Muhtarlıklar icra bürosu!

İcra dosyalarındaki artış nedeniyle Diyarbakır’daki muhtarlık büroları, iş yapamaz hale geldi. Bağcılar Mahallesi muhtarı Şeyhmus Şirdenli, 6 ayda bir biriken evrakları imha etmesine rağmen doluluk oranının değişmediğini söyledi.

Haberler 30.03.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik kriz, pandemiyle birlikte artan ekonomik daralma, borçlarn ödeyemeyen milyonlarca vatandan icralk olmasna neden oluyor. Pandeminin getirdii yükü borçlanmayla kapatmaya çalanlar, ödeme yapamadndan dolay yeni icra dosyalaryla muhatap oluyor. çeitli kurulularca açklanan veriler, geçen yla oranla icra dosyalarnda büyük arta iaret ediyor. UYAP verilerine göre, Türkiyede 5 ubat itibariyle icra ve iflas dairelerindeki dosya says, geçen yln ayn günündeki dosya saysna oranla 1 milyon 674 bin adet artarak, 22 milyon 160 bin 776ya çkt.

cra dosyalarndaki artn en net olarak görüldüü noktalardan birisi de muhtarlklar oldu. cra sahiplerini belirtilen adreste bulamayan postaclar, tebligatlar muhtarlk bürolarna brakyor. Diyarbakrn en fazla nüfusa sahip mahallesi olan Balar ilçesinin Baclar Mahallesi Muhtarl, cra takip dosyalarndaki artn somut olarak gözlemlendii noktalardan biri. 137 bin nüfusuyla Türkiyenin 4 ilinden daha fazla nüfusa sahip olan Baclar Mahallesinin muhtarl, mahkeme, trafik cezas, fatura ve dier bildirimlerden oluan tebligatlar ynyla adeta icra dairesine dönümü durumda. Ylmaya neden olan bu durum, muhtarlar da çalamaz hale getiriyor.

100 BN EVRAK BRKT

Baclar Mahallesi Muhtar eyhmus irdenli, 6 ayda bir biriken evraklar imha ettiini ancak art orannn hiç deimediini ve u anda 100 bine yakn evrakn biriktiini kaydetti. mha edilen evrak says kadar evrak geldiini ve bunlarn genelde icra dosyalar, mahkeme kararlar ve trafik cezalar olduunu paylaan irdenli, postaclar tebligatlarn sahiplerini evinde bulamadklarnda, ilk adreslerinin muhtarlk olduunu ve yurttalarn çounun gelen tebligatlardan haberdar olmadn söyledi.

irdenli, gelen binlerce evraklara kar yurttalara bilgilendirme noktasnda sknt yaadklarn belirterek, Elimde yüz bine yakn evrak var. Hiç durmadan çalyoruz. mza üstüne imza, yetitiremiyoruz. 13 tane postac çalyor mahallede. 4 ilden daha büyük bir mahallenin muhtarym. Bir yurtta geldii zaman, istedii evrak bulmamz haftalar buluyor, bulamazsak vatandala kar karya geliyoruz dedi.

DÜZENLEME ART

Bu konuda bir düzenleme yaplmas gerektiinin altn çizen irdenli, tüm muhtarlarn ayn sknty yaadna dikkat çekerek, Yurttalarla kar karya geliyoruz. Geçen bir yurtta geldi, 23 bin TL borcum olmu dedi. Haberi olmad için faize binmi. Gerçekten bu ekilde haberi olmayanlar da oluyor. Bana gelip buna sen sebep oldun diyenler var, neden bize haber vermedin diyenler var. Bu kadar evrak arasnda ben kime haber vereceim? Vatanda da madur oluyor diye konutu.

Evrak younluundan dolay mahalle halknn sorunlaryla ilgilenemediini söyleyen irdenli, bir an önce tebli yasasnn deimesi gerektiini istedi.

YOKSULLAMANIN GÖSTERGES

Büro Emekçileri Sendikas (BES) Diyarbakr ubesi Bakan Suphi zol ise sendika üyelerinin çalt icra dairelerinde de benzer ekilde yükünün arttna dikkat çekti. Pandemiyle birlikte icra dosyalarnda art gözlemlendiini aktaran zol, Özellikle telefon, elektrik, su vb. ev içi faturalarn ödenmediini, bunun bir sonucu olarak vatandalarn icralk olduklarn gözlemliyoruz. Bu durum ekonomik krizin pandemiyle beraber ülkede geldii duruma da gösteriyor ifadelerini kulland.

FATURALAR KARILANMALIYDI

cra dosyalarndaki artn, yoksullamann da önemli bir iareti olduunu vurgulayan zol, icra dosyalarndaki artn, iktidarn özellikle pandemi sürecinde ekonomiyi yanl yönetmesinden kaynaklandn belirtti. zol, faturalarnn belli oranda karlanm veya ertelenmi olmas halinde, icra dosyalarnda art yaanmayacann altn çizdi.

Ana Sayfaya Git