Muş'ta inanılmaz olay!

MUŞ'un merkeze bağlı Gümüşali köyü mevkiinde yeryüzüne çıkan ve böbrek taşını erittiği ileri sürülen su incelemeye alındı. Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek'in numune aldığı suya attığı çakıl büyüklüğündeki taşlar 2 dakikada eridi. Dölek, vatandaşlara sudan fazla içmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Haberler 19.06.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 40 kilometre uzaklktaki Gümüali köyünde çkan suyun böbrek tana iyi geldii iddialar üzerine vatandalar suya büyük ilgi gösterdi. Bata Mu olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayda vatanda, rahatszlklarn gidermek için geldikleri köyden bidonlara doldurduklar suyla evlerine dönüyor. Köyde yeraltndan kaynayan suyla ilgili iddialar üzerine Mu Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim, Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Dr. Öretim Üyesi skender Dölek, çalma balatt. Böbrek tan erittii ileri sürülen su kaynan inceleyen Dölek, laboratuvarda aratrmak üzere numuneler ald. Dölek, ayrca kaynaktan ald suyu effaf bardaklara doldurarak içerisine çakl büyüklüünde talar att. Baz talarn 1- 2 dakikada eriyerek yok olduu gözlenirken, baz talarda ise deiiklik olmad tespit edildi.

FAZLA TÜKETMESNLER

Sudan alnan numunelerin laboratuvar ortamnda analizlerinin yaplmasnn ardndan deerlendirilmesini yapacan söyleyen Dölek, vatandalardan böbrek tana iyi geldii ileri sürülen sudan fazla tüketilmemesini istedi. Dölek, Bize gelen talar eriten su haberi üzerine suyun muhteviyat veya içeriiyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere su kaynann veya suyun çkt yer, kaynak ksmna geldik. Bulunduumuz yer literatürde özellikle Adilcevaz kireç ta olarak geçen yap içerisinde tektonik olarak da aktif bir yer. Su muhtemelen yüzey sular fay hattn takip ederek aa doru iniyor. Yine bu yapy takip ederek yüzeye çkyor. Fiziksel gözlemlerimiz sonucunda içerisinde gaz ve demir bileikleri vesaire eyler var. çünkü etrafta, suyun çkt yerde krmz izler vard. Bu demir bileiklerinde, kirecin içerisinde demirin eritilmesinden de kaynaklanabilir. Analizler yapldktan sonra suyun içerisinde veya muhteviyatyla alakal daha kapsaml bilgilere sahip olabileceiz diye konutu.

SALIA ZARARLI OLABLR

çerii bilinmeyen sularn tüketilmesinin bazen sala zararl olabileceine dikkat çeken Dölek, çerii bilinmeyen sularn ifa bulmak amacyla ar miktarda tüketilmesi bazen sala zararl olabilir. çünkü derinlerden gelen bu sularn muhtemelen ar metaller içermesi de söz konusudur. lk etapta gösterdii etki, ifal olaca düünülerek oradan da kaynaklanabilir. Ama muhtemelen içerisinde gaz bileikleri de olan seyrek bir maden suyu olabileceini düünüyoruz. Bu analizlerle netleecektir dedi.

KUM HALNE GELDN GÖRDÜK

Su ile dolu olan bardak içerisinde deney yaparak, talarn parçalandn gözlemlediklerini aktaran vatandalardan çelebi Kartal ise, Muun Gümüali köyündeyiz. Ta parçaladna inanlan suyun deneyini yapmak üzere geldik. ki tane ta parçasn suyun bulunduu bardak içerisinde attk. 10 dakika sonra bir tan parçalara ayrldn, dierinin ise neredeyse kum haline geldiini gördük diye konutu.

Ana Sayfaya Git