Naylon poşetler için korona virüs uyarısı! Alışverişten sonra naylon poşetleri atın

Prof. Dr. Hamdi Temel, korona virüsün naylon poşetler üzerine uzun süre canlı kalabildiğini ve bu nedenle de alışverişlerden sonra korona virüsün yayılmaması için direk atılması gerektiğini belirtti.

Haberler 02.05.2020 - 23:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczaclk Fakültesi Öretim Üyesi ve çevre Bilincini Gelitirme Dernei Bakan Prof. Dr. Hamdi Temel, alveri yapldktan sonra renkli naylon poetlerin hemen atlmas ve imha edilmesi gerektiini belirtti.

Prof. Dr. Temel, yapt açklamada, yaplan aratrmalarda korona virüsün (Kovid-19) siyah ve renkli poetlerin yüzeyinde uzun süre canl kalabildiini, bu nedenle pazar ve market alverilerinde kullanlan poetlerin virüs yaymamas için geri dönütürülmemesi gerektiini savundu.

Koronavirüsün etkisini yok etmek için ciddi önlemler alnmas gerektiini ifade eden Temel, öyle devam etti:

Arl 1 gram bile etmeyen bu virüs ne yazk ki tüm insanlar etkisi altna alm ve evlere hapsetmitir. çok ükür devletimiz çok güzel önlemler almakta ve salgnn etkisinin azald görülmektedir. Ancak bu yeterli deildir. Koronavirüsün etkisi de bir yl aacak gibi görülüyor. Koronavirüs tipik olarak enfekte olmu bir kiinin öksürüklerinden veya haprmalarndan damlacklar yoluyla yayldn hepimiz biliyoruz. Canl koronavirüs parçacklar, malzemeye bal olarak yüzeylerde 3 saat ile 7 gün boyunca hayatta kalabilmektedirler. Etrafa yaylmasn salayan etkilerden biri de naylon poetlerden olduunu söyleyebilirim.

Yaplan çalmalarda virüsünün plastikler üzerinde canl kalma süresinin 3 ile 9 gün kalabildiini ortaya koyduunu aktaran Temel, atklardan elde edilen renkli poetlerin atk plastiklerden elde edildiini, atk plastiklerde hijyen olmayan yerlerden toplandn ve oldukça fazla sayda mikrobiyal kirlilik olutuunu bildirdi.

Renkli naylon poetlerin pazar ve market alverilerinde kullanldn ifade eden Temel, öyle devam etti:

Bu poetlerin yüzeyleri son derece pürüzlü olmas nedeni ile koronavirüsün o pürüzlü yerlerde aslt halinde çok daha fazla uzun süre canl kalma ihtimali vardr. Bu ekilde virüsün bizlere bulama ihtimali de yüksek. Bu konuda çok ivedilikle geri dönüümden elde edilen plastik poetlerin bu hassas günlerde tamamen yasaklanmas ve tek kullanmlk sadece beyaz renkli poetlerin kullanmna geçilmesi gerekmektedir. Bu mümkün olmaz ise de alveri yapldktan sonra renkli naylon poetlerin hemen atlmas ve imha edilmesi gerekmektedir. Beyaz poetlerin de kullanmlar gerekli ise en az darda 3 gün bekletilip daha sonra kullanlmas salmz için son derece önemlidir.

Ana Sayfaya Git