdi de tanacak önemli eserlerden biri de El-Rzk Camii minaresidir. Bu eserleri tanma hazrlklarn görünce hüzünleniyoruz dedi.

ESERLER TAINDIKçA HÜZÜN DE ARTIYOR

Geçen yl Türkiyede ilk defa uygulanan projede baraj gölü alanndan tanan ve dünya ölçeinde bütüncül olarak götürülen 540 yllk Zeynel Bey Türbesi kümbeti, 12 Mays 2017de kültürel parka nakledilmiti. Bu yln Austos aynda Artuklu Hamam, Ekimde de mam Abdullah Zaviyesi yeni yerleim birimi yaknndaki arkeoparka bütüncül olarak ulatrlmt. Dicle Nehri kysndaki 650 yllk El-Rzk Camii minaresinin de Sultan Süleyman Koç minaresi gibi tanacan ifade eden Bakan Kusen, öyle konutu:

Eyyubi Sultan Süleyman tarafndan yaplan minarenin orta ksmnda bitkisel süslemelerin içine Allahn 99 ismi yazlm. Arapça Kufi yazlar hayranlk derecede güzeldir. Minarenin en önemli özellii çift merdivenli olmasdr. çinde çift yönlü merdivenin olduu, inen ile çkann birbirini görmedii tarihi minaredeki çift merdiven mükemmel bir sanat günümüze tayor. Bu minarede tanma ii zaman alacak. aheser bir yapt olan bu minarenin en geç gelecek yln ilk aylarnda kültürel parkta olacan tahmin ediyoruz. Tarihi eserlerin yeni yerleim yerine tanmasna yönelik çalmalar gördükçe hüzünlenmemek elde deil. çünkü çocukluumuz ile gençliimizin geçtii bu noktalarda eski eserleri görmeyince bir hayli duygulanyor, hüzünleniyoruz.

Ana Sayfaya Git