Nafakada sanat kursu ücreti de!

Çocuk için nafaka belirlenirken sanat kursları ücreti de zorunlu ihtiyaç olarak hesaplanacak Yargıtay, boşanmada müşterek çocuğun servis ve etüt ücreti dışında dans, piyano ve spor gibi kurslarını zorunlu ihtiyaçlardan saymayarak nafaka belirlenirken değerlendirilmesinin mümkün olmadığına hükmeden yerel mahkemenin kararını bozdu

Haberler 25.12.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 3. Hukuk Dairesi, boanmada itirak nafakas miktar belirlenirken müterek çocuun zorunlu eitiminin yan sra spor, resim, müzik ve sanat gibi sosyal geliimini salayacak nitelikteki faaliyetlerinin de gözetilmesi gerektiine karar verdi.

Yargtay 3. Hukuk Dairesinin içtihat haline gelen kararna göre, stanbulda tek çocuklu çift boand. Velayeti anneye verilen çocuk için babadan itirak nafakas baland.

çocuun velayeti kendisinde bulunan anne, 2 yl sonra itirak nafakasnn artrm istemiyle dava açt. Boanma sonras 2011de aylk 400 lira itirak nafakasna hükmedildiini, kararn kesinletii 2013te nafakann 480 liraya çktn belirten anne, alt yandaki çocuunun piyano, dans ve benzeri faaliyetleri nedeniyle masraflarnn arttn ileri sürerek, nafakann aylk bin 500 liraya yükseltilmesini istedi.

YEREL MAHKEME, SANAT KURSLARINI ZORUNLU HTYAçTAN SAYMADI

Davaya bakan yerel mahkeme, 480 lira olan itirak nafakasnn dava tarihi 2015ten itibaren aylk 500 liraya çkarlmasna ve her yl TÜK tarafndan yaymlanan yllk ÜFE art oran esas alnmak suretiyle arttrlmasna karar verdi.

Yerel mahkemenin kararnda müterek çocuun servis ve etüt ücreti dnda piyano, dans gibi kurslarnn zorunlu an saylmad, bu nedenle nafaka ihtiyac belirlenirken deerlendirilmesinin mümkün olmadna yer verildi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine Yargtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararn bozdu.

Dairenin gerekçesinde boanma karar ile velayetin kullanlmas kendisine verilmeyen ein, çocuun bakm ve eitim giderlerine gücü orannda katlmak zorunda olduu, nafaka miktarnn çocuun ihtiyaçlar ile ana ve babann hayat koullar ve ödeme güçlerine göre belirlendii vurguland.

Gerekçede durumun deimesi halinde hakimin nafaka miktarn yeniden belirleyecei veya nafakay kaldrabilecei kaydedildi.

ARADAN GEçEN SÜREDE MÜTEREK çOCUUN HTYAçLARINDAK ARTI DKKATE ALINMALI

Somut olayda anne ve babann ekonomik durumlarnn tespitinin yapld, müterek çocuun aylk 239 lira piyano kurs masraf, 350 lira servis ücreti, bunlarn dnda da yine spor ve etüt merkezindeki eitimi için de masraflar bulunduunun belirlendii anlatlan gerekçede u ifadeler yer ald:

Bu durumda taraflarn tespit edilen sosyal ve ekonomik durumlar, müterek çocuun ya, eitime devam ediyor olmas, eitim, kurs ve benzeri masraflar olmas, müterek çocuk için hükmedilen nafakann 2013te karara baland da nazara alndnda mahkemece yanlgl deerlendirme yaplmtr. Müterek çocuun servis ve etüt ücreti dnda piyano, dans gibi kurslarnn zorunlu ihtiyaçlardan olmad ve bunlarn nafaka ihtiyac belirlenirken deerlendirilemeyeceinden bahisle düük oranda arta karar verilmi olmas doru görülmemitir.

Hal böyle olunca mahkemece, ilgili yasa hükümleri ve açklamalar dikkate alnmak suretiyle müterek çocuun ya, eitimine devam etmesinin yan sra spor, sanat ve benzeri sosyal geliimini salayacak nitelikteki faaliyetlerinin de nafaka miktarnn belirlenmesinde gözetilmesi gerektii nazara alnarak, aradan geçen sürede müterek çocuun ihtiyaçlarnda olan art ve davalnn gelir durumu ile davalnn gelir ve giderleri de dikkate alnmak suretiyle daha uygun miktarda nafaka artrmna hükmedilmesi gerekirken eksik inceleme ile hüküm tesisi bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git