Muş esnafı "gün parası"yla 17 yıldır dayanışma örneği sergiliyor

Muş'un Malazgirt ilçesinde bir grup esnaf, Aksungur Mahallesi Muhtarı ve esnaf Erhan Çakar'ın öncülüğünde başlatılan "gün uygulaması"nı 17 yıldır sürdürüyor.

Haberler 07.04.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genellikle kadnlarn düzenlendii altn gününden esinlenen esnaf Erhan çakar, 17 yl önce 10 esnafn desteiyle uygulamay balatt. Zamanla yaylan esnaf gününe katlan esnaf says, 20 grupta 200e çkt.

Yllardr gösterdii hassasiyetle esnafn sevgisini ve güvenini kazanan çakar, her gün i yerlerini dolaarak belirlenen miktardaki paray belli bir ücret karlnda topluyor. çakar, toplad paray defterine kaydettikten sonra açlan banka hesabna yatryor.

Hesapta biriken para, kurayla belirlenen sraya göre her ay bir esnafa datlyor. Her ne kadar kura çekilse de ödemesi bulunan esnafa öncelik tannyor.

Aksungur Mahallesi Muhtarlna 2019 ylnda seçilen ve mahallesinin skntlarn gidermek için çaba sarf eden çakar, AA muhabirine, kurduklar sistemin 10arl 20 gruptan olutuunu ve her grupta bulunan esnafn deien miktarda ödeme yaptn söyledi.

Ayda yaklak 500 bin lira para toplayarak havuzda biriktirdiini anlatan çakar, öyle konutu:

Kadnlar arasnda gün yaplyordu. Onlardan esinlenerek 17 yldr bu uygulamay sürdürüyoruz. 25 lirayla baladk, imdi ise 500 liraya kadar para veren esnafmz bulunuyor. Her gün saat 13.00da para toplamaya balyorum, 3 saat sürüyor. Günde 11 kilometre yürüyerek 200 esnafa gidiyorum. Günü gelen esnafn parasn veriyoruz. Günü gelmeyen ancak ihtiyac olan, senet, çek veya baka bir ödemesi bulunan esnafa da yardmc oluyoruz. Böylece bankaya gidip kredi çekmek zorunda kalmyorlar.

Kendisine güvenen esnafa teekkür eden çakar, Bu kapsaml esnaf dayanmas Türkiyenin hiçbir yerinde yok. Elimizden geldiince bu ii sürdüreceiz. dedi.

BU SSTEMDEN MEMNUNUZ

Pide salonu iletmecisi Taner Uurba ise ilçede yllardr esnaflk yaptn ve Erhan çakarn balatt sistemden çok memnun olduklarn belirtti.

Yllardr sknt yaamadklarn ve ellerine geçen toplu para sayesinde ilerini yola koyduklarn vurgulayan Uurba, unlar kaydetti:

Bankadan kredi çekmek yerine aramzda para topluyoruz. Sistem güzel. Maddi skntmz olduunda bir aabey ve karde nasl ticaret yapyorsa Erhan Bey de öyle. Toplu para elime geçtiinde çuval çuval un alacama bir seferde 100 çuval un alyorum. Toplu un aldmda daha ucuza geliyor ve kar ediyorum. nallah bu uygulama her yerde yaplr ve esnafmz güzel kalknr.

Kuaför iletmecisi Mustafa Bozkurt de Erhan Bey sayesinde para toplayabiliyoruz. Günübirlik para kazandmz için para cebimizde kalmyor. Herkes bankadan da kredi çekemiyor. Onun için bu uygulamayla kendimizi ayakta tutabiliyoruz. dedi.

Esnaf Mustafa Duman ise Erhan çakarn 17 yldr gün mantyla esnaftan para topladn ifade ederek, Maddi olarak esnafta bir rahatlama oluyor, güç yaratyor. Erhan Beyin çabasyla esnaf çek ve senedini ödeyebiliyor. Bu tür uygulamalar çok güzel. Hem muhtarlk yapyor hem de esnafa yardmc oluyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git