Nafakada 'ayrımcılık'

Ankara’da iki ayrı boşanma davasında verilen nafaka miktarı tartışmalara neden oldu. Davaların birinde asgari ücret işçisin 800 TL, diğerinde 8 bin TL aylık geliri olan kişinin 550 TL nafakaya hükmedildiğini söyleyen avukat Elifcan Tanılkan, maaşlı çalışanların yüksek miktarda nafakaya mahkûm edildiğini belirtti.

Haberler 07.05.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM gündemine alnacak öncelikli yasal düzenlemeler arasnda yer alan nafaka ödeme sistemi ile ilgili yasal deiiklik üzerinde çalmalar devam ederken Aile Mahkemelerinden nafaka ödemelerinde yaanan adaletsizlii gözler önüne seren iki ayr karar çkt. Ankara 2. Aile Mahkemesi, Ankara Büyükehir Belediyesinde asgari ücretle içi olarak çalan A.A.y, boanma aamasnda olduu ei H.A.ya 800 lira nafaka ödemesine hükmetti.

Maann yarsn veriyor

Mahkeme, bir çocuu olan A.A.nn, her ay çocuu için 400 lira, ei için 400 lira olmak üzere 800 lira tedbir nafakas ödemesine hükmetti. Ayrca mahkemeden, dava balangç tarihinden geçerli olmak üzere A.A.nn eine geriye dönük nafakann faiziyle birlikte ödenmesi karar çkt. Bu kararla birlikte A.A., ei H.A.ya her ay bin lira nafaka ödüyor. A.A.nn ald maatan kendisine sadece bin 20 lira kaldn ifade eden avukat Elifcan Tanlkan, Hem psikolojik hem de maddi anlamda büyük çökü yayor. Ald maan yarsn boanma aanmasnda eine veriyor dedi.

8 bin lira geliri var

Bir baka boanma davasnda ise Ankara 8. Aile Mahkemesi, minibüs hattnda dolmu sahibi, ayn zamanda bir takside de yüzde 50 hissesi bulunan ve aylk gelir ortalamas 8 bin liray geçen V.B.nin, ei I.B.ye 550 lira ödemesine hükmetti. Mahkeme, ödeme açklamasnda ise V.B.nin 10 yandaki çocuuna 300 lira, 1.5 yandaki çocuuna ise 250 lira verileceini belirtti.

Geliri düük gösterebiliyor

Aile Mahkemelerinde görülen iki ayr davada A.A. ile I.B.nin avukat olan Elifcan Tanlkan, nafaka ödemelerinde verilen farkl kararlarn kiiler üzerinde psikolojik travma yaattn ifade etti. Tedbir nafakasnn miktarnn taraflarn sosyal ve ekonomik durumlarna göre belirlendiini kaydeden Tanlkan, Türkiyede özellikle serbest çalanlarda gelirlerini gösterme imkn deikenlik gösterdiinden herhangi bir yerde maal olarak çalan kii bu edimden kurtulamad gibi yüksek miktarlara mahkm ediliyor. Serbest olarak çalan bir kimse ise gelirini düük göstererek bu külfetten kolayca kurtulabiliyor. Dolaysyla burada asl sknty düük ve asgari ücret düzeyinde yaam sürdüren kimseler çekiyor. Hal böyle olunca kii evlilik kurumunu korkulacak bir düzen olarak görerek tekrar evlenme düüncesine girmekten kaçnyor dedi.

Düzenleme yakn zamanda Mecliste

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann da 100 günlük eylem planlar arasnda olan nafaka ödeme uygulamasna ilikin Adalet Bakanl ile Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn çalmalar devam ediyor. TBMMye sunulacak öncelikli yasal düzenlemeler arasnda yer alan nafaka düzenlemesinde, ksa süreli evliliklerde en az iki yl, uzun süreli evliliklerde ise, nafakann evlilik süresine göre belirlenmesi üzerinde çalmalar sürüyor.

Ana Sayfaya Git