Müebbetler var, tutuklama yok!

28 Şubat davasının 105'inci celsesinde karar açıklandı. Genelkurmay eski Başkanı Karadayı ile Çevik Bir'e müebbet hapis cezası verildi.

Haberler 14.04.2018 - 10:54 Son Güncelleme : 14.04.2018 - 10:55

HABER MERKEZ

28 ubat sürecine ilikin açlan ve 5 yl süren 28 ubat davasnda karar açkland. Ankara 5inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann son celsesine, bir ksm sank, taraf avukatlar, mütekiler ve sank yaknlar katld. Mahkeme heyeti, aralarnda dönemin Genelkurmay Bakan emekli Orgeneral smail Hakk Karaday, dönemin simge ismi Genelkurmay kinci Bakan çevik Bir, emekli Orgeneral çetin Doann da aralarnda bulunduu 21 sana müebbet hapis cezas verdi. 68 sann beraatine karar veren mahkeme, ölüm nedeniyle 4 sann, zamanam nedeniyle de 10 sann hakkndaki davann düürülmesine hükmetti.

Mahkeme Bakan Mustafa Yiitsoy, durumann ilk bölümünde mahkemeye gelen evraklar okuduktan sonra sanklara son sözlerini sordu. Son sözlerin ardndan mahkeme durumaya ara verdi. Arann ardndan karar açklanrken, ilk bölümde durumaya katlan sanklardan, aralarnda çevik Birin de bulunduu baz sanklarn duruma salonuna gelmedikleri görüldü.

SALON KÜçÜK GELD, TARTIMALAR YAANDI

Davann karar durumasna, 28 ubat döneminde zarar gören mütekiler, sank yaknlar, sank ve müteki avukatlar, basn mensuplar ve izleyiciler katlnca salon yetersiz kald. Tklm tklm dolan salonda yer sorunu nedeniyle tartmalar yaand. Salonda görev yapan polis ekipleri bu nedenle zor anlar yaad.

SON SÖZLER SORULDU

Dönemin Genelkurmay kinci Bakan çevik Bir, son söz olarak daha önce yapt savunmalarnn tekrarladn söyledi. Sanklardan Vural Avar da son söz olarak, Fetulahç iki savc tarafndan hazrlanan iddianameyi sürdürmenizi reddediyorum. Beraatm istiyorum dedi. Sank Yldrm Türker de ddia edilen olmayan bir suç nedeniyle açlan davada asl madur olarak bulunuyoruz. Ne ben ne de benim emrimdeki kiiler, hiç birimiz Türkiye Cumhuriyeti kanunlarnda yazl bir suçun içinde bulunmadk dedi.

KARAR OYBRLYLE VERLD

Salondaki düzenin salanmasnn ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, sanklar Ahmet çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, çetin Doan, çetin Sar, çetin Dizdar, çevik Bir, Erdoan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakk Klç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, dris Koralp, lhan Klç, smail Hakk Karaday, Kenan Deniz, Mühittin Erdal enel, Vural Avar ve Yldrm Türkerinin Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren skat veya vazife görmekten men suçunu ilediklerini sabit görerek önce arlatrlm müebbet hapse çarptrd.

MUABBET HAPS CEZASI

Mahkeme, sanklarn yarglama süresince, durumalardaki tutum ve davranlar lehlerine kabul ederek cezadan indirime giderek, cezalarn müebbet hapse çevirdi. Sanklarn yalar ve salk durumlarn dikkate alan mahkeme heyeti, sanklara yurt dna çk yasa ve her ayn 1inde en yakndaki karakola imza verme art uygulayarak, tutuklama karar vermedi. Ceza alan sanklardan 19 askerin rütbelerinin sökülecei belirtildi.

68 SANIK BERAAT ETT

Mahkeme heyeti, 68 sank hakknda ise sanklarn yüklenen suçu iledii suçun sabit olmamas nedeniyle beraat karar verdi. Sanklar Aytaç Atlan, Ersin Ylmaz, Kamuran Orhun, Köksal Karabay, Metin Yaan Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, evket Turan, ükrü Sark ve Yücel Özsr hakkndaki davann zaman am Eser ahan, Salih Eryiit, Teoman Koman ve Tevhik Özklç hakkndaki davann ise ölüm nedeniyle düürülmesine karar verildi. Kararn ardndan sank yaknlarndan bazlarnn alad görüldü.

Ana Sayfaya Git