MSB: 1 Ocak'tan itibaren 1162 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı'nca, "1 Ocak’tan itibaren yurt içi ve sınır ötesinde 43’ü büyük, 138’i orta çaplı olmak üzere toplam 181 operasyonda toplam 1162 terörist etkisiz hale getirildi" açıklaması yapıldı.

Haberler 31.05.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanl Basn ve Halkla likiler Müavirlii Analiz ve Deerlendirme Subay Binba Pnar Kara, düzenledii bilgilendirme toplantsnda terörle mücadelenin kararllkla devam ettiini bildirdi. Kara, 1 Ocaktan itibaren yurt içi ve snr ötesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve FETÖ bata olmak üzere DEA dahil terör örgütlerine kar kararllkla mücadele edilmi, 43ü büyük, 138i orta çapl olmak üzere toplam 181 operasyon icra edilerek, 225i Mays aynda olmak üzere bugüne kadar toplam 1162 terörist etkisiz hale getirilmitir dedi.

PENçE OPERASYONLARI

Binba Kara, Pençe-imek ve Pençe-Yldrm operasyonlarnn planland ekilde devam ettiini belirterek, unlar söyledi:

Pençe-imek ve Pençe-Yldrm Operasyonlar kapsamnda; teröristlerin barnak, snak ve maaralarndan oluan 7 bin 584 hedef kara ate destek vastalarmz, 215 hedef ise Hava Kuvvetleri unsurlarmz tarafndan etki altna alnmtr. Müteakiben, Hava Kuvvetleri unsurlar, kara ate destek vastalar, ATAK Helikopterleri, HA ve SHAlarla desteklenen komandolarmz, bölgeye hava hücum harekt ve karadan szma harekat icra etmitir. Operasyonlarda azami oranda yerli ve mill mühimmat kullanlmaktadr. Operasyonlarn balangcndan bu yana biri bölge sorumlusu olmak üzere 142 terörist etkisiz hle getirilmitir. Ayrca, 57 maara, 110 snak 398 mayn/EYP tespit edilerek imha edilmi çok sayda silah, mühimmat ve yaam malzemesi ele geçirilmitir. Bugüne kadar ülkemize yönelik terör tehdidine kar icra ettiimiz tüm operasyonlarmz, bata Irak olmak üzere tüm komularmzn toprak bütünlüüne saygl, uluslararas hukuka uygun, meru müdafaa hakk kapsamnda ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alnarak yaplmaktadr. NATOda kullanlan ve dünyaca kabul görmü hedef belirleme usulleri kullanlarak tespit edilen söz konusu hedefler; dost ve müttefiklerimizle koordine edilmekte, operasyonlarmzda sivil halkn can ve mal güvenlii ile çevrenin korunmasna azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri için sivil halk, çevre, tarih ve kültürel yaplar dokunulmazdr. Son zamanlarda yaplan maket uçak ve dron saldrlar ile ilgili her türlü tedbir alnm ve alnmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda, 25 Mays 2021 tarihinde frlatld yer tespit edilen maket uçan frlatma rampas imha edilmi, 1 terörist etkisiz hle getirilmitir. .

138 TERÖRST YAKALANDI

Kara, 1 Ocaktan itibaren hudutlardan yasa d yollarla geçmeye çalan 62 bin 296 kiinin yakalandn, 135 bin 467 kiinin hududu geçemeden engellendiini, bu kiiler arasndaki 52si FETÖden olmak üzere 138 teröristin yakalandn bildirdi. Kara, 1 Ocaktan itibaren icra edilen operasyonlar neticesinde; 347 bin 340 paket sigara, 530 kilogram uyuturucu, 329 adet cep telefonu ve 1486 adet muhtelif silah ele geçirilmitir. Kara hudutlarmzn korunmas ve güvenliinin salanmas, teröristle mücadelede etkinliin artrlmas kapsamnda; snrlarmzda teknolojik vastalarla desteklenmi fiziki güvenlik sistemleri tesis edilmekte, ayrca hudut birliklerimizin imkn ve kabiliyetleri sürekli olarak gelitirilerek snr güvenliinde etkin tedbirlerin alnmas salanmaktadr ifadesini kulland. Kara ayrca, Suriye Harekt Alanlarnda DEA terör örgütü mensuplar dhil 60i Mays aynda olmak üzere 1 Ocaktan itibaren 693 teröristin komandolar tarafndan etkisiz hle getirildiini kaydetti.

TOPLANTININ ANKARADA YAPILMASI PLANLANMAKTA

Kara, Türk Silahl Kuvvetlerinin Egede, Dou Akdenizde Türkiyenin ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kbrs Adasnda uluslararas garanti ve ittifak antlamalar dorultusunda bar ve güvenliin teminat olmaya devam ettiini belirterek, unlar kaydetti:

Benzer bir tavrla, 27 Mays 1988 tarihli Türk-Yunan Atina Mutabakat Muhtrasnn, Mill ve din günler ile turizm faaliyetlerinin youn olduu tarihlerde NOTAM gerektiren tatbikatlarn planlanmayaca ve icra edilmeyecei maddesine aykr olarak Güney Egede 19 Mays 2021 (Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayram) tarihini kapsayan NOTAM ilannda bulunmutur. Görüldüü gibi uluslararas hukuk söylemini dilinden düürmeyen Yunanistan, Türkiyenin tüm olumlu ve yapc çabalarna ramen provokatif, hukuk tanmaz, kendi imzalad anlamalara dahi riayet etmeyen, uzlamaz ve gerginlii trmandrc tavrn sürdürmektedir. Türk ve Yunan Mill Savunma Bakanlar arasnda gerçekletirilen Güven Artrc Önlemlere ilikin dördüncü toplant, 26-27 Mays tarihlerinde Uzaktan Görüntülü Görüme ile yaplmtr. Toplantda, Güven Artrc Önlemler konusundaki görümelerin devam hususunda mutabk kalnmtr. Bir sonraki toplantnn Ankarada yaplmas planlanmaktadr. Türkiye, bandan beri sorunlarn uluslararas hukuk ve iyi komuluk ilikilerine dayal diyalog ve görümeler yoluyla, barçl yöntemlerle çözülmesinden yana olan taraftr ve bu tutumunu kararllkla sürdürmektedir. Ancak bu tavrmz yanl anlalmamaldr. Türkiye kendisinin ve KKTCnin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklarn, alaka ve menfaatlerini korumakta ve savunmakta kararldr, buna da muktedirdir.

FETÖ LE MÜCADELE

Kara, FETÖ ile mücadelenin yeni bilgi, belge ve veriler nda kararllkla sürdüünü söyleyerek, 15 Temmuz 2016dan itibaren 24 bin 714 personel ihraç edilmi, 2 bin 493 personel hakknda ise idari süreç devam etmektedir. 1 Ocak-28 Mays 2021 tarihleri arasnda; 2 bin 48 personel kamu görevinden çkarlm, 375 emekli personelin rütbesi geri alnm, 80 personel göreve iade edilmi, 8 emekli personelin rütbesi/unvan iade edilmitir dedi.

Kara ayrca, Covid-19 ile mücadele kapsamnda, Bakanla bal tüm birlik, karargh ve kurumlarda ilk günden itibaren vakalarn tespit ekli, statü dalm, garnizonlardaki sivil vaka says gibi birçok etken dikkate alnarak anlk, noktasal ve dinamik tedbirler uygulandn hatrlatt.

Ana Sayfaya Git