Murat şenlikleri

Pandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen 'Murat Şenlikleri' yapıldı

Haberler 31.03.2022 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesinde, her yl geleneksel olarak kutlanan ancak 2 yldr koronavirüs tedbirleri kapsamnda yaplmayan Murat enlikleri 3 gün 3 gece sürdü. enliklere katlan binlerce kii, hem piknik yapt hem de ibadet etti.

Silvan ilçesine bal krsal Kumgölü Mahallesi Susam Mezrasnda 641 ylndan bu yana her yl geleneksel olarak kutlanan ancak 2 yldr koronavirüs tedbirleri kapsamnda ara verilen Murat enlikleri bu yl 27- 29 Mart tarihleri arasnda yapld. Anadolunun en eski etkinliklerinden biri olarak kabul edilen ve 3 gün, 3 gece süren enliklere katlan binlerce kii, Murat Ovasnda kurduklar çadrlarda kalp piknik yapt, burada bulunan türbede dua ederek, çalnan defler eliinde halay çekti. Atllarn dörtnala sürdükleri atlar ilgili oda olurken, 3üncü günün sonunda enlikler, edilen dualarla sona erdi.

ENLKLER, EHT ANNESNN GÖRDÜÜ RÜYA LE BALADI

lçe Emniyet Müdürü Hakan Hilmi Yaman, son 2 yldr pandemi nedeniyle yaplmayan enliklerin bu yl gayet güzel geçtiini söyledi. enliklerin tarihçesi hakknda bilgi veren Yaman, 639 ylnda Diyarbakr ve Silvan fethediliyor. 641 ylnda bekar olan Muaz hazretleri buraya komutan olarak görevlendiriliyor. Buraya gelmeden önce annesi benim olum daha nianl, evlenecek diyor. Buna ramen görev için Silvan bölgesine geliyor. Silvan fethedilmi ancak etrafnda halen Bizansllarla sava devam ediyor. Buras da Murat Ovas olarak geçiyor. Hazreti Muaz burada ehit düüyor. Annesi günlerce alyor ve rüyasna Peygamber efendimiz geliyor. Sen ehit annesi oldun, merak etme her ne kadar düünü yaplmam olsa bile yllarca bu düün kutlanacaktr diyor. O yüzden asrlardr burada enlik ve düün havasnda kutlamalar yaplyor. Murat enlikleri 641 ylndan beri kutlanyor. Mu, Diyarbakr, Batman, Van ve Siirt gibi ehirlerden geliyorlar dedi.

Ünal Köy Muhtar Mehmet Güne de enliklerde aslnda düün yapldn belirterek, nsanlar türbede dualar ediyor, kna yakyorlar. Zikir yapyorlar. Sabaha kadar erbane çalarak zikir yapyorlar. 641 ylnda beri burada kutlamalar yaplyor. Burasnn inanç turizmine kazandrlmas gerekiyor. stanbuldan da insanlar buraya gelerek kutlamalara katlyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git